В продължение на десетилетия самоуправляващата се кола беше нереализирана технологична мечта. Макар че много тестове бяха проведени и много прототипи бяха разработени през годините, едва наскоро наистина функционалните автономни превозни средства преминаха от фантастичното в сферата на възможното.

Въпреки че все още има много време, преди широката общественост да започне да използва самоуправляващи се автомобили, това не спира технологичните компании да развиват следващите иновации в транспорта.

Ето 12 кандидати за "следващото голямо нещо" в пътуването, на които можем да станем свидетели.

1. Летящи дронове автомобили

Компании работят върху летящи дронове автомобили, които ще изглеждат като мини хеликоптер. Вероятно е първите прототипи да бъдат едно- или двуместни, но определено ще променят начина, по който пътуваме.

2. Финансови услуги за транспорт

Макар и вече да сме свидетели на някои интересни технически иновации в транспорта, най-големите промени ще бъдат иновациите във финансовите услуги, които революционизират начина, по който купуваме или наемаме транспортни услуги. Последните нововъведения като споделяне на автомобили на BMW и други подобни ще имат по-бързо и по-директно въздействие.

3. Подобрения във въздушния транспорт

Наземният транспорт винаги е изоставал в сравнение с пътуването по въздух. Бизнесът на авиокомпаниите е в стагнация от 60-те години на миналия век и моментът е назрял за промяна - целта е по-бърз и по-комфортен начин за превозване на хора на дълги разстояния. Всичко от производството до самия полет подлежи на цялостна ревизия. Технологията ще трябва да прескочи индустрията и нейната бюрокрация, за да спечели.

4. Пътища за безжично зареждане

За да направим електрическите превозни средства реалност, ще трябва да имаме лесен, бърз и ефективен начин да ги заредим. Използването на съществуващата инфраструктура на пътищата за безжично зареждане на автомобили ще създаде такава среда, че никога няма да се наложи да спираме отново, за да презаредим.

5. Автономен градски транспорт

Следващата промяна на парадигмата в транспорта ще дойде от градския транспорт, за да се намалят задръстванията. Комбинацията от автономни автомобили и автономен обществен транспорт ще намали времето, необходимо за достигане на една дестинация. Пътят между автономните автомобили и спирки на автономния градски транспорт ще бъде оптимизиран за пътуващите, ще намали задръстванията и нуждата от паркиране.

6. HyperLoop

Като концепция HyperLoop изглежда много обещаващо. Идеята за пътуване на дълги разстояния за по-кратък период от време, като се използва напълно чиста енергия от възобновяеми източници, привлича много хора, особено в много населени градове, където трафикът и замърсяването са наболял проблем.

7. Плащания в автомобила

Автомобилите ще се превърнат в нова форма на плащане и крайното средство за свързване между вашето онлайн присъствие и офлайн покупките ви. От придобиването на PayByPhone от Volkswagen до покупката на Paymash Europe от Daimler производителите на автомобили са се втурнали към разработването на автомобили с вградена възможност за плащане. Платформата за свързвани превозни средства на SAP стартира с помощта на Mastercard плащания в реално време за паркиране, газ и храна.

8. Интелигентни системи, свързани със задвижвани от AI превозни средства

Създаването на интелигентни автомобили, задвижвани от AI, няма да е достатъчно. След това ще е необходима интеграция на строителния сектор, за да разполагаме с интелигентни пътища, интелигентно означаване и интелигентен трафик. Всички тези системи след това ще „общуват“ помежду си, за да изградят нова транспортна система, която обединява множество услуги. GPS навигация, новини и дори забавления – всичко на едно място.

9. Ограничен достъп на коли с шофьори в градовете

Тъй като самоуправляващите се автомобили стават все по-разпространени, центровете на градовете скоро ще бъдат затворени за коли с шофьори. Пътищата във и около центъра ще бъдат оптимизирани за пешеходци, велосипеди и безпилотни автомобили. Така ще имаме едно споделено пространство, което е по-безопасно, по-зелено и в чийто център се намира човекът.

10. Пътища и инфраструктура, свързани чрез AI

Умният транспорт не означава само умни коли. Пътищата трябва да бъдат също толкова „интелигентни“, колкото и превозните средства, които се движат по тях. Транспортът ще бъде революционизиран посредством интелигентни пътни технологии като AI сензори, които наблюдават дали пътищата са добре поддържани. Ще присъстват и асфалтоподобни материали, генериращи енергия от триенето на гумите на автомобилите, които преминават през тях.

11. По-голяма ефективност и персонализирани преживявания за пътуващите

С появата на виртуалната Bluetooth технология за ниска енергийна ефективност е по-лесно от всякога да получите персонализирани предложения, базирани на местоположението ви. Те ще ви помогнат да намерите най-малките опашки и да потърсите най-близкия асистент, който да ви окаже помощ, като по този начин добавят стойност към услугите, предлагани от транспортните компании, и правят пътуването по-ефективно и продуктивно.

12. Мобилни устройства като дигитални ключове и портфейли

Иновациите за споделяне на пътя са вълнуващи проекти. Тук се включват автомобили (управлявани от шофьори и напълно автономни превозни средства) и начините, по които можем да ги използваме за идентичност. Смартфоните би следвало да се превърнат в сигурни дигитални ключове и мобилни портфейли за достъп до превозни средства, които шофираме, или такива, които сами се управляват.