В двучасова начална презентация на годишната конференция Google I/O късно снощи компанията обяви куп нови проекти (и ъпдейти за други), върху които е работила през последната година: от новите си телефони до следващото поколение на гласовия си помощник.

Нямате време да гледате всичко това? Няма проблем - в следващите редове ще обобщим най-големите неща за вас:

Google Pixel 3a и 3a XL

Както твърдяха слуховете, Google пуска по-достъпни версии на своите Pixel 3 телефони.

За да понижи цената, компанията е свалила качеството на процесора (от Snapdragon 845 към Snapdragon 670), ограничила е капацитета за съхранение на 64 GB и пропуска възможностите за безжично зареждане. Все пак е намерено място за 3.5 мм жак за слушалки.

Pixel 3a ще стартира от 399 долара и ще има 5.6-инчов дисплей, 12.2-мегапикселова задна камера и ще ползва директно Android P. Pixel 3a XL ще струва 479 долара и вдига диагонала на екрана до 6.0 инча.

Google призна, че работи по свой гъвкав телефон и дори от известно време има прототип на такъв дисплей. Компанията обаче не е убедена в неговата приложимост на този етап. Това означава, че не трябва да очакваме скоро гъвкав Pixel модел, но вероятно Andorid ще продължи да получава повече функционалност за гъвкави екрани.  

Nest Hub и Nest Hub Max

Google Home Hub се ребрандира като Nest Hub, а цената му пада от 149 на 129 долара.

Междувременно устройството получава по-голям брат: вземете Nest Hub, повишете дисплея от 7 на 10 инча и добавете фотокамера - това е Nest Hub Max. Nest Hub Max ще се свърже с приложението Nest, което ще му позволи да функционира като всяка друга камера на Nest. Според Google хардуерният превключвател на гърба деактивира камерата/микрофона (уви, не изглежда да можете да деактивирате един, без да изключвате другия). Това чудо ще струва 229 долара и ще се предлага от лятото+.

Новата функция Face Match на Nest Hub Max ще разпознае лицето ви, за да персонализира отговорите си. В публикация в блога за тази функция Google казва, че „разпознаването на лицето се обработва локално, посредством машинно обучение на устройството, така че данните от камерата никога не напускат устройството“.

Добавена реалност в търсенето

Някои резултати от търсенето - като например търсене на конкретен модел обувки или прочутата „голяма бяла акула“ - сега ще включват 3D модели. Докоснете модела и ще можете да го поставите в реалния свят чрез разширена реалност.

Надстройки на Google Lens

Google Lens научава няколко нови трика. Насочете Google Lens към менюто на ресторанта и ще маркирате най-популярните елементи. Насочете го към сметката и автоматично ще изчисли неща като бакшиши и дължими суми.

Duplex в интернет

На I/O миналата година Google стартира Duplex - инструмент за обслужване на клиенти с AI, предназначен да помогне на малкия бизнес (като ресторанти и фризьорски салони) да провежда повече телефонни разговори, отговаряйки на често задавани въпроси и планирайки резервации или срещи.

Тази година платформата ще се разшири, като добави Duplex в мрежата. За пример са дадени онлайн резервации за коли под наем; казвате „вземете кола под наем чрез [име на компания за отдаване под наем]“ и Duplex отваря уебсайта на компанията и автоматично започва да резервира колата ви. Duplex може предварително да попълни неща като дати на пътуване от календара ви и предпочитанията за кола въз основа на предишни потвърждения за наемане, намерени във вашия Gmail акаунт.

Ново поколение Google Assistant

Google успя да намали моделите си за разпознаване на глас от стотици гигабайти до половин гигабайт, което ги прави достатъчно малки, за да пасват точно на телефон.

Като се съхраняват локално, те могат да елиминират закъснението, свързано с придвижването на информация до и от облака, което прави разговорите с Assistant почти мигновени. Тъй като е директно на устройството, помощникът ще работи дори и в самолетен режим. Компанията показа новата скорост чрез светкавични гласови заявки с много малко закъснение между командите (като „Обади се на Lyft“ или „Включи фенерчето“) и техните последващи действия.

Google казва, че следващият му асистент ще се появи в новите телефони Pixel по-късно тази година.

Google Assistant в Waze

Google Assistant ще бъде вграден в Waze до няколко седмици, позволявайки ви да правите неща от сорта на докрадване на инциденти или дупки с гласови команди.

Режим на шофиране за Google Assistant

Казвайки Hey Google, let’s drive, сега ще включи Assistant в режим на шофиране - минималистичен на пръв поглед изглед, който се фокусира върху това, което може да ви е необходимо, докато се движите зад волана, като напътствия към ежедневните ви маршрути и контрол на музиката.

Режим инкогнито в Google Maps

Подобно на инкогнито режим в браузър, новият инкогнито режим в Google Maps не позволява търсенията и маршрутите ви да се запаметяват в историята на вашия акаунт.

Субтитри на живо

Android скоро ще може автоматично да генерира субтитри за мултимедия на вашия телефон, включително подкастове, които сте записали, и клипове, които сте заснели. Чрез функцията, наречена Live Relay, той ще може да транскрибира входящи обаждания в реално време и позволява да отговарят с кратко съобщение. Ето как изглежда функцията в действие.

Project Euphonia

Google работи по адаптирането на своите AI гласови алгоритми, за да разпознава по-добре потребители с говорни дефекти. По този начин моделът се приспособява към особеностите на речта на отделния човек, за да го разбирате по-лесно.

Тъмна тема

Android Q ще има тъмен режим, който може да активирате ръчно или да се пуска автоматично в икономичен режим на батерията.

Focus режим

Имате много работа? С Focus режим изготвяте списък на приложенията, които ви разсейват най-много, и те буквално изчезват, докато той е включен. Ъпдейтът ще дойде за Android тази есен.

Google Maps AR режим за телефоните Pixel

От известно време Google работи върху режим за добавена реалност в Google Maps. Целта е хората да не губят никога правилната посока. На екрана на телефона ще виждате по-добра ориентация и позицията си в сравнение само с ползването на GPS. Просто начертайте стрелка на екрана и ще видите посоката за движение. 

Възходът на Том Кълън – откровено интервю с именития актьор