Когато SpaceX изпрати японския милиардер Юсаку Маезава и осемте му спътници на пътешествие до Луната през 2023 г., компанията ще направи една безпрецедентна стъпка в развитието на цивилните космически полети. Но с това постижение се появяват редица технически предизвикателства, свързани с безопасността, които по-малко амбициозните експедиции - като пътуванията на Blue Origin към линията Karman - не биха срещнали. И така, как SpaceX ще гарантира, че първото ѝ пътуване до Луната няма да се превърне в сюжета на филма „Гравитация“?

Между абсолютния вакуум, който ще спука белите ви дробове непосредствено преди да замръзнете до смърт, смъртоносните дози космическа радиация, физическите промени, причинени от микрогравитацията, и психологическия стрес, че сте изолирани в такава неприятна среда, навлизайки извън земната гравитация, това не е изживяване за хора със слаби сърца.

Едно по-различно пътуване

От създаването на космическата агенция NASA не страда от липса на авантюристични духове, които сa готови да рискуват живота си в името на науката. Нещо повече, онези хора, които доброволно търсят служба в Космоса, са много по-издръжливи от средностатистическия американец. Философията на NASA е "нека просто вземем най-здравите хора и по този начин да похарчим най-малко ресурси, за да ги поддържаме в добро здраве", казва д-р Даниел Бъкланд, асистент в университета "Дюк" от Катедрата по машиностроене и материалознание, както и асистент-професор по хирургия в отдела по спешна медицина. "NASA просто ги третира като спортисти с висока производителност."


Обаче след като обикновени хора (макар и неприлично богати) започват да пътуват из космическото пространство за забавление, все по-често на преден план ще излизат въпроси, свързани със здравето и безопасността. Космическите туристи "вероятно ще бъдат здрави", твърди Бъкланд. "Те са здрави 50 - 60-годишни хора, но имат различни медицински проблеми, отколкото 40-годишните астронавти на NASA, които са на здравословното ниво на елитни атлети.

Всъщност проблемите, с които биха могли да се сблъскат, вече може би са ни познати. „Същите проблеми, които бихте имали, ако аз или вие се опитаме да играем футбол“, продължи Бъкланд. „Преди това сте имали висококачествени хора, които го правят. Сега вече го правят обикновени хора и по-скоро става въпрос за спешна медицина, за остра грижа.“

Бъкланд очаква, че много космически туристи ще вземат болестите си със себе си. "Ако сте диабетик, навлизате в нова среда, така че с различните храни и различни дейности, които правите, ще трябва да обърнете повече внимание на нивото на захарта или нивото на глюкозата, отколкото бихте направили", обяснява той. "Ако вече сте податливи на диабетна болест, това пътуване би увеличило вероятността да получите криза."

Космически неволи

Бъкланд обяснява, че за суборбиталните пътувания като предложените 90-минутни полети на Blue Origin "ще имате нужда от медицинско обслужване, което ще намерите в увеселителен парк", за по-дългото пътуване с BFR на SpaceX обаче бихме могли да очакваме медицинска помощ, която прилича повече на това, което може да ползвате на един круизен кораб.

"В момента Международната космическа станция вероятно има способност да окаже медицинско обслужване, еквивалентно на това, което ще получите в линейка", казва той. "Тя е предназначена за хора, които са изключително здрави и които ще срещнат индустриален тип проблеми като например счупени кости, неща, които бихте очаквали да се случват в индустриална среда. Начинът, по който е разработен в момента, е да поддържа здравето ви толкова дълго, колкото е възможно, също като линейката, докато не стигнете до място, където ще ви предложат по-специализиранa грижа."

Тъй като хората на борда на тези туристически ракети няма непременно да бъдат висококвалифицираните астронавти, които обикновено летят в Космоса, аварийните протоколи, както и самото медицинско оборудване ще трябва да се адаптират. Както отбелязва Бъкланд, най-важните фактори при проектирането на медицински устройства за използване в Космоса са намаляването на масата, обема, консумацията на енергия и потреблението на материали. Опростяването на тези аспекти на свой ред намалява дължината на обучението, което потребителите трябва да преминат, преди да могат да използват правилно устройството.

Тази промяна също така означава, че ще има значителен прилив на лесни за използване медицински устройства - като например дефибрилаторите, които откривате в аптеката - за търговски космически полети в сравнение с мисиите, изпълнявани под егидата на правителството. На полетите на NASA например, където всеки член на екипажа е избран внимателно, няма да има дефибрилатори, защото "е взето решение, че не си струва усилието да се превозва такова оборудване" – едно мрачно, но реалистично решение. Бъкланд обяснява, че правителствените анализатори са решили, че рискът напълно здравият астронавт на NASA да претърпи сърдечен удар е толкова нисък, че поддържането на тази способност не си заслужава. Но на полет, спонсориран от частна компания, животът на пътниците е много по-важен от научното откритие.

Внимание, опасно!

Излагането на радиация е сред най-разпространените опасности за космическите пътешественици и идва от два основни източника: високоенергийни протони, генерирани от макар и редки слънчеви излъчвания, и галактически космически лъчи, излъчвани от "всички звезди в галактиката", разкрива д-р Франсис Кучинота, професор в Катедрата по физика на здравето и диагностичните науки в Университета в Невада Лас Вегас.

"Тези туристически мисии са за не повече от седмица, така че космическият риск е сравнително малък", обяснява той. Слънчевите излъчвания ще бъдат проблем, но могат да бъдат открити, така че, ако се появят преди излизане, полетът просто ще бъде пренасочен. Но ракът засяга различните хора по различни начини.

„Има силна зависимост с възрастта“, продължава Кучинота. „За млади хора, особено под 30-годишна възраст, съществува много по-голям риск от този за астронавтите, които обикновено са на възраст между 40 и 50 години. Жените също са по-застрашени да се разболеят от рак на гърдата и яйчниците и евентуално рак на белите дробове.“

За щастие модерното предпазване от радиацията е достатъчно за сравнително локалните дестинации, които предлагат търговските оператори като SpaceX и Blue Origin. NASA успешно изпраща екипажи до Луната и обратно, без това драстично да увеличава шансовете им да развият рак по-късно в живота. Членовете на екипажа на борда на МКС например изрично приемат, че пребиваването им там може да увеличи с 3 процента вероятността от рак. Но колкото по-дълбоко в Слънчевата система пътуваме, толкова по-голяма става необходимостта от разработване на нови средства за защита на космонавтите.

"Въпросът се състои в това, дали компаниите ще плащат за необходимото допълнително оборудване и дали ще го поставят на борда на тези превозни средства", казва Кучинота. "От галактическите лъчи не можете да се защитите изобщо, защото енергиите са твърде високи." Трябва да обвием космическите кораби в дебели слоеве предпазно покритие, за да избегнем галактическите лъчи, предполага Кучинота. "Никой не може да си позволи да направи такава голяма инвестиция само за няколко души."

Радиацията носи и второстепенна опасност. Изследване от 2016 г., публикувано в сп. Nature, показва, че единиците рад, които астронавтите са погълнали от ходенето на Луната, са повлияли отрицателно на цялостното сърдечносъдово здраве в сравнение с астронавтите, които не са преминали отвъд ниска земна орбита. В действителност проучването установява, че стъпилите на лунната повърхност астронавти страдат от сърдечносъдови заболявания със скорост четири до пет пъти по-голяма от тази на астронавтите от Земята. Въпросът не е толкова, че изследователите все още не са напълно сигурни как радиацията в Космоса засяга човешкото тяло, колкото тяхната несигурност за степента, в която засяга нашата физиология.

Модерни пионери

"Това са проучвания и експерименти. Търговските и правителствените космически агенции наистина трябва да стигнат до знанието", твърди Кучинота. "Ако наистина увеличеният риск от рак е 20 процента [за разлика от 3 процента на борда на МКС], не мисля, че те могат да предприемат тези дългосрочни мисии." Лидерите на НАСА заявяват: "Ние просто ще поемем риска". Но работата е там, че никой не знае точно какъв е рискът.

Залозите са още по-високи за търговските превозвачи, посочва Кучинота. Космическият туризъм няма да просъществува дълго, ако първите партиди от любители изследователи се завърнат на Земята с ранно възникващи ракови заболявания. "Левкемията има много кратка латентност", обяснява Кучинота. "Може от една до няколко години, след като сте били изложени на радиация, да се разболеете и ще е сигурно, че причината е в радиацията."

Още от HiComment