Uber обяви плановете си да ускори прехода към изцяло електрическа флотилия от свои коли, като за целта заделя над 800 милиона долара. В същото време обаче компанията гледа на това като на дългосрочен проект и очаква нейният автопарк да стане изцяло електрически едва към 2040 г.

Новината идва малко след като Uber обяви партньорство с GM, в рамките на което шофьорите на компанията ще могат да си купят с отстъпка електрическия Chevy Bolt.

Uber се надява, че до 2030 г. всички коли с марката на компанията за споделено пътуване в САЩ, Канада и Европа ще бъдат електрически. По този начин компанията вярва, че не само ще постигне, но дори ще задмине някои от целите, заложени в Парижкото споразумение за климата.

Електрифицирането на споделения транспорт е изключително важно нещо, защото според ново проучване повишеният интерес към този тип пътувания води до сериозно увеличение на замърсяването на околната среда.    

Освен от GM, Uber ще осигури евтини оферти за е-коли от Nissan и Renault. Компанията ще плаща малко повече на шофьорите, каращи е-коли, докато пътуванията с тях ще струват с 1 долар по-скъпо, но пасажерите ще получават повече награди.

По-рано тази година Lyft, който е най-големият конкурент на Uber, обяви подобна цел, като се надява на 100 процента електрически автопарк до 2030 г.

Снимка: Uber

Виж още: 5.4-инчовият дисплей на iPhone 12 остава непроменен