В представите на мнозина геймърският лаптоп се свързва с понятието Desktop replacement. С други думи - голяма, тромава машина, която по размери и тегло наподобява обикновен десктоп компютър, а единственото ѝ предимство пред настолните братовчеди е, че всичко е събрано на едно място. Това обаче е на път да се промени. Все по-често на пазара се намират геймърски лаптопи с диагонал на дисплея 15.6 инча и тегло под 2.5 кг. И макар някои да ги смятат за компромис, те предлагат комбинация от висока мобилност, елегантен дизайн и хардуерна мощ.

Точно такова е предложението на Lenovo, което идва под името Lenovo LOQ 16IRH8. Зад това скромно съкращение от букви и цифри се крие изненадващо мощна конфигурация, състояща се от доста широк 16-инчов WUXGA (1920x1200 пиксела) дисплей с IPS панел, 144 Hz честота на опресняване и яркост от 350 нита и допълвана от способен процесор Intel® Core™ i7 процесор от 13-то поколение, 16 GB DDR5 RAM памет и самостоятелна видеокарта в лицето на NVIDIA GeForce RTX 4050.

Вариантите с 15-инчов дисплей са стандарт в индустрията и се използват за повече от половината лаптопи на пазара днес. Причината за популярността на дисплеите със среден размер е, че той не натоварват очите, позволяват високи резолюции и по този начин предлагат богати детайли на екрана, но същевременно не консумират твърде много енергия и устройствата все още могат да бъдат сравнително компактни. Lenovo LOQ 16IRH8 гарантира, че игрите ви ще оживеят благодарение на светкавично бързата честота на опресняване от 144 Hz, реалистичните цветове и яркостта от 350 нита. Освен това специалната технология на Lenovo осигурява ниска консумация на енергия, което удължава живота на батерията за дългите игрални сесии в движение.

Процесорът Intel® Core™ i7-13620H е базиран на Alder Lake с 6 производителни ядра и 8 ефективни ядра, работещи с максимум 5 GHz. В сравнение с i9-13900HK той поддържа пълен набор от функции за управление vPro.

Колкото и важни да са другите компоненти, сърцето на всеки лаптоп с претенции за гейминг тупти с честотата на неговата видеокарта. В случая тя не дава повод за тревоги, защото NVIDIA GeForce RTX 4050 е графична карта от висок клас за лаптопи, базирана на архитектурата Ada Lovelace. Предлага 6 GB GDDR6 (128 бита) и може да се конфигурира с TGP от 35 до 115 W (+ Dynamic Boost). Тези графични карти са в състояние да възпроизвеждат най-новите и най-взискателни игри при високи резолюции и високи настройки на детайлите с включен Anti-Aliasing.

За да постигнете наистина мощната производителност на игрите, се грижи революционният Lenovo AI Engine+, оборудван с чипа Lenovo LA1 AI. Този авангарден енджин предоставя интелигентна, фино настроена система, която използва сензори, за да подобри игровото ви изживяване и да ви даде предимство пред конкуренцията. Специалният MUX Switch с NVIDIA® Advanced Optimus извежда нещата на следващото ниво, като автоматично намалява латентността, оптимизира живота на батерията и увеличава FPS. На свой ред технологията Smart Engine анализира данни и показатели, за да ви дава максимална представа за оптимизацията на играта ви.

С до 16 GB памет DDR5 и опция до 1 TB сторидж PCIe Gen4 можете да превключвате с лекота между игри, стрийминг и създаване на съдържание без никакво забавяне или бавно стартиране. Освен това с 2 слота за SSD и отворен слот M.2 можете лесно да добавите втори диск за още повече място за съхранение. Вече няма нужда да изтривате любимите си игри в търсене на свободно място.

С безшумното термично решение Lenovo LOQ цялото натоварване остава във виртуалния свят пред очите ви, докато машината е безшумна и добре охладена. Иновативният дизайн включва до 4 топлинни тръби, два 85-милиметрови 12-волтови високоскоростни вентилатора, 28.6% по-голям въздухозаборник и 24% по-големи изходни отвори. С отлична вентилация и натоварването до 135 W TDP вашата геймърска платформа ще остане хладна и тиха дори в обществени места или тихи зони в библиотеките. Така ще се насладите на непрекъснати гейминг сесии, без да привличате нежелано внимание.

Лаптопът Lenovo LOQ 16IRH8 има здрав, практичен, елегантен дизайн и характерно за гейм моделите задно разположение на портовете. Той определено е снабден с широк набор: един HDMI 2.1 порт, три USB 3.2 порта и един USB-C, както и вход за жичен интернет. Моделът се предлага в буреносно сиво с вградена 1080P FHD камера, снабдена с покривало за по-голяма поверителност. Изграден по строгите американски военни стандарти MIL-STD 810H за максимална издръжливост, този лаптоп е толкова здрав, колкото и игралните герои, в които се превъплъщавате.

Независимо дали предимно ще играете или работите на машината, оптимизацията и ергономичността на клавиатурата са от ключово значение. Отключете максималния си потенциал за писане и игра с клавиатурата Lenovo LOQ. С класическо тактилно усещане на допир и 1.5 мм ход на клавишите ще се насладите на светкавично задействане и 100% защита от призраци за несравнима точност. Пълноразмерните клавиши със стрелки и цифровата клавиатура ви помагат да запазите контрол при всеки сценарий.

По неписан закон всяко мобилно устройство е толкова добро, колкото е неговата батерия. Увеличете максимално живота на батерията си и използвайте разтърсващата за индустрията функция Super Rapid Charge. С тази функция може да заредите 60 Whr батерията си за един миг - от 0 до 30% за 10 минути, от 0 до 70% за 30 минути и от 0 до 100% за 80 минути. С поддръжката на USB-C зареждане с опционален 140 W адаптер ще имате цялата необходима енергия, когато ви е необходима, така че можете да се съсредоточите върху това да победите конкуренцията в онлайн игрите, вместо да търсите контакт.

В заключение - Lenovo LOQ 16IRH8 е добро предложение, което съчетава функционалност и мобилност. Мощен и способен да посрещне нуждите на бъдещето, моделът е напълно подходящ за сериозни потребители, РС геймъри и за всеки, който цени високото качество на приемлива цена.  

Снимки: Lenovo

Тагове: