Повечето от вас знаят какво означава съвременен умен дом, а мнозина може би вече имат изграден такъв. В такъв случай със сигурност сте наясно, че притежаването на смарт телевизор, компютър и смарт осветление не е достатъчно, за да наречем дома си умен. Освен тези компоненти ще трябва да изградите и интелигентна отоплителна система, която не само да ви топли през студените зимни месеци, но и да се грижи за това, когато дойде сметката за използваната топлинна енергия да не изпадате в мини криза от нейния размер. Как може да изградим такава умна система за отопление? Въпросът не изглежда много лесен, но чрез този материал се надяваме да ви дадем ценни насоки за намирането на решение. В центъра на вниманието ни попадат продуктите на световноизвестната компания Legrand и специaлно тяхната най-нова серия термостати и термоглави за радиатори – Netatmo. С тяхна помощ е напълно възможно да изградите и станете горд собственик на един изцяло завършен умен дом.

 

 

Дизайн, създаден да направи живота ви по-лесен

 

 

Преди да ви запознаем със самите възможности на продуктите, влизащи в линията свързани продукти Netatmo, трябва да започнем с техния дизайн не само защото в момента, в който ги поставим, те се превръщат в част от интериора на нашия дом, но и защото ролята на съвременния дизайн е да радва окото, но и да направи живота ни по-комфортен и лесен. Именно последното е заложено в концепцията на дизайна на Netatmo, създаден от един от най-известните съвременни продуктови дизайнери – Филип Старк.

Докато обикновените устройства за контрол на отоплението се монтират трудно и понякога дори са неудобни за ползване, термостатите и термоглавите Netatmo се монтират буквално за 20 минути, а самото им ползване е повече от лесно. Дори няма нужда да ги докосвате – всичко може да става чрез инсталираното преди това приложение на вашия смартфон. Още повече – ако имате устройства, които поддържат Google Assistant, Siri или Alexa, просто трябва да изречете на глас каква температура желаете да се поддържа в дома ви или кога отоплението да спре, за да пестите енергия Устройствата дават възможност за създаване на различни сценарии и графици за климата в различните зони на дома, например може да зададете темпeратурата в банята да бъде 19 градуса, докато в спалнята да ви е по-топличко, например 22 градуса, създавайки по този начин своя „Сутрешен режим“.
От друга страна, говорейки за вписване в интериора, дизайнът на Netatmo наистина впечатлява – устройствата предизвикват истинска радост за очите не само с минималистичните и изящни форми, но и с нежната цветова гама, която може да изберете в четири различни варианта. Ето и самите продукти в линията Netatmo:

 

Стартов пакет термоглави - 2 броя в комплект

 

Цена: 439.99 лв.

 

Стартовият пакет Netatmo представлява двойка интелигентни радиаторни термоглави, чрез които може да контролирате температурата на вашия дом. С други думи, ако имате една система за локално отопление в къщата си, а на всеки етаж живее отделно семейство и желаете всеки да има собствен план за загряване, то стартовият пакет би свършил чудесна работа.

След инсталацията на устройствата е необходимо да отговорите само на пет въпроса, целта на които е да създадете собствен график за отопление – нещо, което наистина може да промени вашия начин на живот. Можете да проектирате отоплителна схема стая по стая, което освен удобство води и до икономия на ползваната енергия. Функцията за автоматично адаптиране на интелигентните радиаторни термоглави оптимизира отоплението в зависимост от външните температури и изолацията на дома ви. Те регулират топлината на радиатора, за да гарантират точната температура в точното време. За още по-голяма икономия те са оборудвани с функция за откриване на отворен прозорец, която автоматично изключва радиаторите в помещенията, където прозорците са отворени. Съвместимостта е безпроблемна – стартовият пакет термоглави работи с 90% от модерните радиатори, като са ви необходими по-малко от 20 минути за инсталиране или подмяна на съществуващите термоглави, което може да стане дори при включено отопление. И най-важното – не е необходимо да сте техник в тази област, за да монтирате Netatmo – налице са поетапни ръководства и видеоклипове, които лесно ще ви преведат през процеса.

 

 

Термостат

 

 

Цена: 399.99 лв.

 

За контрол и оптимизация на отоплението, разбира се, е необходимо и съответното устройство, в случая това е интелигентният термостат Netatmo. С него може да автоматизирате графика за отопление на вашия дом. Както споменахме, след инсталирането е необходимо да отговорите на няколко въпроса, за да персонализирате настройките. Термостатите имат минималистичен дизайн, съдържащ избор от четири ленти в различни цветове, така че лесно да се впишат във всеки интериор. Системата позволява да имате достъп до историята на вашите данни – вътрешни температури, график на отопление, фази на активност на котела, ако сте с локална система за отопление.

От друга страна благодарение на съвместимостта с Apple HomeKit, Alexa и Google Assistant можете да контролирате термостата с помощта на гласа си. В резултат на това може да получите персонализиран отчет за икономиите на енергия, които сте реализирали всеки месец. Ако решите да направите промени в графика на отопление, може да направите това дистанционно чрез вашия смартфон, таблет или компютър. Можете и да го зададете ръчно, разбира се. Системата предлага безжична връзка между термостата и релето с обхват от 100 метра, така че дори апартаментът да е доста голям, връзката ще бъде налице навсякъде в него.

 

 

Единична свързана радиаторна термоглава

 

 


Цена: 179.99 лв.

Явявайки се един изключително полезен аксесоар към интелигентния термостат и умните радиаторни термоглави Netatmo, допълнителната термоглава ви позволява да контролирате домашната си температура още по-точно. Можете да нагласите температурата на всяка стая според вашите нужди, като може да избирате между два режима на затопляне: Comfort Priority, който позволява на термоглавата да загрява определени стаи до температура, по-висока от тази на термостата, или Priority Eco, при който се намалява температурата за още повече икономии. Интелигентната термоглава също е оборудвана с опция за откриване на отворен прозорец, което автоматично изключва радиаторите в тези помещения. Отново можете да проследявате и оптимизирате потреблението на енергия и да имате достъп до историята на данните – вътрешни температури, график на отопление. Аналогично и тук присъства опцията за контрол чрез мобилните устройства, както и възможност за гласов контрол.  

 

Какво да изберем спрямо жилището и семейните нужди?

 

 

За да се ориентирате по-точно какъв пакет за отопление ви трябва, ще дадем един лесен пример:
Петрови са четиричленно семейство и обитават двуетажна къща с локално отопление. През нощта, докато всички спят, нормално е в спалните помещения температурата да е малко по-висока, за да се чувстват комфортно. Режимът на отопление, който в случая е необходим, предлага 20 градуса в спалните помещения и 18 или 16 градуса в хола, кухнята и банята, които не се използват в момента. Обратно, рано сутринта интелигентите термостати и термоглави ще намалят температурата в спалнята и ще я повишат там, където семейството се намира в момента – хола, кухнята или банята. В резултат на това освен комфорт се осигурява и значителна икономия на енергия. Може да разгледаме и друг случай, в който член от семейството отсъства често от къщи, например три дни в седмицата. В такъв случай може да изберем режим, при който температурата на отопление ще се адаптира автоматично в дните, когато стаята се използва, тоест отоплението ще се включва само в тези дни, в които човекът си е у дома.

Всъщност опциите, които интелигентната система от уреди Netatmo предлага, са толкова много, че примерите за полезната и ефективната им употреба са безкрайни. Просто трябва да се убедите сами!

Можете да откриете продуктите онлайн в Булсмарт, Топ Груп и Солислукс и в магазините на LDG и Електро Плюс

Снимки: Netatmo