Още миналата година Илон Мъск обеща потвърждаване в две стъпки (two-factor verification) за приложението, с което управлявате вашия автомобил Tesla. Компанията все още не е имплементирала новата функция, но Мъск сподели, че е доста близо до пускането ѝ в експлоатация. В скорошен туит той разкри, че вече са „смущаващо закъснели“.

Очевидно Tesla ще дава избор на потребителите – дали да използват верификация чрез SMS или чрез приложение, подобно на Google Authenticator. Второто е доста по-сигурно за употреба, защото хакерите лесно могат да дублират SIM картата ви и да прихванат кодовете за верификация, идващи чрез SMS.

Имплементацията на потвърждаването в две стъпки е много важна за компанията на Мъск, защото чрез приложението колата може да се отключва, заключва, да се провери къде се намира автомобилът в момента, да го активирате или да го спрете от зареждане. За потребителите, които имат активиран автопилот, верификацията е много важна, защото чрез него те могат да повикат автомобила си от разстояние, подобно на колата на Батман от едноименните филми.

Снимка: shutterstock

Виж още: Какво става, когато кръстосаме Tesla Model S и Ford Mustang от 1967 г.? (СНИМКИ)

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Слушайте епизод 2 тук: