Миналото лято научихме, че Mozilla работи върху нов Android браузър, наречен Fenix. Приложението евентуално ще замени Firefox за Android и нов документ за поддръжка, публикуван от Mozilla, предлага нещо катопрограма за този преход. След като браузърът Firefox за Android получи ъпдейт до Firefox 68 през юли, бъдещите актуализации ще носят само корекции за сигурност и фиксове на грешки. Мобилната версия на браузъра Firefox ще бъде преместена в клона за разширяване на поддръжката - Extended Support Release (ESR) - където Mozilla може да управлява инженеринг, тестване и пускания, докато Firefox достигне EOL или (End-of-life) - т.е. статус "край на живота".

Както казахме, идеята е, че браузърът Fenix ​​ще замени Firefox, но не и преди Mozilla да е сигурна, че Fenix ​​е достигнал "статус на миграционна готовност" - т.е. когато ще може пълноценно да приеме оставените от своя предшественик функции. Така че Firefox ще продължи да се поддържа и ъпдейтва, докато Mozilla е сигурна, че новият ѝ браузър е готов да получи потребителите на Firefox. Базирайки се на времевата линия, създадена от разработчика, Firefox ще остане жив до следващата година.

Въпросната времева рамка за Firefox изисква актуализация до версия 67 на 14 май 2019 г., последвана от актуализацията до Firefox 68, която ще бъде разпространена на 9 юли. След като бъде преместено в клона на ESR, браузър приложението ще бъде актуализирано през септември, октомври и декември като отново тези актуализации са само за пачове за сигурност и корекции на грешки. Веднага след като Fenix ​​е готов да приеме тези, които използват версията на Firefox, поддръжката на последната ще приключи.

Като браузър Fenix е построен от нулата; той ще има нов потребителски интерфейс. Подобен на OneUI интерфейса на Samsung, най-използваните елементи ще бъдат намерени в долната част на екрана. При плъзване нагоре по дисплея ще се показват повече налични действия и след като приключите с разглеждането на Fenix, отворените раздели ще се запазват в пакет, наречен „сесии“. Когато браузърът се използва, активните раздели могат да бъдат ръчно запаметени в сесии.

Mozilla споделя, че "Fenix не е Android браузър за вашите родители", намеквайки че ще е модерен и функционален. Няма да знаем колко точно е това изявление, докато приложението не е готово за официална премиера следващата година.

Тагове: