CES (Consumer Electronics Show) е най-голямото технологично събитие в света, което се провежда всяка година през месец януари в Лас Вегас. Шоуто започва на 7 януари и завършва на 10 януари 2020 г. По време на събитието най-големите технологични компании в света представят най-новите си продукти, а след неговия край за нас остава удоволствието да отразим онези продукти и иновации, които ще бележат близкото ни бъдеще.

Най-напред, OnePlus ни показа, че дори при смартфоните все още има поле за иновации. Техният Concet One използва технология за покриващото основната камера стъкло, която може да го направи непрозрачно при поискване. Така обективите изчезват на черния фон, а за трансформацията са нужни 0.7 секунди. Безрамковият дисплей няма никакви компоненти в предната част. Останалата част от дизайна на OnePlus Concept One е вдъхновена от суперколата McLaren 720S. 

Samsung тихичко демонстрира пред избрана публика прототипа на новия си смартфон с разширяващ се дисплей. Идеята, че екранът се развива, за да се получи малко по-голяма площ на дисплея. В друга версия на визията на Samsung, устройството се трансформира в малък таблет или дори двойно плъзгащ се механизъм за още по-голяма екранна площ.

Лаптопи от бъдещето

Lenovo Yoga 5G е първият 5G компютър в света. Това устройство, което поддържа едновременно millimeter wave full-band и sub-6GHz 5G мрежи удовлетворява нуждите ви за скорост с ултра бърза свързаност, по-ниска латентност и по-широка честотна лента. Машината е първият света персонален компютър с 5G дигитална платформа Qualcomm Snapdragon 8cx. Тя осигурява високоскоростна 5G свързаност, която е със 70% по-бърза от 4G чрез доставчик, когато сте в движение, както и надежден достъп до WiFi е у дома. С два пъти по-високата производителност спрямо предишното поколение компютърни платформи, 5G платформата Qualcomm Snapdragon 8cx позволява да творите, редактирате и работите по няколко задачи едновременно на Yoga 5G при много по-ниска консумация на енергия. С теглото си от 1,3 кг Yoga 5G е ултрапреносим. Хората, които работят в движение ще оценят мобилността като на смартфон без WiFi връзка или хотспот.

И докато сме на тема лаптопи, Asus представи своя най-нов геймърски латоп ROG Zephyrus G14. Производителят го обяви за най-мощния в класа си и несъмнено е така, имайки предвид неговата конфигурация. На разположение в него са най-новите 7 nm процесори на АMD Ryzen 4000 и допълнителен графичен ускорител NVIDIA GeForce RTX 2060 с 6 GB памет, с което моделът се превръща в първият 14-инчов лаптоп с мощната RTX графика. Той е изработен от висококачествена сплав от алуминий и магнезий, има размери от 324 х 222 × 17,9 мм и тегло от само 1,6 кг. - нещо изключително за геймърски лаптоп.

В хардуерните характеристики на модела влизат още 32 GB DDR4-3200 памет и 1TB SSD с поддръжка на NVMe, но впечатляващите неща не свършват до тук. Както обикновено практикуват дизайнерите на ROG сериите - тук отново има светещо лого от обратната страна на екрана. Този път обаче това е цял допълнителен дисплей, заемащ голяма част от целия капак на лаптопа. Той е AniMe Matrix LED с 1215 малки светодиода, които се регулират в 256 нива на яркостта. По този начин, освен логото там може да се показва различна графика, анимация, предварително въведен текст, като целият екран може да свети в ритъма на музиката, звучаща от лаптопа.

Визуални магии

В Лас Вегас LG затвърди позицията си като лидер при дисплейните технологии, показвайки най-новия LG OLED Wave: инсталация, канеща посетителите в огромния изложителен щанд на компанията. LG OLED Wave е направена от 200 55-инчови LG OLED дигитални екрана (128 релефни и 72 плоски) с огледален завършек. С височина от 6 метра и 25 метра широка, стената може да ви потопи във всякакви сцени и пейзажи. OLED си остава най-добре развитата технология за дисплеи на глобално ниво. Те предоставят зашеметяваща картина с абсолютно черно и невероятен контраст от всеки ъгъл на гледане. Пиксели, които се включват сами, правят цветовете в изображенията невероятно реалистични. Без необходимост от задна светлина, LG OLED дисплеите са леки и тънки, което позволява на телевизорите да се прилепят максимално близо до стената или дори да са достатъчно гъвкави, за да се сгънат като плакат.

Тази причудлива стена не е единственият начин да се докоснете до бъдещето на дисплеите. Samsung представи нов 4K телевизор, наречен Sero, който се върти между вертикална и хоризонтална ориентация, за да симулира изживяването от използването на смартфон. Ако гледате много стрийминг съдържание от интернет, вертикалната позиция може да осигури по-добро изживяване при превъртане през дълги емисии, като селекции от видеоклипове в YouTube.

Отново Samsung представи в рамките на CES 2020 своята линия QLED 8K телевизори от ново поколение. Гамата QLED 8K телевизори за 2020 г. предлага възможности за интегриране в „умния дом“. Тя съчетава силата на подобрените AI технологии и предоставя набор от „умни“ функции, базирани на Tizen, които правят използването на гласови команди от потребителите и достъпа до нови инструменти като Tap View, Digital Butler и Samsung Health по-лесни от всякога.

Флагманският модел на име Q950 се предлага само с 8К резолюция. Моделът е с дебелина едва 15 мм, но отличителната му черта е съотношението екран-корпус от почти 99%, което според компанията е най-високото на пазара. Samsung посочва, че при гледане от разстояние 3 метра рамката с дебелина 2.3 мм изчезва напълно и се създава още по-пълно потапяне.

А какъв по-добър начин да се потопите в поредния холивудски суперхит от първите в света Ultra High Definition очила за виртуална реалност, поддържащи HDR. Те създават реалистични усещания и потапят потребителя в изображенията, прожектирани пред очите му, докато носи комфортно очилата. Джаджата има OLED дисплей, създаден от Panasonic в сътрудничество с Kopin Corporation, водещ производител на екрани за VR.

Открития на четири и две колела

Въпреки, че CES по традиция се отличава със своята ексцентричност, японският гигант Sony изненада мнозина като разкри новия си проект, а именно електроавтомобилът Vision-S седан. Това е електрически концептуален седан, който е предназначен да демонстрира силите на японския технологичен конгломерат - от развлекателни продукти до сензори за камери и други технологични иновации. Vision-S е напълно подвижен прототип, оборудван с два електромотора по 272 к.с. всеки. Те ускоряват концептуалния модел за 4,8 сек от 0 до 100 км/ч. Максималната скорост е електронно ограничена на 240 км/ч. Моделът, освен електрически и автономен, предлага най-доброто от традиционно силните страни на марката в интериора. Автомобилът е изработен съвместно с Magna Steyr, а Nvidia, Continental, Bosch, ZF и Qualcomm са помагали с основните системи. Моделът е оборудван с 33 сензора за засичане на хора и обекти. Бутони има само на мултифункционалния волан, а режимите за шофиране се избират с помощта на въртящ се контролер.

Mercedes-Benz използва участието си на CES в Лас Вегас, за да демонстрира за първи път в света новата си футуристична студийна разработка VISION AVTR. Машината прилича повече на декор от научнофантастичен филм, отколкото на кола, която ще видите на някой светофар. Mercedes-Benz VISION AVTR е разработен съвместно с екипа на филма Avatar и има футуристичен екстериор и интериор, доставящ изцяло ново изживяване между човека и бордовата система, в това число и с биометрична връзка.

Ако четирите колела не са вашият любим метод за придвижване, Segway-Ninebot представи представен най-компактният, лек и икономичен електрически скутер T15 с електрическо задвижване. Основната характеристика на актуализирания модел е наличието на круиз контрол, който позволява в реално време да се определи теглото на потребителя, да се сравни със състоянието на трасето и да се регулира скоростта на движение.

И прането стана по-умно

На CES 2020 получихме поредното доказателство, че изкуственият интелект може да обогати всяка област от ежедневието ни. LG  представи най-модерната си иновация в прането, използваща изкуствен интелект, за да предостави прецизно пране за оптимални резултати. Носител на награда CES за иновации през 2020 г., новата перална машина LG ThinQ разполага с двигател със захранвано от изкуствен интелект директно задвижване, заедно със захранваната от AI услуга за активно обслужване на клиенти.

Новата пералня на LG не само изчислява обема и теглото на всяко пране, но също така използва изкуствен интелект и усъвършенствани сензори за идентифициране на типовете плат при всяко зареждане. Използвайки технология за дълбоко обучение, уредът сравнява тази информация с повече от 20 хиляди точки от данни, свързани с използването на пералнята, за да програмира оптималната настройка на цикъла на пране за най-добри резултати, подобрявайки почистването и удължавайки живота на дрехите с 15 процента. Интелигентната перална машина може да се свърже с Amazon Alexa чрез мобилното приложение ThinQ на LG, за да предоставя известия, когато прахът за пране намалява.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: