В свят, в който компаниите постоянно трябва да търсят начини да изпреварят конкурентите си, понякога се изплаща да мислим нестандартно. Например OnePlus направи кросоувър с мобилната игра Genshin Impact, за да подпомогне продажбата на OnePlus 11. Сега пък шведският производител на електромобили Polestar взема това присърце, като излиза извън своята зона на бизнес комфорт, за да пусне нов смартфон.

През 2024 г. Polestar, собственост на китайския Geely Holdings, планира да пусне на пазара следващото си електрическо SUV купе - Polestar 4. Освен че ще разполага с много технологии и интелигентни функции, автомобилът ще работи безпроблемно с нов смартфон, който компанията ще пусне заедно с него.

Според TechCrunch автомобилният производител е потвърдил, че работи по смартфон. Твърди се, че проектът е съвместно предприятие с китайския производител на смартфони Xingji Meizu. Малко предистория - основателят и председател на Geely Ерик Ли притежава Xingji Technology и придобива Meizu през 2022 г.

Съобщава се, че Polestar и Xingji Meizu ще работят заедно по нов потребителски интерфейс за електрическите автомобили Polestar, продавани в Китай. Телефонът обаче се проектира от дизайнерския екип на Polestar и се произвежда от Xingji Meizu.

Целта не е непременно да се спечели пазарен дял, а да се подобри безпроблемното взаимодействие между автомобила и телефона. По същество компанията просто иска да направи автомобила като телефон на колела. Въпреки това главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат заяви пред CNBC, че този смартфон ще помогне на Meizu да навлезе на пазара на високотехнологични устройства за телефони. Това означава, че въпреки че Xingji Meizu е известна с телефони от среден клас, това устройство ще бъде премиум смартфон.

Въпреки че това е изненадващ ход за автомобилен производител, той не е безпрецедентен. Китайската автомобилна марка NIO изпревари Polestar, като обяви миналия месец, че планира да пусне смартфон през септември.

Към момента не е известно как компанията планира да нарече телефона. Няма подробности и за датата на пускане на пазара.

Снимка: Polestar

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита