За пореден път е това време от годината, когато разбираме доста важни новини от света на технологиите. Световната конференция за разработчици на Apple започва днес. Компанията покани малък брой журналисти и гости да присъстват на основната реч в Apple Park, въпреки че повечето хора трябваше да го гледат виртуално.

За наш късмет получихме първия си истински поглед върху функциите, идващи в iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9, tvOS 16 и следващия macOS. Актуализациите трябва да пристигнат по-късно тази година, въпреки че можете да изпробвате новите версии на ОС по-рано, ако желаете да инсталирате различните бета-версии за разработчици.

Преди официалното си пускане малко по-късно тази есен Apple обяви редица вълнуващи нови функции, насочени към iOS 16

Една от най-важните промени в iOS 16 е преработеният начален (заключен) екран, който включва широка гама от опции за персонализиране и оформления. Ще има шаблони, които ви позволяват да избирате различни шрифтове и цветове на акцентите, в допълнение към поддръжката за widgets – всички от които могат да бъдат достъпни, без да е необходимо да отключвате телефона си. Освен това има и нова функция за тапети, която ви позволява да избирате от редица категории, включително динамични тапети, които се променят в зависимост от часа или дори времето навън.

Друга голяма актуализация са обновените известия, които вече ще се появяват от долната част на екрана. Междувременно новите функции за дейности на живо са предназначени да ви помогнат да следите текущите събития и срещи като резултати от игри на живо или пътуване с Uber.

Режимът Focus Mode на iOS 16 също получава надстройка, която работи с новия заключен екран, така че можете да използвате widgets или неща като списъци със задачи, за да следите графика си. А що се отнася до съобщенията, iOS 16 ще ви позволи да редактирате текстове дори след като са били изпратени, да диктувате съобщения или да ги извикате изцяло, в случай че сте изпратили нещо случайно.

Apple премени MacBook Air с по-голям екран и M2 чип

Почти неусетно минаха почти четири години, откакто Apple преработи MacBook Air с Retina дисплей. Този лаптоп получи голямо подобрение на производителността в края на 2020 г., като се превърна в един от първите компютри, които се доставят с чипа M1 на Apple, но напоследък устройството започна да се чувства леко остаряло. Както се очаква, Apple освежава MacBook Air с току-що обявения чип M2 вътре и по-голям, 13.6-инчов дисплей. Той също така включва MagSafe за първи път от години, точно като 14- и 16-инчов MacBook Pro, който Apple пусна миналата есен. Освен това компютърът има два Thunderbolt порта (сега не е нужно да се отказвате от един за зареждане) и жак за слушалки.

Чипът M2 идва с 8-ядрен CPU, до 10-ядрен GPU и до 24 GB RAM - въпреки че базовият модел със сигурност ще се предлага с по-малко. Новият Air има малък прорез, точно като MacBook Pro, и той съдържа 1080p уеб камера, за която Apple казва, че има два пъти по-висока разделителна способност и два пъти по-висока производителност при слаба светлина от предишната камера на MacBook Air. Клавиатурата също имитира тази на новия MacBook Pro с цял ред функционални клавиши.

Дизайнът му също напомня на новия MacBook Pro с малко по-квадратно тяло – и за първи път MacBook Air не е със заострен дизайн като всички предишни модели. Все още е изключително тънък и тежи около 1.5 кг – малко по-малко от стария модел. Цветовете също бяха променени, въпреки че за съжаление не получаваме ярките цветове в стил iMac, за които се говори. Вместо това имаме сребристо, космическо сиво, „звездна светлина“ и „полунощ“.

Чипът M2 на Apple ще направи Mac още по-ефективни

Почти две години от пускането на чипа M1 на Apple – първия ARM-базиран хардуер Apple Silicon – най-накрая имаме наследник: M2. Докато чипът M1 беше забележителен с това, че показва какво може да постигне Apple с по-ефективен мобилен дизайн (драматично отклонение от жадните за ток x86 процесори на Intel), целта на M2 е повече за усъвършенстване, отколкото за създаване на друго революционно постижение. Този път всичко е подчинено на идеята за ефективност.

Но като се има предвид колко далеч Apple стигна с M1 – до точката, в която на практика да слее два чипа заедно, за да създаде могъщия M1 Ultra в Mac Studio, – ще бъде интригуващо да видим докъде Apple може да стигне с дизайна на M2.

WatchOS 9: още по-добър за сън и тренировки

Както се очакваше, Apple представи watchOS 9 на WWDC. Новата платформа Apple Watch включва голямо надграждане на фитнес функции с разстояние и интервали от време. Така например ще знаете кога да забавите темпото, за да се възстановите. Има също зони за сърдечен ритъм (както за сън, така и за тренировки), мултиспортни тренировки и лични рекорди, които могат да ви помогнат да подобрите производителността с течение на времето. Обаче невинаги ще имате нужда от часовник на вашата китка – Apple също обеща да предложи фитнес функции на iPhone.

Нова функция за лекарства в Health на Apple Watch и iPhone ви помага да управлявате известията и ще ви дава сигнали, когато е време за следващата доза. Можете дори да научите за потенциално вредни лекарствени взаимодействия. Ако се грижите за любим човек, той също може доброволно да сподели здравната си информация с вас.

Ще видите също някои промени в интерфейса, като например известия за банери и нова презентация на Siri. Apple както обнови съществуващите циферблати на часовници (като Astronomy, Simple и Utility), така и представи нови като Lunar, Metropolitan и Playtime.

CarPlay ще се интегрира по-добре с информационно-развлекателната система на вашия автомобил

Apple има проекти за преоткриване на изживяването при шофиране с ново поколение приложение CarPlay, което по-дълбоко обединява формите и функционалността между информационно-развлекателната система на вашия автомобил и вашия iPhone. Въпреки че компанията остава мълчалива за това, какво точно е тази преосмислена версия на приложението – според съобщенията тези съобщения ще бъдат разпространени по-късно през годината, – тя намекна, че те на практика ще направят телефона ви „ядрото“ на системите в кабината.

Снимки: Apple

Тагове: