Немският концерн Volkswagen е поредният автопроизводител, който ще направи сериозен завой в своята стратегия с цел ускоряване на производството на електрически модели. Компанията вече има амбициозни планове за драстично увеличение на е-моделите от различните си марки, но сега е готова да отвори следващата страница в историята си.

Германският автомобилен гигант търси начин да отдели три милиарда евро, за да подпомогне финансирането на програмата за преминаване към производство на електрически автомобили. В тази връзка от централата на Volkswagen добавят, че не може да се изключи съкращаване на работни места. Без повече спестявания рентабилността в утвърденото досега производство на VW „няма да бъде достатъчна, за да бъде напълно готова за бъдещето“, казва Арно Антлиц, главен финансов директор, добавяйки, че са необходими „огромни инвестиции“.

Затягането на коланите се нарежда на върха на програма, стартирана през 2017 г., която вече е маркирала 2.2 милиарда евро спестявания. Събрани заедно, схемите трябва да позволят постигане на марж на печалба от “най-малко шест процента” до 2022 г., три години по-рано от планираното, а от четири до пет процента през 2020 г.

Към момента Volkswagen има само две напълно електрически коли, но до 2025 г. тази цифра трябва да достигне 20 модела. Дотогава компанията се надява да произвежда над 1 милион е-коли годишно.