Светът вече буквално тича в посока към пълна дигитализация на разплащанията и електронните транзакции. Днес безкешовите разплащания са приоритетни в много части на света, а сега е перфектното време да вдигнем сериозно процента им и по нашите земи. По-малко кеш – по-малко опасности и зарази!

Дигиталният портфейл

Наскоро от Vivacom представиха своя дигитален портфейл Pay by Vivacom. Наличен е за Android и iOS, като от него може да се възползват и абонати на други мобилни оператори. Основен плюс на приложението е сигурността. Парите ви са защитени от PIN и/или биометрични данни, така че ако изгубите телефона си, ще е доста по-трудно да откраднат парите ви, отколкото ако изгубите физическия си портфейл. Затова то може спокойно да го замести, правейки излишни наличните в него банкови карти, а дори и карти за лоялност – които също можете да дигитализирате в приложението! Разплащането става с помощта на NFC, а Pay by Vivacom трябва да е избран като предпочитан метод за безконтактни разплащания. Те са също толкова лесни, подобно на тези с безконтактна карта, като устройството се приближава до POS терминала и готово. За да проверя това, реших да тествам няколко сценария, в които да се разплащам само чрез приложението.


Експеримент 1: До магазина

Започвам с най-неотменното – супермаркета. В криза или не, всички пазаруваме хранителни стоки, а аз предпочитам да го правя в кварталния магазин. Вадя нещата от кошницата, слагам ги на лентата, показвам картата за лоялност от телефона си – сканирането е успешно. Прибирам продуктите във вече възприетата като моден аксесоар торбичка и казвам, че ще платя с телефона си. Няма проблем! Приближавам устройството до POS терминала, потвърждавам транзакцията и плащането минава безупречно, за броени секунди. Допълнително удобство е, че не въвеждаш ПИН код на POS терминала – така не само не разменяш банкноти и монети с други хора, но и не се налага да докосваш други устройства. Остава ми само да се прибера и да се старая да не изяждам прекалено много от кутията с вафли.

Експеримент 2: поръчка за вкъщи

В приложението можеш да заявиш и виртуална дебитна карта, с която да пазаруваш онлайн, без да напускаш удобния си диван в хола. Особено подходящо е за хората, които искат да пазаруват в сайтове, но се притесняват да дадат данните за основната си дебитна карта, на която например получават месечната си заплата. Ако имаш виртуална карта – можеш да я заредиш с малка сума по всяко време, която ти е нужна за онлайн покупките.

Експеримент 3: Пари в спешен случай

Мой познат, твърде разсеян през повечето време, зарежда бензин в колата си и се оказва без портфейл на бензиностанцията – забравил го вкъщи. Звъни ми по телефона да ходя да го спасявам. Аз съм в другия край на града и не мога да се втурна веднага към него. Сетих се за приложението и го накарах да го свали – преводите между потребители, които го ползват, стават мигновено и без такса. Оказа се, че има и опцията да му преведа пари по банков път (отново през приложението), но за тях трябва да изчака един ден. За спешни ситуации като тази обаче Pay by Vivacom е идеално решение. Приятелят ми си плати бензина и си тръгна, сравнително малко засрамен.

Експеримент 4: Лесно за употреба от всеки

С особен интерес инсталирах приложението и на телефона на майка ми – за да видя как ще се справи с него човек, който доскоро се страхуваше да плаща дори с карта, защото я намираше за твърде… високотехнологична. За изненада или по-скоро не, тя напълно успешно направи сама транзакцията в кварталния супермаркет с помощта на смартфона и приложението. И след като дори тя се справя безпроблемно с него – значи всеки може, независимо колко „скаран“ е с новите технологии. А в нейния случай приложението замени не само портфейла, а направо половината ѝ чанта, която и без това беше издута от карти за лоялност и изненадващо тежко портмоне с жълти стотинки.

Експерименти можем да си правим до утре. Но ако оставим настрана тези специфични случаи, човек може да ползва Pay by Vivacom къде ли не – когато спортува или просто отива на разходка. Лично аз не взимах портфейла си, отивайки да тренирам навън, дори още преди да се появят дигиталните им аналози. Защото ме беше страх някой да не ми го открадне от чантата, докато спортувам далеч от нея. Или защото просто ми тежеше безсмислено в левия джоб с риск да изпадне. Телефонът ми обаче… той винаги е с мен! Най-малкото като средство за говорене, слушане на музика, следене на спортната ми активност. А сега вече и… като средство за разплащане!

„Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл. 19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.“