Според информация на The Wall Street Journal от април насам в изследователската болница Mayo Clinic се тества Med-PaLM 2 на Google - инструмент с изкуствен интелект, предназначен да отговаря на въпроси за медицинска информация. Med-PaLM 2 е вариант на PaLM 2, който беше обявен на Google I/O през май тази година. PaLM 2 е езиковият модел, който е в основата на Bard на Google. 
WSJ съобщава, че според Google актуализираният модел може да бъде особено полезен в страни с "по-ограничен достъп до лекари". Med-PaLM 2 е бил обучен върху куриран набор от демонстрации на медицински експерти, което би трябвало да го направи по-добър в сферата на здравеопазването от обобщените чатботове като Bard, Bing и ChatGPT. 
Изданието споменава, че и публикуваното през май изследване на Google показва, че Med-PaLM 2 все още страда от някои проблеми с точността - нещо, с което вече сме свикнали да срещаме при големите езикови модели. В проучването лекарите са открили повече неточности и нерелевантна информация в отговорите, предоставени от Med-PaLM и Med-PalM 2 на Google, отколкото тези на други лекари. 


Все пак по почти всички други показатели, като например показване на доказателства за аргументираност, отговори, подкрепени с консенсус, или липса на признаци за неправилно разбиране, Med-PaLM 2 се представя повече или по-малко добре от действителните лекари. 
WSJ съобщава, че клиентите, които тестват Med-PaLM 2, ще контролират своите данни, които ще бъдат криптирани, и Google няма да има достъп до тях. 
Според старшия директор на Google по изследванията Грег Корадо WSJ твърди, че Med-PaLM 2 все още е в ранен стадий. Корадо заяви, че макар да не би искал тя да бъде част от "здравното пътуване" на собственото му семейство, той вярва, че Med-PaLM 2 "взема местата в здравеопазването, където ИИ може да бъде полезен, и ги разширява 10 пъти". 

Снимки: Youtube

Виж още: Защо AI постоянно попада в крайности?