Нашите смартфони имат за цел да ни осигуряват качествен звук за широк спектър от задачи - от музика и филми до игри и приложения с добавена реалност. Тези устройства обаче не са аудио специалисти сами по себе си. Или поне голяма част от тях. Каквото и да е качеството на звука на телефона ви обаче, има няколко неща, които можете да направите, за да го подобрите. Ето как да се уверите, че вашият смартфон ви доставя оптималния звук.

Увеличете качеството на стрийминга през предпочитаната музикална услуга

Избраното от вас музикално приложение може да не изважда звук толкова добре, колкото би могъл да бъде той. Много услуги по подразбиране имат настройка за по-ниско качество, за да позволят работа при ограничени планове за данни и слабо ​​мобилно покритие. Ако нито едно от тези неща не ви притеснява, можете да увеличите качеството в менюто с настройки на приложението за лесно усилване на звука.

В приложението Spotify преминете в Настройки> Качество на музиката и манипулирайте до „Много високо“, което ще повиши качеството до еквивалента на 320 kbit/s.

Потребителите с iPhone и Apple Music трябва да отидат в Настройки> Музика> Мобилни данни и да се уверят, че превключвателят за висококачествено предаване е поставен в положение „Включено“. Потребителите на Android ще трябва да се насочат към самото приложение и да отидат в Настройки> Клетъчни данни и да се прехвърлят към „Високо качество при клетъчен достъп“, за да превключите на позиция „Включено“.

Потребителите на Google Music трябва да отидат в менюто „Настройки“ в приложението, след което да превъртят надолу и да изберат „Качество в мобилната мрежа“ или „Качество на стрийминга в мобилната мрежа“ и да зададат „Винаги високо“.

Ако знаете, че покритието на оператора ви ще бъде проблем, изтеглете песните, които искате да слушате, предварително, за да осигурите най-високо качество (стига да имате достатъчно място за съхранение на телефона).

Проверете кейса на телефона ви

Това е може би най-простият съвет от всички, но e потенциално най-трансформиращ ефект за ужасно много хора. Можехте ли да предположите, че кейсът на телефона пречи на звуковия сигнал, който получавате?

Много защитни калъфи на трети производители съвсем не подхождат толкова удобно или ефективно, колкото трябва - а някои частично покриват външните високоговорители, като намаляват звуковия профил.

Опитайте да проверите каква е ситуацията при вас. Започнете песен, която се възпроизвежда през високоговорителите на телефона, усилете звука и след това премахнете кейса. Звучи ли значително по-ясно? Ако е така, ще ви е необходим нов калъф - за предпочитане такъв, който изобщо не покрива говорителя.

Освен ако не ползвате безжични слушалки, в някои случаи непрактичните кейсове могат също да нарушат аудио настройките, като частично блокират областта около жака за слушалки.

Купете по-добър чифт слушалки

Това може да се окаже изненада за вас, но слушалките, които са включени в комплекта с вашия лъскав смартфон с цена над 1000 лв., далеч не са добри.

Дори и водещите производители на смартфони ще намалят разходите си там, където могат, и един от най-лесните начини да го направят, е като опаковат аудио оборудване под приетия стандарт (същото важи и за зарядни устройства за бързо зареждане).

Един от най-простите начини за подобряване на качеството на звука на вашия смартфон е да замените тези неособено качествени слушалки. Независимо дали става въпрос за това да смените слушалките тип "тапи" с други такива или нещо малко по-солидно, няма да се налага да харчите твърде много, за да забележите подобрение.

Не можете да сбъркате с модел като Sony WH-1000XM3 на цена от около 700 лв., докато Audio-Technica ATH-SR5BT осигурява достойно качество на звука на цена от около 350 лв. Намалете наполовина тази цена и пак можете да получите добре балансирано модел като Jabra Move или нещо от каталога на Edifier.

Използвайте портативен DAC адаптер

Може би имате много добър набор от стари слушалки, но те звучат разочароващо на вашия нов телефон. Това, от което тогава имате нужда, е преносим DAC (цифров-аналогов конвертор) адаптер.

Чиповете, които управляват звука във вашия телефон, често са компромисни решения. Фактори като преносимост и енергийна ефективност, както и необходимостта от извеждане на различни видове звуци неизбежно водят до компромис в силата и качеството на звука.

Външните DAC устройства се предлагат в различни форми и размери, но всички те служат за подсилване на звука на телефона до нивата, съобразени с първоначално предвидените от създателите на музика - и ако имате много добър чифт слушалки, особено тези с висок импеданс, разликата може да бъде наистина изключителна.

И така, кой портативен DAC модел трябва да купите? Експертите оценяват iFi xDSD и Chord Mojo много силно за чистото качество на звука, докато Audioquest Dragonfly получава точки за неговата преносимост, а Creative Sound Blaster E5 - за безжичното удобство.

EQ приложение за фина настройка

Купуването на изцяло ново устройство с размер на телефона ви (и често с цена като на такъв) и пренасянето му с вас е доста екстремно решение, разбира се. Запалените аудиофили няма да имат проблем с това, но съществува и друго по-практично решение. Можете също така да настроите съществуващия звук на телефона си, за да отговаря на вашите вкусове.

Не всички телефони или музикални приложения включват функция за еквалайзер, но е възможно да изтеглите специално EQ приложение, за да ви свърши работа.

С програми като EQu и Equalizer + за iPhone и Music Volume EQ и Equalizer за Android ще можете да настроите звука на устройството си за по-топъл "саунд", да му дадете по-плътен бас или просто да направите музиката още по-шумна.

Потребителите на iPhone на Apple Music също трябва да имат предвид, че там има вградена EQ функция. Просто отидете в Настройки> Музика> Еквалайзер и променете настройките, докато не получите звуков профил, който е музика към ушите ви - буквално.

След всичко това ни остава само да ви пожелаем приятно слушане!

„Теория на струните“: дали Вселената има цели 10 измерения?

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Тагове: