Безжичното зареждане не е нещо ново за Samsung и няколко други технологични компании, но този метод все още не се е превърнал в стандартна функция. Ето защо корейският гигант иска да направи точно това - навреме за премиерата на Galaxy S6.

Тази седмица в блог публикация Samsung заяви желанието си за стандартизиране на безжичното зареждане за цялата промишленост, а телефоните да поддържат всички форми на тази технология.

"В ранните етапи на индуктивното зареждане подложките за зареждане на Galaxy S4 са били съставени от около 80 отделни компонента. При Galaxy S5 нашите програмисти свалиха броя на компонентите драстично до 50. Продължават да полагат усилия, за да се намали тази бройка още повече", казват от Samsung.

Неотдавна два от по-големите консорциуми, работещи по безжичните стандарти на зареждане, Alliance for Wireless Power (A4WP) и Power Matters Alliance (PMA), подписаха споразумение за сливане, докато третият по големина безжичен стандарт Wireless Power Consortium (WPC) се съгласи да работи с тях.

Samsung посочва, че на хоризонта има нов хардуер, който ще позволи на телефоните да работят с всеки стандартен. Но за съжаление е по-вероятно да видим резултати в посока на технологията за бързо зареждане вместо безжично. Бързото зареждане би имало повече смисъл за крайния потребител, дори да му се налага „неудобството“ да използва кабел.

Прочетете още: Нов тийзър от Samsung намеква за метален корпус на Galaxy S6