Lenovo е един от малкото производители, които постоянно пускат иновативни таблети и дават възможност за избор на потребителите, които са уморени от еднообразните конкурентни предложения. Най-новият модел компанията се нарича Lenovo Tab M11 и беше анонсиран на изложението CES през януари 2024 година. Версията, която имаме възможността да тестваме, е с 4G LTE мобилна връзка. Тук е моментът да споделим, че на пазара е наличен и модел само с Wi-Fi свързаност.

 

Практичен външен вид

 

Таблетът е олицетворение на практичния дизайн и спецификации с ясната идея, че е призван да върши работа винаги когато ви е необходим. Той разполага с 11-инчов WUXGA дисплей с доста тънки ръбове на екрана, но от друга страна, достатъчно "широки", за да се захване сигурно, без да се налага да хващате сензорния екран, за да не го изпуснете. Шасито е добре изработено, в стил унибоди, с матов метален корпус освен в частта с екрана и с три отделни бутона в единия ъгъл - два за силата на звука и един за включване и изключване на устройството. Максималната яркост на екрана е 400 нита, а покритието против досадните пръстови отпечатъци върху него е добре дошло и върши много добра работа при ежедневната употреба. Дебелината на Lenovo Tab M11 е малко над 7 мм, а теглото му е 465 г. С разумно заоблени ръбове, той е удобен за държане, което е ключово за таблети с подобни размери.

 

Екран и звук

 

Екранът залага на IPS панел със съотношение на страните 16:10 и резолюция 1920×1200 пиксела. Той има точно тези качества, които бих очаквал от дисплей в подобно устройство. Изглежда добре, когато го гледате директно отпред, но типично за технологията - с увеличаване на ъгъла на гледане образът губи яснота. Нивото на яркост до 400 нита е чудесно за таблет, което ви позволява да го използвате на открито, стига да няма ярко слънце и да избегнете отразяването на ярки обекти.

За стрийминг на филми екранът върши много добра работа, като разполага със специален филтър за синя светлина, който елиминира вредните емисии и с лекота позволява да използвате режима за четене, който включва специфични настройки с тонове на сепия.

Устройството разполага с четири високоговорителя, по два на всяка страна, като те осигуряват чист и детайлен звук с добро стерео разпространение. Звукът е мощен, с добри възможности на възпроизводство на отделните звуци и елементи. Басовите тонове се чуват, но не особено натрапчиво, което е чудесно за потребителите, които обичат хубава музика.

 

Спецификации и производителност

 

Lenovo Tab M11 залага на чипсет Mediatek Helio G88, който разполага с две по-бързи и шест по-бавни процесорни ядра и графична карта ARM Mali-G52. Устройството има 4 GB RAM оперативна памет и 128 GB място за съхранение на данни, като всички тези компоненти превръщат таблета във верен другар при справянето с ежедневните задачи. Сърфирането в интернет с негова помощ се усеща чудесно, като за улеснение се предлага с предварително инсталиран браузър Opera по подразбиране, който от своя страна е доста лесен за използване и добре оптимизиран.

Мога с ръка на сърцето да твърдя, че таблетът се справя много добре с изобразяването на текст - било списания или книги, като честотата на кадрите е 90 Hz за плавно превъртане на съдържанието. Приятен бонус в това отношение е наличието на предварително инсталирана версия на WPS Office, с който да отваряте и редактирате текстови документи и таблици. Когато се уморите от служебните задължения, винаги може да се разнообразите с игрите, предлагани в Google Playstore. Lenovo Tab M11 се справя добре с по-непретенциозни заглавия, но не очаквайте гладко представяне в тежките 3D игри.

 

Lenovo Pen & камери

 

Таблетът се предлага с удобен стилус - собствения активен Lenovo Pen, захранван от батерия. За да го пуснете в действие, трябва да отвинтите горната част, да отлепите малкото защитно фолио пред предварително инсталираната батерия ААА. След това той се свързва с лекота и работи изненадващо добре с множество разнообразни приложения. Писалката поддържа както писане и рисуване под наклон, така и 4096 нива на чувствителност на натиск и това е видно още в приложенията, които са предварително инсталирани. Ако искате да извлечете повече от аксесоара, може да изтеглите някое популярно приложение за рисуване, като например отличния Sketchbook, където чувствителността на натиск и наклонът на писалката отново се справят отлично.

Всъщност не е необходимо да имате специални артистични пориви, за да ползвате стилуса. Lenovo твърди, че трябва да е възможно да въвеждате ръчно във всички полета за търсене и подобни полета, което го прави удобен дори при сърфиране в интернет или работа с документи.

Както отпред, така и на гърба Lenovo Tab M11 е оборудван с 8MР камери и те са толкова добри, колкото бихте очаквали от устройство в такъв клас: стандартно решение за делови разговори в Zoom или Teams или за непретенциозни снимки.

 

Софтуер и функции

 

Операционната система е Android 13, с персонализиран интерфейс, който визуално не се различава много от стандартния Android. Lenovo ви обещава две години ъпдейти до бъдещите версии на Android, както и четири години актуализации на сигурността. Компанията допълва любопитното предложение с малък набор от бонус приложения и допълнителни функции.

В компютърен режим получавате интерфейс, подобен на Windows, с плаващи и мащабируеми прозорци, предназначен за управление с клавиатура и мишка. Ако не искате да правите това, можете да изпълнявате многозадачна работа в режим на разделен екран, като интерфейсът и работата с него са малко по-плавни от тези на Google. Това ви позволява да извеждате максимум три приложения на екрана. Две на разделения екран и един плаващ вертикален прозорец отпред.

Функцията Freestyle ви позволява да сдвоите таблета с компютър и след това лесно да споделяте файлове между тях или да използвате таблета като външен дисплей за компютъра. Необходимо е приложение на компютъра и споделено потребителско име и всичко се случва автоматично.

Трета функция, наречена App Streaming, ви позволява да стартирате определени приложения, които работят на таблета, но се показват в прозорец на компютъра.

Други функции на системата са удобното за децата пространство Kids Space - с безопасни и лесни за използване профили за деца - и екранът на медийния център, който се намира с едно плъзване вляво от началния екран. Там можете да свържете стрийминг услугите си като HBO и Disney Plus и да получите общ интерфейс за тях, което улеснява търсенето и гледането.

 

Живот на батерията и зареждане

 

Батерията е със сериозен капацитет от 7040 mAh и според Lenovo тя би трябвало да ви осигури възпроизвеждане на видео до 10 часа. За друга смесена работа тя издържа малко повече, което е напълно достатъчно време между две зареждания. Хубавата новина е, че пълното зареждане отнема между 2.5 и 3 часа.

 

В заключение

 

За своята достъпна цена Lenovo Tab M11 е страхотен избор в много отношения, който напълно отговаря на слогана Play harder, learn smarter. Той е наистина добре изработен, изглежда по-луксозно спрямо конкурентните продукти и има страхотен набор от решения както за семейството, така и за продуктивността ви в ежедневието. Някои по-скромни хардуерни характеристики го спъват в работата с най-тежките приложения, но ако знаете защо го купувате, неговата надеждност и допълнителна функционалност в лицето на стилуса го превръщат в чудесен избор за модерния мобилен човек.

Снимки: Lenovo