През последните няколко години имаше редица слухове, че Tesla ще изгради свой завод в Китай. По-рано тази година компанията най-накрая потвърди, че преговаря с правителството на Китай, за да създаде производствена база в региона, и обеща да направи това обществено достояние до края на годината.

Сега Wall Street Journal съобщава, че вече има споразумение между двете страни за изграждане фабрика в региона, която ще е изцяло собственост на Tesla.

За тези от вас, които не са запознати, Китай изисква от чуждите автомобилни компании да създават производствени мощности съвместно с местни компании и тези “партньори” да си разделят печалбите и технологиите.

Според доклада на WSJ, Tesla ще създаде фабриката в свободната търговска зона на Шанхай.

Сделката с правителството в Китай ще позволи на компаниите от Силициевата долина да изграждат изцяло собствени фабрики в зоната за свободна търговия в Шанхай. Това ще даде възможност на Tesla да намали производствените си разходи, но все пак тя ще трябва да понесе 25 процентната импортна тарифа на Китай.

Tesla все още не е дала коментар по темата. Китай вече е най-големият пазар за електрически превозни средства, така че Tesla може да се възползва от огромното търсене, когато заводът заработи.

Тагове: