Светът на носимите технологии процъфтява, като прогнозите са, че до 2028 г. глобалният пазар ще достигне огромната сума от 419.4 милиарда долара. В наши дни има огромен брой устройства за проследяване - от Apple Watch и Fitbit до моделите на Garmins и Whoop. Един от тях, който се откроява от тълпата, е пръстенът Oura.

Пуснат на пазара за първи път през 2015 г., Oura вече е в третата си версия и се превърна в емблематично устройство, а за негови фенове се смятат знаменитости, сред които Дженифър Анистън, Гуинет Полтроу и Уил Смит. Дори принц Хари бе забелязан да носи интелигентния пръстен.

Според компанията миниатюрната джаджа събира огромен набор от здравни данни и предоставя полезни прозрения, за да ви помогне да подобрите качеството на съня си, нивата на активност, управлението на стреса и цялостното ви благосъстояние.

Какво представлява пръстенът Oura?

Пръстенът е изработен от лек титан, който е изключително издръжлив. Харесва ни, че е напълно водоустойчив (до 100 м под вода), така че можете да го носите, докато сте във ваната, под душа или в басейна. Освен това издържа на екстремна топлина и студ, така че с удоволствие можете да го носите в гореща вана, сауна, парна баня или дори ледена баня.

Единственият недостатък е, че е податлив на малки драскотини от постоянна употреба. Те не са супер забележими, но бихме препоръчали да го сваляте при почистване или във фитнеса, за да го запазите във възможно най-девствено състояние.

Въпреки че пръстенът Oura изглежда като бижу, не се заблуждавайте от дискретния му дизайн. Елегантният и фин пръстен следи съня, температурата на кожата, променливостта на сърдечния ритъм (HRV) и нивата на активност и предоставя много данни, които да ви помогнат да постигнете личните си здравни цели - независимо дали искате да подобрите качеството на съня си, да управлявате нивата на стрес или да научите повече за менструалния си цикъл.

Тъй като Oura събира повече данни за вас и установява вашите базови навици, температура и сърдечен ритъм, той може да подчертае всички отклонения от нормата и да идентифицира области в съня и цялостното ви здраве, които могат да се подобрят. Тъй като е пръстен, той няма екран. Вместо това можете да получите достъп до всичките си статистически данни чрез придружаващото приложение Oura на телефона си.

Настройката е лесна - просто изтегляте придружаващото приложение, сдвоявате устройството с Bluetooth, попълвате показателите си и сте готови. Има удобни инструкции стъпка по стъпка, които ви насочват, и според участниците в дискусията целият процес е отнел около 10 минути.

Самото приложение е изключително интуитивно и е удоволствие да се използва. Въпреки че има огромно количество данни, Oura ги представя ясно, с цветни графики, диаграми, резултати и обобщени отчети. Сутрин може да хвърлите един поглед на показанията и веднага да разберете как се настройвате за деня и дали трябва да бъдете по-активни или пък да успокоите темпото.

Какво измерва пръстенът Oura?

Oura Ring има три вградени сензора от медицински клас и измерва директно от артериите на пръста ви. Според марката това осигурява по-силен сигнал за сърдечния ритъм и е по-точно от повечето сензори за китка, които са разположени по-далеч от артериите от долната страна на китката.

На първо място е сензорът PPG (инфрачервена фотоплетизмография), който използва LED светлини, за да измерва сърдечната честота и честотата на дишане. Ако се събудите посред нощ, може да забележите зелено сияние, идващо от пръстена ви, но не се притеснявайте, то е едва доловимо и няма да ви държи будни.

След това има сензор NTC (отрицателен температурен коефициент), който измерва телесната ви температура и може да ви предупреди, когато ви връхлети болест, да идентифицира хормонални промени, които влияят на съня ви, и да ви помогне да проследите менструалния си цикъл. Накрая има 3D акселерометър за регистриране на ежедневното движение.

Пръстенът използва и инфрачервени светодиоди за измерване на общото ниво на насищане на кръвта с кислород (SpO2) по време на сън. Той използва тази информация, за да определи колко ефективно тялото ви циркулира и абсорбира кислород и да идентифицира всякакви нередности в дишането.

Усъвършенстваните възможности на Oura за проследяване на съня са това, което наистина я отличава от нейните конкуренти. Всяка сутрин ви се представя оценка на съня, която се основава на седем различни елемента. Те включват общо време на сън, ефективност на съня (колко време сте прекарали в леглото в сън) и безпокойство (колко често сте се мятали и въртели). Взема се предвид и времето, прекарано в REM и дълбок сън (от решаващо значение за физическото и емоционалното възстановяване), както и латентността на съня (колко време ви е необходимо, за да заспите).

Пръстенът Oura Ring проследява всички основни показатели, включително стъпки и изгорени калории (можете да въведете целите си), и автоматично разпознава над 30 дейности - от бягане до градинарство. Той може също така да интегрира данни от приложения, включително Apple Health, Strava и Google Fit, за да осигури по-точен резултат. Ако не разполагате с фитнес тракер, той ще ви пита дали тренирате в различни моменти през деня, или можете ръчно да добавяте тренировки чрез приложението.

Едно от основните предимства на липсата на екран е дългият живот на батерията. Производителят твърди, че интелигентният пръстен може да издържи до седем дни с едно зареждане - това все пак е значително повече от часовника на Apple, който се нуждае от зареждане практически всеки ден. Пръстенът зарежда батерията си за между 20 и 80 минути, така че можете лесно да го поставите на елегантната му зарядна станция преди лягане, ако забележите, че е изчерпан. Приложението също така ще ви предупреди, когато зарядът е на привършване.

Дали цената на пръстена Oura си заслужава, зависи от това дали сте готови да се обвържете с идеята за него. В краткосрочен план Whoop е по-евтин, особено след като компанията наскоро понижи цените на абонаментите си. Въпреки това везните се накланят в полза на Oura, ако сте готови да се придържате към тази платформа за повече от две години. Пръстенът предоставя много ценни данни и помага да определите областите, които може да подобрите както в съня си, така и цялостното си здраве. Ако потънете в статистическия свят, скоро ще започнете да изграждате по-здравословни навици, включително да намалите приема на алкохол, да вечеряте по-рано, за да може да спите по-добре, и да давате възможност на тялото си да си почива, когато е необходимо.