Трудно ще откриете човек в зряла възраст, който да не знае фразите „Да удариш шестица от тотото“, „Който не играе – не печели“ или „Родила го мама с късмет“. С тях свързваме не само чисто финансовите печалби, към които повечето хора се стремят цял живот. Те са се превърнали в нещо като запазена марка, тривиални имена и названия, пропити с нотка завист, които прикачваме към късметлиите около нас. Каква е първата ви асоциация, когато кажем думата фиш? Обзалагам се, че ако не сте маниак шофьор или рибар, то ще отговорите автоматично тото фиш. Не, не съм питал Цецо от „Семейни войни“ и неговите сто човека – просто тази дума се е вкоренила в главите на всички почитатели на тото игрите.

Но знаете ли какво точно представляват лотарийните игри? Не става дума за старата, базирана на билетчета държавна лотария, заради която мнозина старци седяха на туристически масички и късаха билетчета от дебели кочани, а ние си мечтаехме за волга или тристаен апартамент. Тази примитивна носталгия е отдавна минало, а днес популярни са шарените красиви талони с множество игри и изтриваща се повърхност, които Българският спортен тотализатор предлага от… 28 години! Да, правилно сте прочели. „Търкащите се талончета“ са изключително популярни не само в България, но и по света. Но всъщност…

Лотарийните игри имат богата история

Най-важното за тях, което може би вече знаете, е, че моментните игри са вид лотарийни игри, при които размерите и видовете на печалбите - парични или предметни, се установяват след разкриване на определена комбинация, разположена под специално защитно покритие, т.нар. скреч покритие. В тези игри се участва с талони, които са с поредни серийни номера, върху които са отразени цифри, комбинации от цифри, знаци, фигури и други символи.

Характерната им особеност: дали има печалба и какъв е нейният размер, се установява веднага, на момента, откъдето идва и наименованието им. Не се налага като преди години да чакате тегленето на наградите. И това позволява да играете по всяко време. Това удобство, както и възможностите за голямо разнообразие от тематики на дизайни и игрални условия превръщат моментните игри в една от основните и предпочитани форми за участие в игрите на късмета.

За първи път моментна игра е проведена преди близо половин век - през 70-те години на миналия век в САЩ. Но днес тези игри представляват основна част от портфолиото от хазартни игри на повечето оператори на игрите на късмета. В България моментна игра се провежда за първи път от Българския спортен тотализатор в далечната 1992 г., а играта се нарича „Шанс за всички“. Тази игра бързо става популярна сред участниците в игрите на СПОРТ ТОТО, което провокира организирането и на много други впоследствие. В историята на тотализатора оттогава насам са се раждали много култови игри. Една от най-обичаните такива е „Зодиак“, която към момента има цели седем издания, всяко от които с по дванадесет креативни дизайна.

Към днешна дата Българският спортен тотализатор е единственият организатор на моментни игри в България, като на пазара се предлагат над 35 различни вида!

Печалби и чудеса, но на какви цени?

Въпреки че многообразието от игри и печалбите са големи, идеята е в тях да може да участва всеки, и то по-най-лесен начин. Тотализаторът е заложил през годините огромни суми за печалби, чиято обща стойност наброява стотици милиони лева. Рекордьор по топ печалби обаче продължава да бъде юбилейният талон „60 години Спорт тото“, в който за първи път от моментна игра на държавния тотализатор са заложени три топ печалби от по 1 милион лева, които все още очакват да бъдат открити от бъдещите тото милионери! Законно изкушение в споменатия вече милионен размер може да бъде спечелено директно от „сейфа“ на тотото в играта „Разбий трезора“. Разбира се, по Коледа стават чудеса, затова печалба от един милион лева ви очаква и в празничния талон „Празнични печалби“.

И както вече стана дума - основният фактор, който е водещ при формиране на цените на самите талони, е достъпността до всички, желаещи да опитат късмета си, както и да подкрепят българския спорт. Талоните струват от само 1 лев до 5 лв. И разбира се, колкото по-висока е цената, възможностите за големи печалби стават все по-големи.

Интересното е, че много хора мислят само за цената на талона, но не и за честотата на печалбите при всяка такава игра. Ето малко статистика - с термина „честота“ специалистите от тотализатора определят статистическата вероятност за печалба от всяка игра. Колкото по-ниско е това число, толкова по-голям е шансът вашият талон да е печеливш. Например в една от най-обичаните от хората игри - Шампионска кръстословица“, честотата на печелившите талони е едно към 2.94, което означава, че в целия тираж на играта всеки трети талон носи в себе си възможност за спечелване на различни парични суми.

Замисляли ли сте се обаче кой създава тези игри?

Интересен въпрос наистина. Как се създават новите игри? Кой мисли механиката им, описват ли се някак, тестват ли се предварително, колко е дълъг този процес и колко време изминава от старта на проекта за нова игра до излизането ѝ?

Най-важното при разработването на нова игра е нейната сигурност. Българският спортен тотализатор е член на Световната лотарийна асоциация (WLA) и Европейските лотарии (EL), което ще рече, че задължително подхожда с изключителна отговорност към проектирането на всеки един талон. Процесът включва спазването на всички регламентирани нива на защита, отговаряне на изискванията и пълно съответствие на международния стандарт за информационна сигурност ISO/IEC 27001. Технологията за създаване на моментна лотарийна игра е изключително комплексна и включва одобрение и надзор от различни звена както в организацията на БСТ, така и външна проверка и контрол от страна на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите. Всяка игра има свои индивидуални особености, обуславящи времето за разработка. Но обикновено процесът от зараждане на идеята и генериране на концепцията до излизането на играта на пазара отнема няколко месеца.

Графичният вид на игрите също е изключително важен. Концепцията за визуализацията и игралната механика на талоните се изготвя от специализиран отдел в централата на СПОРТ ТОТО, посветен изцяло на моментните лотарийни игри, като за целта се прави непрестанен мониторинг на лотариите в цял свят, за да се следват глобалните тенденции.

Когато самата игра е готова, тя трябва да се появи и на хартия. Отпечатването на талоните е изключително сложен процес, изискващ много технологични имплементации, гарантиращи защитата на всеки един талон. Вече всички моментни игри се произвеждат и отпечатват в България, но на световно ниво, защото изискванията за качество са безкомпромисни. Печатницата, в която става това, също е под непрестанен контрол от страна на държавните регулаторни органи и трябва да отговаря на редица условия, посочени в законовите актове и наредби.

Всъщност сигурността е доста важна, особено за печелившите талони

Основен принцип при провеждане на всички моментни игри от СПОРТ ТОТО е сигурността и защитата на информацията - на всеки талон и за всяка отделна игра. Тази сигурност е гарантирана от непрекъснатия контрол и мониторинг на целия жизнен цикъл на талоните за игрите - от идеята за създаването им до продажбата и верификацията за наличието на печалба. Талоните за моментните игри са всъщност ценни книжа на приносителя и като такива се отпечатват, съхраняват и обработват при спазване на най-стриктни правила за сигурност и защита съобразно действащата нормативна база. Моментните лотарийни игри на Българския спортен тотализатор се администрират през централизирана компютърна система, която е свързана онлайн с държавните регулаторни органи. Така проследимостта на всеки талон за всяка игра, по всяко време става възможна. А всички действия, извършени с него, гарантират предотвратяване на злоумишлени действия, свързани с кражби и изплащане на печалби.

Но кой определя конкретните печеливши талони и има ли начин някой да узнае къде точно са те? Това е доста интересен въпрос, провокиращ любителите на конспиративни теории (и то не само у нас!) в продължение на дълги години. Отговорът е, че механизмът на определяне на печалбите е поверен изцяло на случайността, а процесът по разпространение и защита на талоните е залегнал в политиката за многопластова защита на процесите в разработката им.

Когато съдбата ви се усмихне и изтеглите печеливш талон

Всеки си мечтае за този миг, нали? Особено редовните участници и онези, които познават хора, вече спечелили сериозни суми. Но как да реагираме и какво да очакваме, ако спечелим? И на какви игри да играем, за да имаме по-голям шанс?

На всеки талон за участие в дадена игра е описано конкретно къде и как се изплащат включените печалби. Правилото е, че единичните печалби до 200 лв. се изплащат веднага на всяко място, на което се продават талони, като няма значение мястото, от което е закупен печелившият талон. Ако обаче имате печалба с размер от 201 лв. до 9999 лв., то трябва да идете в някой тото пункт, където ще ви бъде издаден документ за банково изплащане. С него можете да получите печалба си от всеки офис на някоя от банките, с които тотализаторът работи.

Ако се окажете сред най-големите късметлии, печелейки над 10 000 лв., то ще трябва да отидете лично в Централно управление на СПОРТ ТОТО. Ако печалбата е до сума от 500 000 лв., същата се изплаща по банков път на печелившото лице накуп, но ако е по-голяма, се изплаща по банков път на равни месечни преводи до изчерпване на цялата спечелена сума.

  

Иначе въпросът, на какви игри да играете, няма еднозначен отговор. И това е така, защото портфолиото от моментни игри на СПОРТ ТОТО е едно от най-разнообразните в световен мащаб! Като игрални условия и дизайни на талоните. Разбира се, в цялото това многообразие има игри, които някак си се превръщат в по-популярни спрямо от останалите. А тенденцията е това да са тези, при които има сравняване на числа - например игрите тип Bingo – „Шум на пари – BINGO и една от новите игри – Моят щастлив ден. Bingo“. Други доста популярни игри са онези, при които се съставят думи тип кръстословици – „Шампионска кръстословица и „Суми за думи – Кръстословица“, както и игрите, в които има скрити съкровища, примесени с доза мистичност и загадъчност – Черната Перла“, „Островът на съкровищата“ и Спечели 500 000 лв. – Златна треска“. Кои от тях ще изберете? Зависи от фантазията и вкуса ви, а печалбите идват само при хората, които играят. Защото без риск няма и печалба.

 

Текстът е създаден със съдействието на специалисти от Български спортен тотализатор