Бавно, но сигурно видеото завладява света, като огромният му бум в последните години е лесно забележим във всяка социална мрежа и най-популярните сайтове. За разлика от снимките създаването на видео е сравнително сложен процес, който изисква внимание към детайлите, по-комплексна техника, но най-вече добра история, която да разкажете. В следващите страници ще ви помогнем в избора на техника в зависимост от нуждите и възможностите ви, но преди това да уточним най-важното. 

Историята е ВСИЧКО!

Страхотната камера, супер прекрасният микрофон и новият ви трик в монтажа вероятно няма да попречат на видеото ви, но ако в него липсва добре разказана история, сте загубени. Именно историята е най-важният, ценен и съществен елемент от всяко видео. Това не означава, че трябва да направите пълнометражен филм с дълбоки герои и заплетен сценарий. По-скоро трябва да решите какъв е фокусът на видеото ви и да не го изпускате.

Така например, ако правите ревю на новото си колело, искате да разкажете колко добро или лошо е то, като споделите аргументираното си мнение. При клип от почивката си искате да разкажете историята на вашето пътуване, от неговата подготовка, през самата ваканция, до живота ви след това. Уловката е, че във видеото не просто трябва да разкажете историята с думи, а трябва и да я покажете с образи. Затова видеата ви трябва да имат разнообразни кадри, допълващи нещата, които казвате и правите в тях.

При всички положения - ако имате добра история, която разказвате по интересен начин, компромиси при техниката са напълно допустими. Все пак тя може да бъде вашият най-верен помощник, но и най-големият ви враг. Заради тази опасност е много важно да подберете устройствата, които ще ви свършат работа, но и ще предоставят качеството, което ви е необходимо. Не по-малко важно е да снимате с техника, която няма да ви пречи.

 

 

Смарт с бюджета

Ако трябва да поставим видео техниката на скала, в която позиционираме джаджите според комбинацията от достъпност, качество и удобство, то смартфоните ще са високо в нея. Практически най-удобните джаджи, които са винаги в джоба ни, вече снимат достатъчно качествено видео, че да има дори наградени фестивални филми, заснети само със смартфон.

При избора на телефон е важно да обърнем внимание на резолюцията, с която снима камерата. Най-добре е да има възможност за снимане в 4K, така че да имате възможно най-качественото видео, което да монтирате и компресирате без притеснения до 1080p. Що се отнася до качеството на картината, смартфоните, които правят добри снимки, генерално правят и най-доброто видео. Няма да сбъркате с флагманите на Apple, Samsung, LG и HTC. Това обаче е само основата, върху която можете, а и е препоръчително да градите.

Вероятно по-важно и от качеството на картината е качеството на звука. При мобилното видео най-лесният вариант да имате една с идея по-добър звук е да ползвате микрофона в слушалките си. Най-добрият вариант е да си вземете външен микрофон, но внимавайте, защото той трябва да е специално за телефон поради спецификите на жака. Полезни варианти тук са The Mighty Mic, Rode smartLav+ и Que Audio MSG1, специално създадени за мобилно видео.

Финалните щрихи за по-качествено мобилно видео са свързани с външни обективи. От Moment и Olloclip, през Photojojo и Mobi-Lens до безброй китайски алтернативи за по 2 - 3 долара, тези стъкълца, които закачате към смартфона си, могат да променят играта драстично. Има широкоъгълни, fisheye и телеобективи, с които можете да снимате в повече ситуации и да разгърнете креативността си. Като за всяко видео и тук е нужна стабилизация, която можете да си осигурите от селфи стик или джаджа като Shoulderpod, върху която можете да закачите и микрофона и лампа например.

Не на последно място в мобилната фотография са приложенията. От Hyperlapse за стабилизация, през FiLMiC Pro за снимане в различни формати, до iMovie за монтаж смартфонът може да е единствената джаджа, която ползвате за снимане, монтиране и споделяне на видео.

 

Най-добрите приятели на влогъра

До голяма степен ръстът на видеото днес е базиран на експлозията от ежедневни влогове, които изискват специфична техника. Тя трябва да е качествена, лесна за използване в разнообразни ситуации, преносима и да изисква възможно най-малко гласене, преди да се натисне бутонът за запис. Също така трябва да е удобна за снимане както на случващото се пред влогъра, така и на самия него.

Именно заради това ключов елемент при камерите за влог е въртящият се дисплей. Така, докато снимате, можете да видите себе си и да кадрирате по-добре, вместо да снимате „на сляпо“ и по няколко пъти, защото главата ви е наполовина отрязана например. В тази сфера има разнообразни предложения - Canon EOS 80D, Sony RX100 Mark V, Nikon D5500 и много други. Важно при избора на правилната камера е да обърнете внимание на проследяващия автофокус, способността й за правилна експозиция и форматите за снимане. В оптималния вариант ще имате 4K видео с 30 fps, което да монтирате по-свободно в постпродукцията.

И тук обективът е жизненоважен, като основната нужда е широк кадър. Затова дължина в порядъка до около 20 мм е препоръчителна. Вторият елемент е блендата, като колкото по-широка е тя, толкова по-приятен образ можете да постигнете, докато снимате себе си или конкретни детайли. За да носите само един обектив, най-добре изберете варио вариант, но ако искате по-специфична работа, ще ви трябват няколко “твърди” опции.

Както вече споменах, звукът често е по-важен от картината, а дори DSLR камерите с вграден микрофон не се справят кой знае колко добре, особено ако сте в по-специфична среда. Затова добрият микрофон е абсолютно задължителен, като основното изискване е той да може да работи като „пушка“ - тоест да записва звука в ограничена зона пред него. Такива са Rode VideoMic Pro, Sennheiser MKE 400 и Shure VP83 например. Друга прилика между тях е, че не трябва да забравяте да ги включите.

Финалният щрих е стабилизацията, като за мобилно снимане шампионът е компанията Joby. Тя предлага огъващи се стативи, събрани в серията Gorillapod, които са перфектни за закачане на различни места, както и поставяне на камерата на земята, на маса и т.н. За тях не забравяйте да си вземете видеоглава, като Joby предлага BallHead X. Друг вариант по темата е сгъваем монопод или по-обикновен статив, които обаче не предлагат същата гъвкавост.

 

 

Върхът на пирамидата

Всички камери и опции, изброени тук, предлагат качество, което е напълно достатъчно за почти всичко, което бихте искали да снимате на видео, но все пак те са в „дъното“ на снимачната техника. Над тях стоят всички full frame камери, които предлагат по-висока резолюция, по-детайлна картина, по-добро цветопредаване, както и много повече възможности за игра с обективите и ефектите, които те дават. Популярен вариант в тази посока е Canon EOS 5D в DSLR сегмента, докато при безогледалните Sony Alpha 7S сякаш е превзел сърцата на видеографите.

В тези варианти част от техниката почти задължително трябва да бъде външен рекордер. Това е джаджа, която взима данни от камерата и ги записва в некомпресирани формати, които дават повече свобода в монтажа, цветните корекции и т.н. Също така позволяват връзването на повече източници на аудио, а при снимане с повече и различни камери позволяват да имате материал в един формат. При тези рекордери е важно да изберете такъв, който работи добре с камерата и нуждите ви, като най-вероятно изборът ще е между Blackmagic и Atomos.

Щом сте стигнали до това ниво на техника, със сигурност сте помислили за звука и осветлението, но не забравяйте и да имате достатъчно памет - на твърди дискове или карти памет, както и възможно най-много заредени батерии, особено при дълъг снимачен ден.

Независимо от класа продукти, който търсите, запомнете, че няма едно правилно решение, а много различни възможности. Пробвайте, питайте и експериментирайте, за да намерите това, което е най-удобно за вас и нуждите ви. И не забравяйте, че техниката е инструментът, с който да разкажете историята си, и не е нужно да й робувате. Затова просто снимайте и разказвайте добри истории.

Alexa - екосистемата на модерния дом има нежно име

Тагове: