Ако не сте използвали досега приложението Google Maps и множеството му екстри, може би е време да се замислите и поне да го изпробвате? Струва си. То определено може да ви спести сериозно количество време и страхотни главоболия. Защото всъщност представлява едно от култово добрите приложения на технологичния гигант, което, заедно в невидима комбинация от други техни услуги, с времето се превърна в незаменим ежедневен инструмент за милиони хора.


За да представим с интересни примери какво е Google Maps, или по-скоро как тази софтуерна програма се справя с информацията за пътния трафик и ви я предоставя така, че да ви е полезна, нека следваме забавната логика на създателите на тази статия - www.scienceabc.com. А тя започва със следната история…

 

Баналните спомени на един закъснял пътник

„Преди няколко месеца преживях следната почти тривиална, често повтаряща се за много хора по света история. Налагаше се да пътувам доста надалеч по работа и затова излязох от дома си в малките часове на денонощието - за да хвана бърз влак, отпътуващ в 8 часа сутринта към крайната дестинация. Пътувал съм и друг път дотам и много добре знам, че пътят от дома ми до жп гарата отнема максимум час и половина спокойно шофиране. А за да бъде всичко наред и да се застраховам от евентуални закъснения, излязох от дома си в 6 сутринта – цели два часа преди заминаване на влака!


Всичко вървеше добре… до около 45-ата минута зад волана. Изведнъж пътният трафик пред мен започна постепенно да се забавя, а аз леко да се изнервям. Още повече че по този маршрут и по това време на денонощието никога не е имало задръствания. Постепенно трафикът отпред се забавяше все повече и повече, докато за мой ужас се наложи всички автомобили пред и зад мен просто да спират и тръгват - като бавни охлюви.


Задръстването продължи по този начин около 30 минути и в един момент видях пред себе си причината, която го бе предизвикала – катастрофа, след която камион се беше преобърнал, причинявайки не само щети по пътя, но и препречвайки сериозно движението.


След като отминах мястото на инцидента и задръстване повече нямаше, се наложи да настъпя педала на газта, доколкото бе възможно. Но за жалост, достигайки жп гарата и нужния ми перон, видях в далечината как последният вагон на влака се отдалечава, напускайки гарата. Бях го пропуснал! Така се наложи да науча един важен житейски урок – че е истински „грях“ в наши дни да не следиш моментния трафик по пътя, по който пътуваш. Още повече, когато трябва да пристигнеш точно навреме.“

 

Трафик информацията днес се получава много лесно

Преди години единственият начин (в САЩ, но и в много други държави) да научиш каква е пътната обстановка по твоя маршрут, беше просто да настроиш радиото в автомобила си на вълните на някоя местна радиостанция и да слушаш рапортите, евентуално пускани по нея. Но днес, благодарение на технологичната революция, всеки от нас може да прави това в реално време с различни приложения или по най-лесния начин – с Google Maps. Много приложения за телефони и друг софтуер разчитат именно на данните от гиганта Google, за да ви предоставят точна информация за обстановката около вашето местоположение.

 


Да определите позицията си през 2017 година е елементарно, ако вече имате карта на местността. Но дори да използвате перфектен GPS приемник и софтуер, той няма как да ви разкрива подробности за трафика. Това може да се случва само ако имате комуникация в реално време с някой информационен източник – платен или безплатен. Google Traffic прави именно това и вероятно много от вас са го ползвали. Но дали някога сте си задавали въпроса: как точно го прави?

 

Кратък отговор: Допреди няколко години Google разчиташе на пътни сензори за трафик, за да следи и дава информация за шофьорите, но днес събира тази информация от самите потребители, които са включили своята опция „местоположение“ в приложението Google Maps.

 

Компанията има специална услуга за трафик в Google Maps, която показва състоянието на пътя пред вас в реално време (за всички важни пътища в даден географски район). Така че, ако имате инсталиран Maps в смартфон или друго електронно устройство, вие можете да не само да използвате информацията за трафика, но и да допринасяте за нейната актуалност.


Но как Google Maps успява да познае текущата пътна обстановка? Ето как.

 

Сензори за пътния трафик

До 2009 година Google събираше данни от пътни сензори и камери по пътищата (става дума отново за САЩ), инсталирани от държавните агенции по транспорт и някои частни компании, събиращи трафик информация за различни цели. Тези сензори използваха лазерни радари или активна инфрачервена технология, с която засичаха колко е бърз като цяло трафикът, наблюдавайки и оценявайки общия размер и скорост на всеки автомобил. След това информацията се препредаваше на сървъри, които я обработваха и връщаха към редовни рапорти за пътната обстановка.

 


Google също събираше данни от тези източници и ги вграждаше в тяхното приложение Maps, за да информира потребителите си за състоянието на пътя. За жалост този начин за информация притежаваше сериозни недостатъци, най-важният от които бе, че с такива сензори разполагаха само някои участъци от по-сериозните пътни възли. Така че, ако искахте да ползвате алтернативен, по-малко използван маршрут, нямаше как да разчитате на пътна информация, защото там сензори просто липсват. А дори и да ги имаше, те не работят в реално време и няма как да получавате непрекъснати ъпдейти за текущия трафик по пътя – удобно на екрана на смартфон, таблет или друго преносимо устройство.

 

Crowdsourcing

След 2009 година компанията промени сериозно идеята си за следене на трафика и започна да използва т.нар. краудсорсинг – сложна, бърза и много по-надеждна технология за получаване и предаване на трафик информация в реално време. Ето и една опростена илюстрация за това, как работи краудсорсингът.

 Представете си, че искате да доставяте ъпдейти в реално време относно трафик състоянието на пътя на вашите потребители. Първо ще трябва да създадете добро приложение, в което потребителите да избират точната дестинация, до която искат да пътуват (например GPS програма). В същото време, за да получат информация за трафика, потребителите трябва и да споделят своята информация за географското си местоположение през приложението. Разбира се – анонимно. И когато умножите това многократно, защото в същия момент във вашия географски район може да има още стотици, дори хиляди желаещи такава информация потребители, то глобалната картина става все по-ясна. Всички те споделят не само позицията си в момента, но и друга информация.


По този начин вие (както и създателят на приложението) получавате във всеки един момент голямо количество данни за географското положение, броя активни потребители в зоната, скоростта на различните превозни средства (изчислена благодарение на GPS), „плътността“ на автомобилите в района и още много друга подробна информация. Използвайки всичко това, всеки потребител фактически предоставя ъпдейти в реално време за трафика, който се случва около него, като първо взема информация за себе си от останалите.

 


Горе-долу по този начин работи краудсорсингът – вие взимате информация от потребителите на приложението, то създава и анализира данните, като в крайна сметка предоставя информацията в смислен и полезен за крайния потребител вид.

 

Включете My Location бутона!

Точно това е начинът, по който Google успява да ви „предскаже“ пътната обстановка във вашия район. В момента, в който включите опцията My Location в приложението Google Maps (и стига да имате интернет, разбира се!), вие автоматично започвате да изпращате непрекъснато данни за местоположението си на сървърите на Google.

 


Докато пътувате например по някоя натоварена магистрала, със сигурност се намирате в близост до други пътуващи, които са включили тяхната опция в приложението и вече автоматично изпращат и споделят своята информация с Google. Когато анализиращите сървъри „видят“ и изчислят, че във вашата област се намират няколко бавнодвижещи се превозни средства (или на практика определен  брой бавнодвижещи се смарт устройства с инсталиран Google Maps и включен Location), това е сигурен сигнал, че софтуерът трябва да сигнализира на всички този факт, показвайки жълта линия в участъка. И по същата логика – ако по някаква причина там има препятствие, отклонение, забавяне, което предизвиква задръстване, краудсорсинг анализиращите сървъри веднага индикират това с червена линия в приложението Maps.

 

Да бъде или да не бъде

Със сигурност сега при доста от вас автоматично възниква спонтанната реакция да изключите евентуално задействаната в телефона ви опция за споделяне на местоположението. Откъде накъде някой ще ви „дебне“ и следи кога къде ходите и какво правите?


Помислете разумно и се успокойте. Все пак винаги имате възможност да излезете от „матрицата“ и да изберете да не споделяте местоположението си с Google. Или направо спрете телефона си и извадете батерията? Ако не сте чак толкова притеснени от този факт обаче, вероятно вече знаете, че все пак вашата идентичност до голяма степен е защитена чрез различни методи – иначе си представете само колко съдебни дела и спорове щеше да има в САЩ?

 

Ако не споделяте местоположението си, разбира се, няма да можете и да се възползвате от тези предупреждения за евентуален тежък трафик напред по пътя. Ако пък го правите, може отново да прочетете user agreement-а, или онези досадни много дълги редове, които винаги компаниите ви предлагат и вие отхвърляте директно. Там би трябвало да пише, че споделянето на информацията на вашия смартфон е анонимно, така че Google не знае точния източник на приходящата информация. Разбира се, обаче това може да има много тълкувания. И ще ви кажа защо. Защото, от една страна, компанията твърди, че само приема данните за местоположението, без да се интересува от кого са изпратени те. Но, от друга страна, нали се досещате, че няма как някой там „отсреща“ да получава информация от определен телефон, свързан с определен Google Account, IP адрес и прочее, и да няма как… да не може да разбере за броени секунди споделената от вас информация относно профила ви. Нали?

 

Така че, от една страна, наистина Google най-вероятно изобщо не се интересува от вас като отделна личност, докато… не направите нещо по-интересно, специално, заинтригуващо. Като например заговор и извършване на терористичен акт, електронни кражби на пари или някаква незаконна търговия през интернет. В този случай можете да бъдете убедени – Биг брадър ви наблюдава и ако „сгазите лука“, вероятно ще бъдете хванати. Дори и да НЕ сте включили Location бутона си!

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Одобриха за използване за първи път в света дигитално хапче шпионин

2 | 15.11.2017