Точно преди година CES 2016 даде началото на „годината на виртуалната реалност“. Причината е, че през 2016 на пазара излязоха най-добрите очила за тази впечатляваща технология – PlayStation VR, Oculus Rift, HTC Vive и редица модели, предназначени за мобилни устройства. Но ако PlayStation VR се комбинира с конзолата на Sony, то за Oculus Rift и HTC Vive е необходим наистина мощен компютър. А първата асоциация с подобна машина обикновено е нещо масивно, агресивно и много скъпо. Днес от Asus се опитват да разчупят тази представа с VivoPC X. Е, поне що се отнася до първите две точки.

VivoPC X е компютър, създаден не само с идеята за виртуалната реалност, но и с тази за относително крехкото човешко тяло – устройството тежи малко над 2 кг и е с големината на модерна конзола. Това означава, че лесно може да се пренася и свързва към монитор или телевизор. Въпреки че размерите му са скромни, хардуерът е далеч от това. Под капака е най-новият процесор Intel Core i5 Kaby Lake, видеокарта Nvidia GTX 1060, 8 GB RAM и 512 GB SSD, информират от The Verge. Но за да бъдем напълно честни, има един компонент, който можеше и да е по-добър. Nvidia 1060 всъщност не е най-мощната видеокарта, когато говорим за виртуална реалност, но със сигурност ще се справи с по-непретенциозните заглавия.

VivoPC X разполага с четири порта USB 3.1, два порта USB 2.0, два порта HDMI и един DisplayPort, който поддържа технологията G-Sync на Nvidia. Охлаждането става и чрез странични отвори, а от Asus са поставили и специални тръби, които отвеждат топлината далеч от процесора. VivoPC X ще е в продажба от март, а цената ще бъде 799 долара. Доколко моделът ще бъде успешен, ще покаже пазарът, но виртуалната реалност има нужда от по-достъпни и компактни конфигурации. Разбира се, сегашното положение е напълно нормално. Както всяка прохождаща технология, така и виртуалната реалност идва на висока цена и можем да я открием основно в домовете на технологичните ентусиасти. След като 2016 беше годината на виртуалната реалност, очакваме през следващите две години да наблюдаваме нейното буйно развитие.

Кой е добрият „Биг брадър“, който помага да избегнете задръстването?