Суперкомпютърът Aurora най-накрая преодоля бариерата на екзаскалата и постигна най-бързата производителност на изкуствения интелект със своя хардуер Intel Ponte Vecchio.

Суперкомпютърът Aurora, разположен в Националната лаборатория Аргон и създаден в сътрудничество с HPE (Hewlett Packard Enterprise), се очакваше да бъде един от най-добрите в сегмента на HPC и AI. Задвижвана от серията процесори Xeon Max и графични процесори Data Center GPU Max на Intel, платформата беше в надпревара с AMD, която успя първа да достигне бариерата на екзаскалата. Междувременно, въпреки че беше обявен още през 2019 г., суперкомпютърът Aurora едва успя да постигне заложените цели, но днес системата е достигнала до 87% оперативен капацитет или общо 9234 възела.

Що се отнася до спецификациите, суперкомпютърът Aurora е изграден с помощта на 166 рака, които включват 10 624 остриета, 21 248 процесорни чипа Intel Xeon Max (4-то поколение Sapphire Rapids) и 63 744 графични процесора Intel Data Center GPU Max (Ponte Vecchio). Тя се основава на HPE slingshot fabric за свързване и използва 84 992 крайни точки.

По отношение на показателите за производителност суперкомпютърът Aurora се класира на второ място в бенчмарка HPL LINPACK, но успя да преодолее бариерата на екзаскейла с 1.012 екзафлопа, като използва само 87% от общия капацитет на възлите (9234 възела срещу 10 624). Системата се класира на трето място и в теста HPCG с 5612 TFLOPs/секунда, като използва само 39% от системата.

Използвайки архитектурата на ядрото Xe и неговите няколко хардуерни блока за изкуствен интелект, суперкомпютърът Aurora вече успява да заеме първо място в класациите за производителност на изкуствения интелект с обща номинална производителност от 10.6 AI екзафлопа. Производителността е измерена с помощта на бенчмарка LINPACK-mixed precision (HPL-MxP).

Новите суперкомпютри, които се внедряват с технологиите Intel Xeon CPU Max Series и Intel Data Center GPU Max Series, подчертават целта на Intel да развива HPC и AI. Системите включват Cassandra на Евро-средиземноморския център за климатични промени (CMCC) за ускоряване на моделирането на климатичните промени; CRESCO 8 на Италианската национална агенция за нови технологии, енергия и устойчиво икономическо развитие (ENEA) за осигуряване на пробив в областта на термоядрената енергия; Тексаският център за съвременни изчисления (TACC), който е в пълна експлоатация, за да позволи анализ на данни в областта на биологията до свръхзвукови турбулентни потоци и атомистични симулации на широк спектър от материали; както и Органа за атомна енергия на Обединеното кралство (UKAEA) за решаване на проблеми, свързани с паметта, които са в основата на проектирането на бъдещи термоядрени електроцентрали.

Резултатът от бенчмарка за изкуствен интелект със смесена точност ще бъде основополагащ за следващото поколение графични процесори на Intel за изкуствен интелект и високопроизводителни изчисления с кодово име Falcon Shores. Falcon Shores ще използва следващото поколение архитектура Intel Xe с най-доброто от Intel Gaudi. Тази интеграция дава възможност за унифициран програмен интерфейс.

Снимка: Unsplash/Argonne National Laboratory/Intel

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност