Ако сте почитател на страховитите факти, сигурно се чудите какво се случва с тялото ви, когато умрете. Дали части от него продължават да живеят? Дали ноктите ви наистина растат? Може ли вашата отрязана глава да оцелее в буркан и да бъде върната към живота в бъдеще? Отговорът е „да“ и „не“.

„След като човешкото тяло умре трябват няколко дни, а може би дори седмица или две, преди всички негови части да спрат да функционират напълно“, казва духовният съветник Давида Рапапор. Щом сърцето ви спре и вие сте клинично мъртви, няма да сте в състояние да наблюдавате какво се случва с вашето тяло. „След като сърцето спре да бие, снабдяването на мозъка с кислород е прекъснато“, отбелязва Клаудия Хамънд, водеща в BBC.

„Тъй като не могат да разчитат на захранване с глюкоза, нервните клетки умират в рамките на три до седем минути.“ И това е всичко.

Но някои телесни процеси като храносмилането могат да вървят на заден фон, докато бактериите, които очевидно са живи, независимо дали вие сте, продължават да си вършат работата. Но дори тази активност е краткотрайна и след смъртта ни очаква едно голямо нищо. Така че кажете сбогом на мечтите си да се върнете към живота във вашата лична версия на зомби-апокалипсис. Може обаче да очаквате по-дълги нокти и може би един или два оргазма. (Да, наистина). Ето няколко странни неща, които се случват на тялото, дори и след смъртта.

1. Кожата продължава да „живее“

Вярвате или не, кожата продължава да живее за кратко време след като умрете. Останалите органи в тялото ви, от друга страна, нямат този късмет, поради което „при трансплантация хирурзите трябва да извадят бъбреците, черния дроб и сърцето от донорите в рамките на 30 минути след смъртта и да ги трансферират в получателите в рамките на шест часа“, казва Хамънд . „Клетките на кожата междувременно са по-издръжливи. Присаждането може да е успешно в рамките на 12 часа след смъртта“.

2. Коса и нокти изглеждат по-дълги

Косата и ноктите продължават да растат след като умрете. Но има причина за това, която всъщност няма нищо общо с това, че тялото ви „произвежда“ повече коса. „Смята се, че косата и ноктите продължават да растат, след като тялото умре, но това не е непременно така“, казва Рапапор. „Кожата започва да отслабва, тъй като влагата започва да напуска тялото, така че с течение на времето изглежда, че косата и ноктите продължават да растат след смъртта“.

Това е и причината да ни се струва, че на някои мъже им е пораснала брада, след смъртта. Хамънд разяснява: „Кожата на брадичката на мъртвеца също изсъхва. Тя се свива и изтегля обратно към черепа, като прави брадата по-забележима. Настръхването, вследствие от свиването на мускулите на косата, също може да подсили този ефект.

3. Някои функции на тялото продължават да работят

Колкото и ужасно да звучи (и изглежда), много мъртъвци продължават да уринират и  дефекират. „Пикочният мехур се изпразва, затова може да забележите, че мъртвото тяло се е намокрило“, казва Рапапор. „Дебелото черво в крайна сметка ще изхвърли съдържанието си малко след последния дъх. Това може да отнеме няколко часа - след като всички мускули в тялото се отпуснат, тялото ще освободи това, което е задържало“.

4. Храносмилането продължава

Само защото тялото умира, не означава, че милионите бактерии в него също умират. „След смъртта все още има бактерии в храносмилателния тракт на тялото“, казва Рапапор. „Бактериите остават живи и все още се хранят с това, което се съдържа в тялото след смъртта“.

Всъщност, всичко продължава да се храни - независимо дали яде храна или самите вас. И това може да доведе до отделянето на някои неприятни миризми. „При процеса на разрушаване на тези аминокиселини се отделят неприятни миризми, наречени путресцин и кадаверин, които са токсични в големи дози“, казва Рапапор. „Затова, когато гледате някой филм, виждате, че хората си запушват носа и устата, когато намират мъртви тела“.

5. Мозъкът остава активен

След като сърцето ви престане да бие, е възможно мозъкът ви да знае, че сте мъртви. Последните проучвания показват, че животните демонстрират рязко повишаване на мозъчната активност в минутите след смъртта. Нещо повече, хората в първата фаза на смъртта могат да изпитат някаква форма на съзнание. Например, според Live Science, някои хора, чиито сърца са временно спрели, могат да опишат какво се е случило с тях, когато сърдечният ритъм се възобнови.

6. Мускулите могат да се движат

Може би си мислите, че мъртвото тяло ще бъде неподвижно. Всъщност не. След като мозъкът спре да функционира, минава  известно време преди нервната система също престане да функционира, така че могат да се наблюдават леки движения и потръпвания. Така наречения rigor mortis или втвърдяване на тялото след смъртта, може да накара тялото да „живее“, тъй като ръцете и краката се движат и втвърдяват. Според Yale Scientific веднага след смъртта мускулите на тялото се свиват по същия начин, както и когато човек е жив. След това, при спиране на кръвоснабдяването и дишането, те се втвърдяват.

7. Може да получите ерекция

Тъй като кръвта следва гравитацията и се събира в тялото след смъртта, ако някой умре с лицето надолу, може да получи нещо, наподобяващо ерекция. Но втвърдяването на тялото също може да предизвика това. Както казва Рапапор: „Щом настъпи rigor mortis и мускулите на тялото започват да се втвърдяват, понякога пенисът може да се втвърди и да се изправи“. Кой би предположил?

8. Може да получите оргазъм

Това е възможно при така наречените „живи трупове“ - мъртви хора, които биват поддържани „живи“ за трансплантации. И евентуално да изпитат финален оргазмъм. Тоест, докато починал мъж може да получи ерекция след смъртта си, жените от своя страна могат да получат "тяхно" удовлетворение след смъртта. Това може да се случи, ако сакралният нерв бъде електрически стимулиран, което според WebMD може да доведе до оргазъм в 91% от жените.

9. Отрязаната глава може да продължи да живее

Поне за няколко секунди. Грубо казано. В случай на обезглавяване, „се наблюдава рязко понижение на кръвното налягане“, отбелязва Майкъл Дхар от LiveScience. „С бързата загуба на кръв и кислород, мозъкът изпада в кома, дори ако смъртта отнеме няколко секунди“.

Историята е пълна с редица разкази за обезглавени глави, които правят физиономии или се оглеждат наляво-надясно. Всъщност отрязаните крайници могат да потръпват от мускулните рефлекси, а подсъзнателната, рефлексивна част на мозъка, наречена екстрапирамидна, е отговорна за физиономиите“. Така че, макар да изглеждат жива, главата всъщност не е.

Докато някои части на тялото да продължават да „живеят“, след като сърцето престане да бие, не можем да преборим смъртта. Кожата може да живее няколко часа и храносмилането може да продължи. Но след като умрем, научните изследвания казват, че няма връщане от онзи свят...

5 полезни продукта за всеки мобилен потребител