Вместо да се налага да купувате (понякога скъпа) специална джаджа, скоро ще можете да използвате своя Pixel (и някои други устройства с Android) като камера за автомобила след предстояща актуализация за лична безопасност.

По данни на APK Insight на избрани устройства с Android - предимно телефоните Pixel на Google, но също и други устройства като Nothing Phone (1) - приложението Personal Safety предлага функции като Emergency Sharing, Safety Check и Car Crash Detection. Но по погрешка в Play Store се е появила доста интригуваща версия. Екипът на APK Insight успя да активира нова функция, наречена Dashcam, която, както подсказва името, записва видео (и звук - при желание), докато шофирате. Ако телефонът ви е монтиран на правилното място, записът би трябвало да предостави полезна информация в случай на инцидент или друга неочаквана ситуация. Докато функцията Dashcam записва, телефонът ви все още може да се използва пълноценно, включително за навигация с Google Maps. Алтернативно можете да пестите енергия, като заключите екрана си и записът ще продължи. Още по-важно е, че Google е създала тази функция така, че да работи, без да е необходимо да мислите много за нея. При конфигурирането можете да изберете записите да започват автоматично, когато се свържете с определено Bluetooth устройство (например стерео уредба на автомобила или информационно-развлекателна система), и да приключват, когато го изключите.

За да се пести място за съхранение, записите се изтриват автоматично след три дни, освен ако не ги запазите. Освен това в приложението се казва, че самите видеоклипове са компресирани със средна стойност "30 MB в минута", а максималната продължителност на записа е 24 часа.

В текста на функцията не се споменава нищо за ексклузивност за Pixel, така че предстои да разберем дали Dashcam ще бъде налична и на други телефони с личната безопасност на Google. Ако това е така, може би ще научим повече за нея по време на Pixel Feature Drop през следващия месец.

Снимки: Unsplash

Виж още: Потребителитe на Pixel тормозени от внезапно изтощаване на батерията и прегряване