Samsung отдавна е в челните редици на телевизионните иновации, последователно разширявайки границите на своите технологии, за да предостави на потребителите възможно най-доброто изживяване по време на гледане. Гамата за 2024 г. не е изключение, в нея влизат няколко усъвършенствани Neo QLED и OLED модели, работещи с AI, които обещават да ни предоставят нов, революционен начин, по който да гледаме спортните предавания, да играем любимите игри и да се наслаждаваме на най-различните други форми на забавление пред телевизора.

 

Изкуственият интелект излиза на преден план

 

Новите модели телевизори неслучайно носят абревиатурата AI – тук влизат 8K моделите Neo QLED QN900D и QN800D, 4K моделите QN95D, QN90D и QN85D и OLED телевизорите с 4K резолюция S90D и S95D. Използването на новите авангардни технологии за изкуствен интелект в тези телевизори има за цел да подобри качеството на картината, звука и потребителското изживяване като цяло. Водещият 8К флагман от серията – Neo QLED 8K QN900D – е с подобрен процесор NQ8 AI Gen3, който разполага с модул за невронна обработка (Neural Processing Unit – NPU), осигуряващ два пъти по-висока скорост от своя предшественик, както и осемкратно увеличение на невронните мрежи от 64 на 512. Този нов процесор, управляван от Samsung AI, е двигателят за всички видове функции за подобряване на картината като 8K Upscaling Pro, която е призвана да подобри съдържанието с по-ниска разделителна способност. Изобилието от детайли, които функцията за мащабиране може да добави към така или иначе достатъчно детайлните 4K изображения, е удивително. 4K наистина се превръща в 8K пред очите ви.

Друга нова технология е AI Motion Enhancer Pro, която е предназначена допълнително да подобри картината, докато гледаме спорт и следим топката в най-напрегнатите моменти или следим надписите на извънредните новини. От своя страна режимът AI Customization прави картината оптимално настроена спрямо предпочитанията на потребителите, тъй като AI автоматично разпознава характеристики от сцените и ги оптимизира спрямо това, което харесвате. И ако това ви е малко, налице е и още една върхова технология – Real Depth Enhancer Pro, която видимо може да направи картината още по-реалистична. QN900D идва с One Connect Box на Samsung, който тази година е с нов дизайн – по-тънка и издължена рамка, за да пасне перфектно на дизайна на телевизора. One Connect Box на Samsung се използва за свързване на игровите конзоли, стрийминг боксовете и другите устройства по начин, по който всички кабели ще бъдат извън полезрението ви. И накрая QN900D разполага и с 90-ватов, 6.2.4-канален звук, автоматичен режим на игра (ALLM) и променливи честоти на опресняване (VRR) до 240 Hz при 4К моделите за гладка игра без забавяне.

Вторият 8K телевизор от гамата Neo QLED за 2024 г. – QN800D е само с една лека стъпка надолу в спецификациите (и в цената, разбира се). Той разполага с процесор NQ8 AI Gen2, което означава един вид по-олекотени версии на много от същите функции, включително тези за подобряване на движението, подобряване на дълбочината и мащабиране, но без Pro след тях. Гейминг режимът също е налице, честотата на опресняване чрез Motion Xcelerator VRR е 165 Hz, а относно звука QN800D разполага със 70-ватова 4.2.2-канална звукова система. И накрая QN800D идва и с One Connect Box.

Neo QLED QN90D/QN95D е версията за 2024 г. на превъзходните модели QN90C/QN95C от 2023 г. и е флагманът на 4K гамата за 2024 г. QN95D получава ъпгрейд на процесора до базирания на AI NQ4 AI Gen2. Новият „мозък“ на телевизора захранва много от същите функции, налични при водещия модел 8K QN900D, и разполага със 70-ватов 4.2.2-канален звук, Motion Xcelerator VRR за игрите при до 144нHz и др. Снабден е с технологията Quantum Matrix, която улавя всеки детайл с прецизен ултрафин контрол на светлината. QN90D се предлага и в нов огромен 98-инчов размер. Дизайнът на телевизора е Infinity One – с почти незабележими рамки и изключително тънък корпус.

QN85D е най-достъпният от представените през 2024 Neo QLED телевизори и освен че е много подобен на QN90D, идва и с малко по-скромни спецификации. Използва същия процесор NQ4 AI Gen2 и отново захранва същите функции на картината с изкуствен интелект. Снабден е с 40-ватов 2.2-канален звук, като неговата Motion Xcelerator VRR функция поддържа честота до 120 Hz – все още доста прилична цифра, осигуряваща плавна и гладка картина, ако сте от запалените геймъри.

Двата 4K OLED модела – S90D и S95D – са подходящите наследници на отличените с множество награди миналогодишни модели S90C и S95C. Samsung S90D притежава много от същите страхотни характеристики на своя предшественик, но обещава още по-висока яркост. S90D се предлага и в два нови размера. От друга страна, освен аналогичните и подобрени функции най-интригуващата характеристика на S95D е неговият OLED Glare Free екран, технологията, която според Samsung ще ограничи отраженията с до 70% в сравнение с предишния модел.

 

Добре подготвени за европейското по футбол и олимпийските игри

 

С големи спортни събития като Олимпийските игри и Европейското първенство по футбол на хоризонта наличието на телевизор, който може да предостави отчетливи, живи и динамични визуализации, е от съществено значение. Новата гама на Samsung има за цел да предостави на спортните фенове завладяващо изживяване при гледане, улавяйки вълнението и енергията на спорта на живо. За всеки футболен фен едва ли има по-голямо удоволствие от това да пренесе емоциите от зеления терен в домашна обстановка. Новите модели AI телевизори на Samsung правят точно това – доставят огромна и реална картина на живото предаване директно в хола. Внедрените технологии, които споменахме по-горе, правят картината плавна и кристално ясна с дълбоки цветове по начин, по който няма да усетите голяма разлика от това да гледате мачовете на живо. Освен това, че ще сте удобно излегнати на фотьойла или дивана.

 

Игрите никога не са изглеждали толкова реални

 

Освен спортните предавания и футболни мачове, телевизорите от новата AI серия може да се превърнат в център за домашно забавление, особено ако обичате игрите. Специално и за удоволствие на геймърите са налице някои технологии, които пренасят гейминг изживяването на ново, по-високо ниво. AI Auto Game например разпознава типа игра и оптимизира картината и звука. Така геймърите могат да се концентрират изцяло върху играта и да подобрят своите постижения. Друга нова технология в гамата Samsung AI телевизори, насочена към гейминга, е FreeSync Premium Pro, която осигурява истинско HDR изживяване – визуализации с изключително висок динамичен диапазон, като същевременно поддържа ниска латентност за безпроблемна плавна игра без никакъв лаг.

 

Дизайн, предвиден за вписване и обогатяване на всеки интериор

 

Както може да се очаква, новите модели AI телевизори на Samsung за 2024 година идват и с подходящ за новото съвремие дизайн. Снабдени с тънката стойка, наречена неслучайно Infinity Air, както и с Infinity екран с ултратънък корпус, телевизорите създават усещане, че се реят във въздуха. Ръбовете по краищата на корпуса са редуцирани до минимум, а ултратънкият профил елиминира разсейващите фактори, за да можем да се концентрираме единствено върху случващото се на екрана. Телевизорите идват с прекрасни вградени звукови системи, обогатени с AI функции, но ако все пак желаете повече мощ и обем на саунда, то може да ги комбинирате с марковите саундбар системи на компанията като най-новия саундбар от серията Q - Q990D, който се отличава с 11.1.4-канална конфигурация с безжичен Dolby Atmos. Този модел се предлага с множество функции, а иновацията тук е и функцията Sound Grouping за пулсиращ, изпълващ помещението звук. Такава е и опцията за индивидуално слушане, която дава възможност на потребителите да се наслаждават на съдържанието си през задните високоговорители, без да пречат на другите. И още нещо, което е много важно – новата серия Samsung AI телевизори идва с интелигентно управление на дома. Това е възможно чрез вградения хъб SmartThings, който поддържа Matter – световно признатия стандарт за IoT свързаност. Дори и без допълнителен хъб или адаптер можете лесно да свържете съвместимите смарт устройства и да ги управлявате лесно директно от екрана на телевизора. Сензорите на екрана също участват в управлението на интелигентните уреди – сензорът може да се използва за осветеност, за да се включва и изключва осветлението в стаята в зависимост от силата и яркостта на околната светлина.

Като цяло новата гама NEO QLED/OLED телевизори на Samsung е призвана да „промени играта“ относно качеството на забавлението у дома, като без никакво съмнение можем да заявим, че това вече се случва. С помощта на изкуствения интелект.

Снимки: Samsung