Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Zephyrus G16 е големият брат на Zephyrus G14. Двете устройства споделят унифициран дизайн тази година, като по-големият размер е дал възможност на ASUS да ни предложат няколко екстри, като по-голям тъчпад и още по-добро аудио, четец за пълноразмерна SD карта, както и по-голяма батерия и дори по-мощен хардуер и не на последно място - по-добро охлаждане.

Всъщност това е един от най-конфигурируемите лаптопи на Asus на пазара като опциите да си го конфигурирате с OLED/IPS панел и доста варианти на процесори (най-новите Intel Meteor Lake) и видеокарти. И за разлика от други ROG модели двете вече не са ориентирани единствено и изцяло към геймърите, а по-скоро привличат по-широка аудитория от професионални потребители с актуализирания си дизайн и с комбинация от преносимост и върхова мощност.

 

Дизайн

 

Дизайнът на 2024 Zephyrus G16 е по-опростен, по-изчистен, с ограничени брандове както върху капака, така и в интериора. Asus са поставили открояваща се диагонална персонализируема светлинна лента на капака, която те наричат Slash Lighting. Тя представлява хромирана диагонална линия със 7 диода в него.

Отваряйки лаптопа, виждаме, че дизайнът на вътрешната част се откроява с красив 16-инчов дисплей и минималистичен корпус, с центрирана клавиатура и изключително голям стъклен тъчпад. Корпусът е направен от изключително висок клас CNC алуминий и се усеща по-здрав и приятен на допир от металите, използвани при предишните модели Zephyrus. Долната част е по-тънко парче метал, но въпреки това не се огъва и не скърца.

 

ВИЖ ОЩЕ: Asus ROG Phone 8 Pro – мечтата на всеки геймър (РЕВЮ)

 

Що се отнася до портове – те  са подредени в левия и десния край на това поколение G16 и към задната част, тъй като охлаждащият модул е преработен и вече не използва странични отвори. Повечето от тези портове са отляво, HDMI 2.1 порт, USB-C 4.0 с пълна функционалност, UBS-A и аудио жак. От другата страна има още един USB-C порт, който поддържа само видео и данни, още един USB-A и пълноразмерен четец за SD карти. Разбира се, SD картата се побира само наполовина, но наличието на този четец е задължително в устройство, насочено към професионалисти.

Освен това и двата USB-C порта поддържат пълна функционалност, което означава, че можете да зареждате лаптопа и от двете страни.

 

Клавиатурата

 

Клавиатурата 2024 Asus ROG Zephyrus G16 е идентична с тази на по-малкия 2024 Zephyrus G14 и е значим ъпгрейд спрямо предишните 2023 16-инчови модели Zephyrus. Разположението все още е стандартно за Asus ROG, центрирано върху шасито, с по-малки стрелки, с половин размер в долния десен ъгъл и допълнителните 4 медийни клавиша в горния ляв ъгъл. Клавишите са една идея по-големи и имат квадратен формат вместо предишния дизайн с леко заоблени ъгли. С клавиатурата се свиква моментално. Леко грапавото покритие на клавишите се усеща чудесно при допир, а обратната връзка и дълбочината на натискане (1.7 мм) са добре пригодени за всеки стил на писане.

 

Хардуер и производителност

 

От гледна точка на спецификациите Asus ROG Zephyrus G16 GU605 2024 е изграден върху платформа Intel Core Ultra H с графика Nvidia. Тестваме най-мощния Zephyrus G16 GU605MY (Core Ultra 9 + RTX 4090), но има конфигурации и с 4050, 4060, 4070, 4080 и Core Ultra 7 процесори. Също така има варианти с 16 и с 32GB DDR5 RAM памет, a дисковото пространство във всички конфигурации е 2TB PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 SSD.

2024 Zephyrus G16 работи с графичен процесор с по-ниска мощност, като нивата на шума от вентилатора са само около 45 dBA, а вътрешните и външните температури са отлични. В G16 има 6x високоговорители с 4x 2 W за ниски честоти и 2x 1 W допълнителни. Високоговорителите са по-големи и звучат по-мощно, отколкото при предишните модели. Относно силата на звука - надали сме чували лаптоп с по-мощен звук скоро.

Батерията на това поколение G16 е 90 Wh. Лаптопът се доставя със зарядно устройство с мощност 240 W и може да се зарежда и чрез USB-C, до 100 W. Зарядното с пълна мощност е достъпно само при използване на основното зарядно устройство. Времето за работа е доста добро с Meteor Lake и 90Wh батерия. Очаквайте 6 - 8 часа обща употреба и близо 15 часа стрийминг.

Екранът на ROG Zephyrus G16 също заслужава специална похвала, защото е първият дисплей, залагащ на 2.5К OLED матрица с 240 херца опресняване. Също така, за да изобразява всяко съдържание с перфектни цветове, в поддържаните формати се отроява DisplayHDR True Black 500.

 

В заключение

 

След като прекарах последните няколко дни, използвайки Zephyrus G16 2024, започнах да му се наслаждавам все повече и повече. Отлична сглобка, хващащ погледа с красотата си и прави всичко както трябва, с красив дисплей и въздействащ звук. И въпреки че е само 1.85 кг, той може да се справи с най-тежките игри и най-сериозните приложения - от тежък мултитаскинг до 4К видео обработка, особено в по-мощните си конфигурации с най-бързите графични процесори на Nvidia. Разбира се, това е тънка и преносима конструкция, насочена към аудиторията, която направи Dell XPS или Lenovo ThinkPad X1 Extreme, или HP EliteBook 16 и дори MacBook Pro 16 толкова популярни.

Радваме се, че Asus върви по този правилен път със серията Zephyrus G, и очакваме моделите от нея да бъдат още по - популярни през следващите месеци и години.

Снимки: HiComm