Европейските законодатели ще се срещнат на 7 юни в опит да финализират споразумение за прилагане на единен закон за универсален порт за зареждане, според който всички мобилни устройства, продавани в ЕС, трябва да предлагат USB-C портове за зареждане.

Тази идея се върти в съдилищата на ЕС от почти десетилетие, позовавайки се на ползите за екологичните електронни отпадъци. Плановете преди това предизвикаха силна негативна реакция от Apple, която намекна, че това ще задуши иновациите.

Законът за универсалния порт за зареждане се прилага за смартфони, таблети и слушалки. Устройствата, които се зареждат само безжично като Apple Watch, са освободени.

Подробности точно кога ще влязат в сила изискванията, ще бъдат обсъдени на срещата на 7 юни. Възможно е също някои аспекти на закона да бъдат намалени, за да бъде приет.

Apple преди това се противопостави на плановете, изтъквайки, че принуждаването да изостави Lightning порта би довело до неудобство на потребителите и ще доведе до електронни отпадъци, тъй като клиентите на iPhone ще трябва да сменят всичките си съществуващи Lightning аксесоари.

Въпреки това през последните месеци слуховете предполагат, че Apple може да продължи със собствените си планове да зареже Lightning порта. И Bloomberg, и анализаторът Минг-Чи Куо съобщиха, че Apple тества модели iPhone 15 с USB-C портове. iPhone 15 ще пристигне през есента на 2023 г. Тазгодишната гама iPhone 14 ще продължи да включва Lightning портове за свързване и зареждане.

В допълнение към удобството за използване на същия порт за зареждане като лаптопите и iPad на компанията, USB-C портът на iPhone ще позволи на Apple да предложи по-бързи скорости на синхронизиране на данни и (евентуално) по-бързи скорости на зареждане.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България

 

Тагове: