Славата на Хелоуин отдавна достигна България. Макар тук децата да не се обличат в костюми и да не посещават съседите си, искайки лакомства, обикновено е пълно с тематични партита в повечето клубове. Тази година обаче обстановката е малко по-различна и мъдрото решение би било да отпразнуваме празника в домашни условия.

Поздравявам ви, ако сте от хората, които са си избрали страшен филм, приготвили са пуканките и са готови да прекарат една чудесно-ужасяваща вечер в дома си. Осъзнавам и че за някои това няма да е достатъчно. Точно затова предлагам няколко страшни игри, като всяко заглавие е насочено към различен тип хора.

 

За хората, търсещи алтернатива на страшен филмThe Dark Pictures Anthology: Little Hope

Топло от фурната. Игра, която буквално излезе вчера (съвсем умишлен тайминг). Съвкупност от няколко отделни истории, които може да изиграем както сами, така и онлайн с приятели. Четирима студенти заедно с професора им се изгубват в градчето Little Hope. Започват да се появяват сценки от миналото и по-точно гоненето на вещиците в града през XVII век.

За геймърите – представете си Until Dawn. За незапознатите с този жанр – това е игра, където почти няма намеса от играча. Тя си върви като филм, като от време на време ни кара да вземаме решения, които на свой ред променят целия ход на историята. Не е нужно спамене на бутони, научаване на комбинации или преповтаряне на нива, които не може да минем. Изживяването е и една идея по-добро от това на страшен филм, понеже все пак сме въвлечени в действието.

 

За хората, които искат да споделят ужасаDead by Daylight

Една игра, която върви само нагоре от излизането си през 2016. Концепцията е проста – един играе убиец и трябва за определено време да убие всички останали, които правят каквото е по силите им, за да се спасят. Особено известни са DLC-тата, които сменят облика на героя с този на злодеи от други популярни игри, но няма да издавам кои.

Този формат неизбежно води до повечко моменти, в които просто сме се скрили добре и само трябва да чакаме да свърши времето. Напрежението обаче се повишава, когато виждаме как останалите биват елиминирани един по един. Винаги има опцията да спасим някого, като по някакъв начин отвлечем вниманието на убиеца, но това означава, че той ще тръгне след нас. Тук на преден план излиза човешкият фактор и как всеки от нас би играл.

 

За хората, които искат сами да преживеят силни емоцииResident Evil 7: Biohazard

Една от класиките в жанра. Въпреки това през последното десетилетие поредицата имаше проблем с това, че залага твърде много на екшъна, което контрастира с изданията за по-старите конзолни генерации. Това се промени с Resident Evil 7. Завръщане към корените и местене на перспективата в първо лице се оказа печеливша комбинация. Играчите имат за задача да се измъкнат от имението Бейкър, като сюжетът е приготвил и няколко намигвания към оригиналното заглавие.

Предвид факта, че историята е с продължителност 10 часа, трудно ще бъде превъртяна за една вечер. По-скоро на няколко сесии, които е най-добре да изиграем сами, за да може напълно да се потопим в света на играта. Понякога в опита си да избяга играчът само успява да навлезе по-навътре в имението, а останалите загадки на сюжета ще оставя да бъдат разгадани от хората, които решат да се пробват.

 

За хората, които не се плашат лесно – Alien Isolation

Ако сте фенове на франчайза, то тогава задължително трябва да отделите време за това заглавие. В много аспекти дори по-ужасяващо от филмите. За разлика от Resident Evil 7 тук героят няма никаква защита. Единствената опция е скриването, но бъде ли забелязан, всичко свършва. Alien Isolation черпи вдъхновение от игри като Slenderman и Amnesia: The Dark Descent. Само че тук действието се развива в космически кораб, пълен с извънземни.

Един недостатък, който имат страшните филми, е, че те могат да разчитат само на обстановката, която създават, и така наречените jump scares. При игрите има друга категория страх – dread scare. Това е, когато играчът бива подтикван да прави неща, които не иска – като например да бъде насочен в определена посока и въпреки че е наясно, че нищо добро няма да излезе, няма избор, защото иначе играта няма да продължи.

 

Ако никое от предложените заглавия не е грабнало окото ви, тогава може да се насочите към Steam, където в момента върви ежегодната Хелоуин разпродажба. Там със сигурност има по нещо за всеки, а в момента и на по-достъпни цени.

Снимка: Unsplash

Вижте още: 8 хорър филма, с които да посрещнете подобаващо Хелоуин (ВИДЕО)