През последното десетилетие приложенията (и по асоциация самите мобилни телефони) се превърнаха в съществена част от нашия живот. Откакто iOS App Store и Google Play стартираха през 2008 г., те нараснаха до милиони приложения, които ни помагат да общуваме, да срещаме нови хора, да слушаме музика и да убиваме прасета с птици. Разбира се, все още използваме телефоните си, за да провеждаме обаждания понякога, но приложенията са толкова популярни, че сега дори има приложения, които ви казват колко време прекарвате в приложенията на телефона си.

С наближаването на 2020 г. идва и моментът да направим преглед на най-влиятелните мобилни приложения за отиващото си десетилетие.

Instagram

Какво е? Instagram ви позволява да споделяте снимки и видеоклипове.

Първоначално издание: 2010 г.

Защо е в списъка: Instagram промени начина, по който мислим за снимките, и за много от нас промени хранителните ни навици (някои не могат да започнат да ядат вечерята си, докато не заснемат идеално нейния образ). Също така Instagram се превръща в невероятно ефективен маркетингов инструмент през годините и продължава да се разраства, тъй като вече достига 1 милиард потребители на месец. Причината Instagram все още да е популярно приложение е, че той продължава да се развива по смислен начин. Добавянето на неща като Stories и Boomerang през последните няколко години запази чувството за свежест и възприемането на тези функции е чудесен начин да продължите да разширявате своята потребителска база. Така Instagram все още е една от най-простите и забавни социални платформи.

Twitter

Какво е? Социална медийна платформа за публикуване на текст, снимки и видеоклипове.

Първоначално издание: 2010 г.

Защо е в списъка: Тринайсет години след дебюта му никой няма да спори, че Twitter е променил изцяло начина, по който светът общува. От Арабската пролет, където протестиращите използваха Twitter не само за да се координират, но и да огласят посланието си към света, до световни лидери като президента Доналд Тръмп, който сега може веднага да изпрати съобщение до всеки свързан с интернет човек на планетата, е ясно, че комуникацията никога не е била такава. Въпреки че Twitter има недостатъци - мрежата не се оказа успешна в ограничаването на речта на омразата - той все още е една от най-добрите и информативни социални мрежи.

Facebook

Какво е? Социална медия и платформа за контакти

Първоначално издание: 2010 г.

Защо е в списъка: Подобно на Twitter, дебютът на Facebook предшества десетилетието, но се превърна в основната платформа за социални медии в света с близо 2.5 милиарда активни потребители. Това ви позволява да се свържете отново със стари приятели и членове на семейството по целия свят, както и да бъдете обсипани със смешни картинки, видеоклипове с котки, заявки за Farmville и новини, реални и не чак толкова. След краткия бум на MySpace, Facebook популяризира социалните медии в мейнстрийма. Въпреки това, на фона на скандалите си с поверителността на потребителите и наплива на фалшиви новини, платформата попадна под строг контрол след изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Tinder / Bumble / Grindr

Какво са те? Приложения за запознанства, популяризирани от тяхната проста филтрираща механика.

Първоначално издание: 2012 (Tinder), 2014 (Bumble), Grindr (2009)

Защо те са в списъка: Никога досега актът за намиране на някого, независимо от вашите нужди и желания, не е бил толкова лесен (в случая с Tinder и Bumble, прекарайте пръст надясно върху снимката на потенциална половинка, ако се интересувате. Ако не, прекарайте пръст наляво.) Хората използват приложенията за всичко - от бързи връзки до ежедневни запознанства до търсене на дългосрочни връзки. Grindr, приложение за запознанства, насочено към LGBTQ общността, е първото такова, който дебютира, но Tinder коренно промени сцената за запознанства. Изведнъж можете да филтрирате избора си почти незабавно, за да получите точно това, което търсите. Ако само човешките взаимоотношения също бяха толкова прости...

Google Maps / Apple Maps

Какво са те? Двете най-популярни приложения за карта и упътвания в света.

Първоначално издание: 2007 (Google Maps), 2012 (Apple Maps)

Защо те са в списъка: Честно казано, днес мнозина не пътуват без да използват едно от тях. Тези приложения надградиха над Mapquest по логичен начин. Сега можете да пътувате навсякъде по света, без изобщо да се налага да знаете къде точно е мястото. Просто следвайте указанията, сякаш например играете на GTA или нещо подобно и дори да видите как изглежда вашата дестинация отвън. Въпреки, че повечето хора предпочитат Google Maps, Apple Maps значително се подобри след катастрофалното му стартиране преди няколко години.

Spotify

Какво е? Услуга за стрийминг на музика

Първоначално издание: 2011 г.

Защо е в списъка: Когато Spotify дебютира през 2011 г. изглеждаше като оригиналната версия на Napster, само че легална, но все пак безплатна. Твърде безплатна за някои, тъй като някои изпълнители като Тейлър Суифт в миналото изтеглиха цялата си музика от услугата. В крайна сметка Суифт се върна при стрийминг гиганта за радост на своите фенове. При старта си Spotify се радваше на огромна библиотека с 50 милиона песни, която мачкаше тези на конкурентите си по това време. Spotify в крайна сметка накара Apple през 2015 г. да създаде своя музикална услуга, наречена Apple Music, която сега също има достъп до над 50 милиона песни.

Slack

Какво е? Платформа за незабавни съобщения и организация на работата

Първоначално издание: 2013 г.

Защо е в списъка: Какво прави Slack по-различен от милиард други клиенти за незабавни съобщения през последните 25 години? Това е най-вече интеграцията му с други приложения и начина, по който може да се превърне в ядро за всичко, което се случва във вашата работа. Днес мнозина професионалисти имат реална дилема за това, което да отварят първо сутринта: Slack или имейл. На практика, Slack е като имейл част 2.

Но той не е полезен само за работа. Тъй като семейният живот става по-натоварен, семействата използват Slack за общуване, което е странно, но и странно привлекателно, когато вашето собствено семейство започва да ползва приложението. Но като всеки инструмент, той се свежда до това как го използвате - дебатът за това дали Slack подобрява или влошава производителността продължава.

Uber / Lyft

Какво са те? Поръчайте превоз от телефона си до точното ви местоположение и плащайте автоматично чрез кредитната си карта.

Първоначално издание: 2011 (Uber), 2012 (Lyft)

Защо те са в списъка: Споделеното пътуване е един от феномените на отиващото си десетилетие. Фирмите използват смартфон приложение за получаване на заявките за превозване, и след това изпращат тези заявки до своите водачи. Пътниците използват приложението, за да заявят превоза и да следят местоположението на запазения за тях автомобил. Заплащането става чрез кредитна или дебитна карта на пътника. Конкретно Uber успява да предложи по-ниски такси за превоз, така че услугата става изключително конкурентна на традиционните таксиметрови услуги, като същевременно разширява претенциите на Uber към по-голяма част от пазара. Разбира се, удобството не идва без разходи и великите Uber, и Lyft са изправени пред съдебни дела за предполагаеми сексуални посегателства от страна на шофьори, градове по света се опитват да ги регулират, а шофьорите се борят за по-добро заплащане. И докато всички тези допълнителни автомобили на улицата могат да задушат трафика в градовете, все още няма никакъв отрицателен ефект от тези приложения върху начина, по който пътуваме.

Facebook Messenger / WhatsApp

Какво са те? Две изключително популярни чат платформи

Първоначално издание: 2011 (Facebook Messenger), WhatsApp (2009)

Защо те са в списъка: И двата са продукти във Facebook и по същество правят едно и също нещо, но по различен начин. Facebook свали Messenger от приложението Facebook през 2011 г. и го направи отделно нещо. Той е невероятно популярен и предпочитан начин за комуникация за много хора, особено ако сте във Facebook, но нямате нечий номер или искате да се откажете от текстови съобщения.

WhatsApp е по-леката версия, която използва по-малко данни и криптира съобщенията си от край до край (потребител до потребител), което е по-сигурно от решението на Messenger за изпращане на съобщението до сървър, преди да бъде изпратено до получателя. Освен това, WhatsApp също е супер популярен, особено в азиатските страни.

Netflix

Какво е: Приложение за стрийминг на видео, фокусирано върху оригинално съдържание.

Първоначално издание: 2010 г.

Защо е в списъка: Netflix е най-популярното приложение за видео стрийминг. С него получавате достъп до непрекъснато нарастващия брой оригинални филми и сериали на Netflix, като Stranger Things и Narcos. Приложенията за iOS и Android дори ви позволяват да изтегляте повечето предавания или филми на телефона си. Въпреки силната и нарастваща конкуренция, Netflix е все още приложението за стрийминг, с което всеки друг конкурент се измерва. Поне засега.

Snapchat

Какво е? Приложение за социални медии и съобщения, при което видеоклипове и съобщения изчезват след време.

Първоначално издание: 2011 г.

Защо е в списъка: Snapchat стартира през 2011 г., но популярността му удари тавана между 2013 и 2015 г., след като добави видео споделяне, Snapchat Stories и ефимерни текстови съобщения. Това позволява на хората да публикуват кратки видеоклипове, които ще изтекат и ще бъдат „изчезнали завинаги“ след определен срок. И докато някои не виждаха смисъл да правят видео или да пишат текстове, които след известно време изчезват, младото поколение прегърна платформата.

Google Assistant / Siri / Alexa

Какво са те? Най-добрите гласови асистенти на пазара.

Първоначално издание: 2010 (Siri), 2016 (Google Assistant), 2014 (Alexa)

Защо са в списъка: Siri беше първият голям гласов асистент, когато дебютира през 2011 г., но другите опции, които последваха, я изпревариха. По-специално Google Assistant е по-интелигентен и по-интуитивен, но всички лагери имат своите фенове.

Важно е да запомните, че колкото и вълнуваща да е тази технология, простият факт е, че гласовите ви асистенти ви записват. В резултат на дебата около това Google, Apple и Amazon (с Alexa) вече или не дават на хора да слушат за вас в „поверителността“ на вашия собствен дом или ви позволяват да се откажете от този запис. Въпреки това, самото усещане все още е смущаващо.