Браузърът Safari на Apple отдавна изпраща данни до Google Safe Browsing, за да защитава потребителите срещу фишинг схеми, но сега изглежда, че китайският технологичен гигант Tencent също получава някаква информация. Бдителни потребители откриха, че iOS 13 – a вероятно и предни версии, започващи от iOS 12 – изпращат данни до сървърите на Tencent в Китай, а по-късно се разбра, че тази възможност е записана с дребен шрифт в условията за ползване на браузъра от американските потребители. Засега не е ясно дали техни данни също са пътували към Китай.

Както може да си представите, притеснението е свързано с това, какво би могла да направи Tencent с данните. Подобно на Google, Tencent записва IP адреси, а честото сътрудничество на компанията с китайските власти буди притеснението, че тази информация може да се използва за подслушване и други злонамерени цели. На теория методът на Tencent за борба с фишинга може да идентифицира потребители в мрежата и съответно да предаде на Пекин информация за дейността на някои дисиденти.

Друг проблем е, че Apple активира тази функция по подразбиране, без да уведомява потребителите, и не разкрива какви точно са правомощията на Tencent  в случая. Покрай протестите в Хонконг, които принудиха Apple да премахне приложение за тяхната организация, и притесненията за китайско влияние върху технологиите за американския гигант и Tencent, наистина ще бъде трудно да избегнат критиката и лупата, независимо от тяхното поведение. Ако сте склонни да намалите малко защитата срещу съмнителни сайтове, може да отидете в Settings>Safari и да изключите Fraudulent Website Warning. 

Виж още: Xiaomi продължава с лудостите. Този път обаче с по-малка

Тагове: