Няма да крия, че категорично предпочитам Android като мобилна операционна система. В същото време обаче едно от нещата, за които винаги благородно съм завиждал на собствениците на iOS устройства, са игрите, които те получават. Поради редица причини (основна сред които това, че iOS геймърите харчат повече за игри и приложения, както и заради по-слабото пиратство на платформата) през годините App Store получава много заглавия, които така и не излизат за Android. Някои от тези игри си остават ексклузивни за iOS, други имат и версии за други платформи, но едно нещо важи за всички тях - няма да ги откриете в Google Play Store. Нека заедно се разходим из този интересен каталог от мобилни заглавия.

Трилогията Infinity Blade

Оригиналната Infinity Blade бе един от първите големи мобилни хитове, който успешно пренесе интересна бойна система на тъчскрийн дисплея. Сред вдъхновенията, от които екипът е черпил идеи, са ранни гейм класики като Karateka и Prince of Persia. През годините много заглавия се опитаха да подражават на играта, но малцина успяха да достигнат нивото на майсторското изпълнение на Chair Entertainment. Малкото студио (първата игра бе създадена само от 12 души) преди това доказа уменията си с XBLA хита Shadow Complex и успешно използва популярния Unreal енджин, за да разработи първата iOS игра с него. При дебюта си Infinity Blade стана най-печелившото iOS приложение до онзи момент и по-късно роди както две продължения, така и порт за аркадни машини и новелите Infinity Blade: Awakening и Infinity Blade: Redemption.

Tiny Wings  

Понякога човек чисто и просто не иска да играе нищо стресиращо. Вместо това искате само да релаксирате. Tiny Wings е перфектна за такива моменти. В тази игра влизате в ролята на птичка, която се опитва да стигне до гнездото си. Целта е да го направите колкото може по-бързо, използвайки естествения релеф на терена, за да се движите напред. Първоначално изглежда лесно, но скоро след това Tiny Wings изисква изненадващо добри умения, за достигнете до заветната цел.

Beat Sneak Bandit   

Ритъм екшън игрите обикновено не изискват стелт, но точно така се играе на Beat Sneak Bandit. Целта е да се движите в ритъма на музиката, за да се промъквате покрай капаните и пазачите. Сбъркайте само веднъж, и играта свършва. За такива игри ключови са визията и аудиото и Beat Sneak Bandit не разочарова: графиката е минималистична и приятна, а озвучаването получи дори награда BAFTA за най-добро аудио. Beat Sneak Bandit е в App Store още от 2012 г. и шест години по-късно все още си остава изключително готино заглавие.

Blackbox   

Blackbox е уникален пъзел, който наистина не прилича на нищо, което сте играли на смартфона си до момента. Играта използва различните сензори и настройки на iPhone, за да отключи най-разнообразни пъзели. Така функции като калкулатора, микрофона, фенерчето и дори WiFi връзката изведнъж се превръщат в ключа за решаването на загадките. А най-добрата новина е, че Blackbox дори е напълно безплатна.

Wheels of Aurelia

Wheels of Aurelia е игра, която използва интерактивния компонент в гейминга, за да разкаже история, а не обратното. Аурелия всъщност е живописен път по крайбрежието на Западна Италия, който стига чак до Ница. Сюжетът ви връща в 70-те години, когато главната героиня Лела решава да започне вълнуващо пътешествие. По пътя си тя среща уникални и различни персонажи, всеки със своите собствени истории. Wheels of Aurelia има приятна графика с малко полигони, която загатва за артистичната свобода и визия на нейните създатели. Историята на Лела е това, което в крайна сметка кара потребителите да продължат напред заедно с множеството второстепенни герои, които я придружават по време на пътуването ѝ.

Far From Noise  

Far From Noise е странна игра. Far From Noise не е за всеки. Far From Noise дори едва може да бъде определена като игра. И всичко това само трябва да ви кара да я пробвате. В началото на играта се оказвате в кола, застинала на ръба на пропаст и вероятно мигове ви делят от смъртта. Единственото, което може да направите, е да говорите. Диалозите са интересни, понякога пълни с хумор, а друг път мрачни и философски. Решенията, които взимате, определят какво се случва след това, така че Far From Noise може да се изиграе няколко пъти, за да видите всички възможни завършеци. Ако търсите оригинална и стимулираща мисълта игра, която ви кара да разсъждавате, а не да натискате бясно бутони, Far From Noise е за вас.

Darkest Dungeon: Tablet Edition  

Darkest Dungeon взима фентъзи RPG елемента на традиционна игра като Dungeons & Dragons и създава нещо по-дълбоко и по-зловещо. На практика тя ви пита: Какво би станало, ако тези походи в тъмницата не бяха за получаване на по-добри оръжия или качване на по-високо ниво, а за борба за вашето оцеляване и здрав разум?

Сюжетът тук е сведен до минимум. Играта започва с откритието, че сте наследили имение от роднина, който е загубил ума си и е взел своя собствен живот. Скоро ще осъзнаете причината, поради която вашият предшественик е изгубил ума си: той е открил неизразими ужаси, скрити в пещерите, горите и катакомбите около имението. Тогава вие се заемате със задачата да прочистите подземията на фамилното имение от демоните и другите твари, които ги населяват.

Битките в Darkest Dungeon съчетават традиционната, походова ролева механика с някои оригинални хрумвания. Подземията се изследват в 2D нива и вашата група с четирима герои е подредена в една линия. Точните места определят кои способности могат да се използват, докато положението на врага засяга това кои врагове можете да ударите с определени атаки. Геймплеят е бавен и тактически и ако преодолеете първоначалната трудност, очакват ви десетки и дори стотици часове игра.

Life is Strange

С геймплей, подобен на PS3 класиките Heavy Rain и Beyond, Life is Strange е емоционална и стопляща история на необикновените способности на едно обикновено момиче. Макс е тийнейджърка, която се оказва надарена с неподозиран контрол върху времето и пространството. Това обаче далеч не е плюс, а проклятие, което непрекъснато я кара да взима тежки решения. В ролята на Макс, играчите трябва да разплетат тази свръхестествена история и да изберат как и за какво да използва уменията си. Атмосферата на играта е страхотна както като графика, така и като звук. Животът в малкото полузадрямало градче е привидно тих, но зад завесата кипят страсти и мистерии. Геймплеят е отлично пригоден за тъчскрийн управление, тъй като обикновено не изисква бързи реакции, а дори когато го прави, работата с жестове е наистина интуитивна.

Bike Baron 

Влиянието на аркадната класика Trials е очевидно, но Bike Baron е изключително добре изпипана игра със собствена стойност. Очакват ви над 150 нива и над 400 предизвикателства, в които да покорите пресечения терен и да се присмеете на законите на физиката. Играта има и редактор за нива, с който да създавате собствени такива. Не трябва да пропускаме и музиката, дело на композитора на Angry Birds и Trine, която създава готина атмосфера. Bike Baron е свалена над 9 милиона пъти и наистина има защо - години след появата ѝ тя продължава да получава редовни ъпдейти.

Hook Worlds

16-битовите платформъри днес се срещат толкова често, колкото и в славните години на SNES и Genesis, но истината е, че далеч не всички игри са толкова добри. За щастие Hook Worlds е истинско малко бижу. В него трябва да преодолявате препятствия, използвайки своята кука, с която се придвижвате из нивата. С нея избягвате капани, събирате съкровища и дори чупите стени, за да откриете скритите зад тях тайни. Играта е бърза и динамична и нивата летят едно след друго. Графиката е чаровна и опростена, точно както подобава на такива заглавия. Очакват ви общо четири свята с уникални нива и много забавления.

Тагове: