Преди няколко години на пазара се появи технологията за безжично зареждане. Първоначално я видяхме в смартфоните, а на по-късен етап и в други устройства. Истината обаче е, че днес, шест години по-късно, много малко са устройствата, които я поддържат. Причината? Допълнително оскъпява устройството, а ползите от нея са… неясни.

Да започнем с ползите, които технологичните журналисти и потребителите изтъкват. Безжичното зареждане не е задължително за новите джаджи, но има някои предимства.

Първо - не се занимавате с кабели. Ако имате повече устройства, кабелите могат да са истинска мъка и да си носите по цяла торба. Точно заради това потребителите, които имат повече Apple устройства, носят само едното зарядно. Тези, които ползват Android пък си носят отново едно. Тук на помощ идва безжичното зареждане с падовете. Просто си слагате телефона на подложката и той се зарежда.

Основният недостатък - не можете да използвате телефона си по време на зареждане. Нека си признаем - всички го правим. 

 

 

Според много хора безжичното зареждане е просто едно удобство. Новият Galaxy S6 и неговият брат Galaxy S6 Edge също го предлагат. Лошата новина е, че се изисква допълнителна покупка на пад, за да го ползвате. Е, някои оператори го предлагат като подарък на хората, които направят предварителна поръчка на устройствата на Samsung, но все пак не пристига за стандартната версия директно в кутията.

От друга страна безжичното зареждане ще ви опази и от прецакани портове, които са главен проблем за много хора.

Хубавото е, че никой не го натяква и не го натрапва на крайните потребители. Този тип зареждане е просто алтернатива на стандартното с кабел. Няма нищо лошо в алтернативите, нали така? Безжичното зареждане обаче не е магическо и пак има нужда от кабели, само че те не влизат в телефона, а в зареждащия пад.

Най-интересната имплементация на този тип технология за мен е на публичните места. Още преди няколко години големи вериги като McDonalds обявиха, че ще вградят специалните падове в масите за хранене и всеки потребител ще може да ги ползва. Тоест вече няма да е нужно да търсите контакт в ресторанта, за да си заредите телефона. Просто трябва да си го сложите на масата, а процесът е автоматичен. Проблемът обаче е, че тази “услуга” се предлага само в САЩ, например, и само в избрани ресторанти, т.е. не е достатъчно разпространена, но стъпките в правилната посока са започнали.

Хубавото е, че всички зареждащи падове използват технологията Qi, което означава пълна съвместимост с всички устройства, които я поддържат. Така няма да има значение дали ще си купите пад от непозната китайска марка, Google, Samsung или Nokia - всички ще свършат работа.

А ако се чудите как изглеждат падовете, ето и някои варианти:

Nexus Wireless Charger (50 долара)

Nokia Wireless QI Charger (50 долара)

RavPower Portable Qi Wireless Charger (30 долара)

 

Всички предлагат едно и също с малки разлики (естествено и цената им е различна, но горе долу еднаква).

В крайна сметка остава въпросът: глупост или сериозно предимство е безжичното зареждане? За мен идеалният вариант е да се измисли технология, която позволява да се разхождаш в стаята с телефона си, докато той се зарежда “въздушно”. Вече има и такива идеи. Сегашният вариант на зареждането със сигурност не е глупост, но не е и сериозно предимство. Технологията е добра алтернатива на стандартното зареждане и има много бъдеще, но все още не е достатъчно развита, че да може да се наложи масово.

А вие какво мислите? Глупост или сериозно предимство е безжичното зареждане? Очакваме коментарите ви.

Прочетете: Нови мебели на IKEA зареждат устройствата ви безплатно