След изследване на близо милион и половина генни нмаркери, учени от университета в Калифорния и Йейл установяват много големи сходства в гените на приятели. Използваната информация е от изследване, което наблюдава сърдечни заболявания у хиляди хора и децата им за десетилетия. Широката информация към това сърдечно изследване включва подробно описание на взаимоотношенията между субектите, което представя идеален информационен фонд за новото геномно проучване. Фокусът е върху 1932 индивида, всички американци с европейски произход.

Колко точно си приличат приятелите? При все че гените на всеки от нас се припокриват на 99% с тези на всеки друг – така или иначе доста. Оказва се, че с близките ни хора сме с достатъчно големи прилики в генома, че да сме четвърти братовчеди. Кой е генетичният белег, който най-силно привлича приятели – оказва се, че е чувството за мирис. От друга страна хората явно търсят приятели с различна резистентност към болести – несъзнателен инстинкт за съхранение, който пречи на разпространението на патогени.

Ще започнем ли да избираме приятели от списък на база гените им? Доста от нас биха погледнали идеята с негативизъм, а и надали скоро ще е достъпна. Но кой знае? Преди да започнат да ни отглеждат в бутилки, като в „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли, защо не и това?