По време на демонстрацията в луксозно имение с площ 9000 квадратни метра в Бевърли Хилс, Калифорния, където има над 50 вградени лампи само в една голяма стая, новите продукти за дома от GM Energy с лекота поддържаха потока от електрони, като избягваха електрическата мрежа и черпеха енергия от 200 kWh батерия в джипа Chevrolet Silverado RST от 2024 г.

Всичко започва със зарядното устройство PowerShift на GM Energy. При верига от 80 A зарядното устройство може да зареди вашия електромобил с огромната мощност от 19.2 kW, а неговата двупосочна технология може да подаде електроните от батерията на камиона към инвертор, който да ги преобразува в променливотоковото захранване, от което се нуждае вашият дом. След това щастливият малък променлив ток отива в домашния концентратор, който разпределя енергията към съответните вериги, и ето - светлините светват.

Но ако електрозахранването спре внезапно, как започва процесът?
Батерията Dark Start на GM Energy съдържа достатъчно ток, за да задвижи всичко. По време на демонстрацията бяха необходими около 36 секунди от изключването на главния прекъсвач до включването на системата, която заля гаража, пълен с технически репортери и ръководители на GM, с постоянни, нетрептящи светлини. И, разбира се, можете да следите всичко в приложението My Chevy.

Понастоящем системата работи само със Silverado EV RST. Компанията очаква EV версиите на 2024 версиите на Sierra Denali, Cadillac Lyriq и Chevrolet Blazer и Equinox да се включат скоро, въпреки че за някои от тях може да се наложи допълнителна актуализация. GM планира да включи двупосочна технология във всички свои EV на базата на Ultium до моделната 2026 година. Що се отнася до електромобилите Honda Prologue и Acura ZDX, които бяха разработени в партньорство с GM, за тях няма шанс. Собствениците на тези автомобили няма да могат да използват тази технология.

Още една особеност беше открита на уебсайта на GM Energy, където с дребен шрифт е написано, че продуктите са достъпни само в Калифорния, Флорида, Мичиган, Ню Йорк и Тексас. Компанията обаче твърди, че технологията ще бъде налична във всички 50 щата по-късно тази година.

Снимка: Unsplash/GM

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви