Човешката еволюция ни отне около шест милиона години, за да стигнем там, където сме днес. Не е изненадващо, че нашата физиология също се е променила - но невинаги към по-добро.

Всъщност има някои части от тялото, които някога са били много полезни, но оттогава са загубили своята функция и са станали направо излишни. Някои от тях могат да бъдат премахнати, а отсъствието им не намалява качеството на живот на хората.

Апендиксът

Предполага се, че в далечното минало на човека апендиксът е служел за обработка на растителна храна, която хората са консумирали, преди да открият месото или пък продуктите, които ядем днес. Учените съдят за този факт по апендикса, който все още е функциониращ орган при някои тревопасни животни. При хората обаче, освен понякога да създава неприятности, налагащи неговото отстраняване, друга функция не изпълнява.

Въпреки това се появяват все повече доказателства, че апендиксът съхранява някои полезни чревни бактерии. Не е ясно дали това винаги е било негова функция, или е нещо, което се е развило с времето.

Мускулът palmaris longus

За да проверите дали го имате, поставете ръката си с дланта нагоре върху равна повърхност. Съберете малкия пръст и палеца си и леко ги повдигнете. Ако виждате изпъкнало сухожилие на китката си, вие имате дълъг палмарен мускул. Това е рудиментарен мускул, наречен palmaris longus. Около 10 процента от хората нямат такъв мускул.

Смята се, че в древността този мускул е помагал на нашите предци да се катерят по дърветата. Но откакто сме започнали да ходим на два крака преди около 3.2 милиона години, той се е превърнал в безполезен.

Мъдреците

Хората вече не се нуждаят от много мощни челюсти, защото хранителните ни навици са се променили. Челюстите ни също са станали по-малки, затова и за мъдреците няма място в устата. Повечето учени са на мнение, че челюстите ни са се смалили, защото ядем по различен начин - вече не трябва да дъвчем сурови зеленчуци и твърдо месо.

Смята се, че подобрената дентална хигиена също има нещо общо с това. Исторически погледнато, в миналото не сме се грижели толкова старателно за зъбите си, както правим сега. Вероятно се е случвало да загубим зъб или два и следователно да направим място в устата за мъдреците.

Мускулът Arrector piliе

Това са малките мускули, които карат космите ни да настръхват. Настръхването на кожата възниква вследствие на пиломоторния рефлекс. Основни движещи сили за проявата на този рефлекс са студът и опасността. При това гръбначният мозък предизвиква възбуждане на периферните нервни окончания, които повдигат нагоре окосмената част по тялото.

Нашите предци, които са имали по-сериозно окосмяване, са се възползвали от тях. Ако е възниквала някаква опасност, настръхването на космите е създавало илюзия за по-масивен външен вид и е плашело дебнещите хищници. При човека полимоторният рефлекс е останал рудиментарен, тъй като гъстото окосмяване на тялото се е изгубило в процеса на еволюцията.

При някои животни тези мускули изпълняват важна функция, която действа като изолация от външната среда. Други, като бодливите свинчета, ги използват като защитен механизъм, когато има някаква заплаха.

Опашна кост

Най-известният рудимент, наследен от предците ни, е опашната кост - триъгълна кост, образувана от срастването на 4-ти и 5-и прешлен. Човешките ембриони развиват опашка между петата и осмата седмица след зачеването. Предполага се, че преди хиляди години хората са имали опашки, служещи за пазене на равновесие. Когато обаче се научаваме да ходим изправени, всички тези функции са преминали към предните крайници и нуждата от опашка отпаднала.

Статистиката сочи, че около едно на петдесет хиляди бебета се ражда с опашка, която може лесно бъде отстранена без никакви последствия за организма.

Аурикуларни мускули

Те контролират видимата част на ухото, но хората са загубили способността  да ги използват. След като сме в състояние да въртим глава, вече не е необходимо да ориентираме ушите си по посока на звука. Някои хора обичат да се хвалят, че могат да мърдат ушите си, но това е единствената функция на тези мускули.

За разлика от хората някои животни като котките например трябва да местят ушите си, за да чуват добре.

Мъжките зърна

Всички хора имат зърна, защото гърдите започват да се развиват в съвсем ранна фаза на ембрионалното развитие. По-късно тестостеронът води до образуването на мъжки полови органи.

Зърната са еднакви и при мъжете, и при жените и имат множество нервни окончания, но за разлика от женската анатомия при мъжете те нямат никаква специална функция. Единственото им значение е като ерогенна зона.

Една от най-ранните научни теории предполага, че зърната са знак за способността на мъжете за кърмене, която се е изгубила в процеса на еволюция. Но по-късни изследвания показаха, че нито един от мъжете сред нашите предци не е имал такава функция на тялото.

Трети клепач

Може и да не знаете, но притежавате трети клепач. Отворете двата, които вече са ви известни, и се вгледайте хубаво - ще го видите в ъгълчето на окото си, близо до слъзния канал. Третият клепач е остатък от „нощната мембрана“, която можем да видим при кокошките, гущерите и акулите.

Той произвежда специално вещество, което събира чужди тела като прах и мръсотия, които влизат в окото и могат да причинят увреждане на роговицата. След това тези чужди тела се преместват в сълзотворните проходи, а на сутринта са готови за изваждане от окото. 

Сливиците

Сливиците всъщност са лимфни възли - част от лимфната система, която е от решаващо значение за имунитета. Устната кухина е вратата към организма и имунните клетки в гърлото помагат за справянето с респираторните инфекции. Понякога сливиците се възпаляват и инфектират хронично, което налага да бъдат отстранени. Ако не са ви ги оперирали до 30-годишна възраст, си е истинско постижение. При децата преди пубертета сливиците имат далеч по-активно участие в имунната система, отколкото при възрастните.

Лимфните възли са изключително важни, но те изобилстват в организма и отстраняването на два от тях не е фатално.

Обновете вашия Windows и Office със специалните оферти на GoodOffer24

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards