Последните няколко години създадоха предпоставки за развитието и налагането на видеоконферентнaтa връзка като основен и предпочитан начин за комуникация между различните звена в бизнеса, образованието и много други сфери. Изолацията, която ни се наложи да изтърпим заради пандемията, доведе до това, че видеоконферентните връзки станаха неизбежен център на комуникацията - тенденция, която остана и след края на самата пандемия. В момента на пазара има голям брой решения за осъществяване на качествени видеосрещи, като тези, дело на компанията Logitech, се открояват и заемат едно от челните места, когато става въпрос за устройства и компоненти за провеждането на срещи в заседателните зали, където много хора могат да участват физически, комуникирайки с останалите участници в сесията чрез екрана.

 

Бързо, лесно и ефективно свързване

 

Ако сте имали опит относно инсталацията на устройствата, необходими за една видеоконферентна връзка, вероятно знаете, че това може да ви отнеме известно време, докато нагласите камери, монитори, кабели и всичко останало. Точно тук сензорният контролер Logitech Tap IP заедно с другите компоненти, такива като Rally Bar, Rally Bar Huddle, Rally Bar Mini, Meet UP и RoomMate, ще ви убедят, че от инсталацията до започването на видеосрещата ще са минали едва броени минути. Контролерът е с просторен 10.1-инчов сензорен дисплей с резолюция 1280 х 800 пиксела и има много нисък профил, така че няма да забележите присъствието му в стаята.

 

ВИЖ ОЩЕ: Ето какво ни предлага Pro геймърската серия на Logitech (РЕВЮ)

 

Управлението на компонентите, които може да се свържат към Tap IP, става посредством вградения интерфейс Logitech Sync. Ако не използвате безжична връзка, ви е необходим кабел за интернет, който може удобно да бъде прекаран през гърба или под самото устройство. Tap IP може да бъде разположен навсякъде чрез аксесоарите за монтаж на маса, щранг или стойките за стена. Относно лесния монтаж същото важи и за останалите компоненти, с които контролерът комуникира, обединявайки няколко пакета, подходящи за различен тип помещения и зали. Нека ги видим по-отблизо.

 

Универсалното решение за голямата зала - Rally Bar + Tap IP

 

Logitech Rally Bar, както и останалите членове на тази фамилия се явява усъвършенстван саундбар с два високоговорителя и 4К монтирана камера в центъра, както и с набор от 6 вградени микрофона. По този начин представлява универсално решение за всяка една видеоконферентна връзка, обхващайки цялото помещение. Камерата, разбира се, е с интелигентни функции и 4х дигитален зум - автоматично приближава и отдалечава хората пред нея в зависимост от техния брой и разположение в залата. Вградената система от микрофони прецизно улавя гласовете на участниците, като по този начин видеоконферентната връзка като цяло преминава по възможно най-добрия начин.

Налице в Rally Bar e патентованата система за елиминиране на трептенето на камерата и аудио смущенията, причинени от възможните вибрации. Може да свържете саундбара към PC или MAC чрез USB, но в комбинация с Tap IP дори няма да ви е необходим компютър, за да управлявате системата. Присъединяването на нови членове към видеоконференцията, както и всички останали функции става с едно единствено докосване до сензорния дисплей. Rally Bar и другите саундбар системи от серията може да бъдат свързани към два 4K дисплея едновременно, като по този начин може да предостави освен възможност за представяне на различни презентации и други данни и възможно най-добрия поглед върху всички участници в голямата среща. Rally Bar е подходящ за големи и средни по размери помещения с до 20 души в тях, като, ако е необходимо разширение, това лесно може да бъде направено чрез разполагането на допълнителни Rally Mic Pods за пълно покритие в цялата стая или зала.

 

Комфорт навсякъде с Rally Bar Mini + Tap IP

 

Ако офисът или заседателната зала, където ще бъде проведена видеоконферентната връзка, е с по-малки или средни размери, то подходящото решение е инсталирането именно на Rally Bar Mini. Тук става въпрос за едновременно включване на до 12 души, като отново освен вградените 6 микрофона при необходимост може да бъдат ползвани и допълнителни Rally Mic Pods за добавяне на още пространство и хора. Като цяло Rally Bar Mini е аналогичен на Rally Bar, разликата е в по-малките размери, наличието на три компактни високоговорителя, както и в обективите - при Rally Bar той е с фокусно разстояние 28.8 мм, докато при Rally Bar Mini е с 18.5 мм.

 

Rally Bar Huddle + Tap IP - за малките офиси и стаи

 

Стигаме и до решението за малки стаи, където оптималният брой на участниците в срещите е до 6 души - Rally Bar Huddle. С още по-компактни размери и сходна функционалност, този модел ще остане незабележим, докато разговаряте помежду си.

Тук отново имаме 4К камера и вградени 6 микрофона, както и един 55мм високоговорител с мощен басов драйвер, така че звукът, който слушаме по време на конференцията, ще достигне до всички и няма да разочарова. Аналогично на предходните модели саундбарът идва в комплект със сензорния Tap IP контролер, така че управлението на срещата да протече максимално комфортно.

 

Meet UP, RoomMate и още нещо..

 

Чрез този комплект преминаваме от големите и по-малки заседателни стаи и офиси към най-достъпното решение за малки помещения и единични стаи, където броят на присъстващите е сведен от 2 до 6 човека. Саундбарът Meet UP е с компактни размери, има вградена моторизирана ултра HD камера, микрофон с 3 елемента за формиране на звуковия поток, Full range високоговорител и дистанционно управление с три предварително зададени настройки за камерата. В комплекта присъства сензорният дисплей Tap IP, като тук налице е и RoomMate - хъб за управление, който може да се интегрира и с всички други Rally Bar устройства. Последният е със собствена операционна система, наречена CollabOS, като много лесно може да използвате всички налични и водещи услуги за видеоконференции като Microsoft Teams, Zoom Rooms и др. За свързване към другите устройства налице в RoomMate имаме два HDMI изхода и един HDMI вход и MAC 3x Тип A, а за връзка към мрежата 100/1000 Ethernet кабелна свързаност и разбира се - WiFi. 


За да може да свържем RoomMate и да го разположим така, че да бъде невидим, в комплекта може да се включи и Compute Mount - здрава стоманена стойка, която е идеална за устройството, както и за аналогичните такива с по-малък форм-фактор. Проектирана е за дискретен монтаж зад дисплея или в различни стелажи, мебели и др.Мощта на изкуствения интелект идва с Logitech Sight

 

Едно от най-новите решения за изграждане на видеоконферентна връзка е елегантната и функционална преносима видеоконферентна камера, управлявана от AI - Logitech Sight. Снабдена е с две 4К видеокамери и 7 микрофона за улавяне на звука, като вследствие на това е способна да предостави кристалночисти образ и звук. Създадена за средни до големи пространства, Sight разширява възможностите на камерата в предната част на стаята (Rally Bar или Rally Bar Mini), за да улавя всички разговори, дори и невербалните изказвания в стаята. Адаптивната интелигентност на Logitech Sight избира най-добрия изглед между камерата на масата и камерата в предната част на стаята, проследявайки разговорите, които се движат между участниците (след софтуерен ъпдейт). Logitech Sight може лесно да бъде инсталирана и закрепена върху масата чрез включените в комплекта стойки, чрез които кабелите от конферентната маса ще останат скрити за погледа. Ако се монтира на U- или V-образни маси, е подходящо използването на трипод за инсталация.

 

За финал

 

В заключение - продуктите от серията на Logitech, предназначени за видеоконферентни срещи, предоставят не само множество високотехнологични функции, но и се отличават като достъпен избор, който осигурява лекота на свързване и безпроблемна употреба. С иновативното им проектиране и интуитивно управление Logitech създава достъпно и ефективно решение за всички потребители, който ценят качествената видеокомуникация при всекидневното бизнес общуване.

Снимки: Logitech