Tesla поведе битка срещу собственици на нейни коли, които се опитват да ги хакнат, за да отключат по-висока степен на мощност, която самата компания продава като софтуерен ъпдейт.

От няколко години Tesla продава коли, чиито батерии са заключени софтуерно на 60 kWh, но срещу заплащане могат да достигнат 75 kWh. Последната оферта на Tesla е т.нар. Acceleration Boost за 2000 долара, съвместим с Tesla Model 3. Този пакет отключва около 50 допълнителни конски сили и съкращава ускорението то 0 до 100 до 3.9 секунди.

Неотдавна обаче компания на име Ingenext пусна устройство, което позволява на собствениците на коли Tesla да отключат същия ъпдейт, но на половин цена. Нещо повече, тази алтернатива предоставя и някои екстри като дрифт режим.

Сега обаче някои от същите тези хора започват да получават предупредителни съобщения от Tesla за „несъвместима модификация на колата“, която може да доведе до „опасност от повреда или авария“. Съобщението стои постоянно на екрана, но поне за момента колата остава в движение.

Подобно развитие бе очаквано, тъй като на практика става въпрос за игра на котка и мишка между хакерите и Tesla. За да сме честни, трябва да отбележим, че Ingenext предупреждава купувачите, че заобикалянето на ограниченията става на техен риск. Естествено, според някои допълнителният капацитет де факто им принадлежи, тъй като вече са си купили колата от Tesla.      

Снимка: Tesla

Виж още: 5.4-инчовият дисплей на iPhone 12 остава непроменен

 

            

Тагове: