Изложението CES в Лас Вегас е нещо повече от средство за популяризиране на потребителска електроника. Градът на греха е и място, където в рамките на експото демонстрира и безпилотни автомобили - те са едни от най-бързо развиващите се устройства през последните години, като в същото време са и най-спорните.

Независимо дали приемаме идеята за коли без шофьори от плът и кръв, за нейното осъществяване се грижат огромни корпорации, като Google. Но не само Google... Лично Дитер Цетше, президент на Daimler AG, показа Mercedes-Benz F015 - концептуален електромобил, който се управлява сам, докато пътниците се наслаждават на луксозна обстановка, без да се откъсват от външния свят.

Капсуловидният спортен седан е с дължина 5.1 метра и височина само 150 см, като сред отличителните му характеристики се откроява голямото предно стъкло, служещо и за таван. Ключова екстра в интериора са шест тъч дисплея с висока резолюция, вградени във вратите - те позволяват на пътниците да подават команди на колата, да сърфират в интернет или просто да виждат извън купето. Според Цетше прототипът Mercedes-Benz F015 може да бъде автономно превозно средство, но има опция и за човек зад волана.

Макар да не е уточнено изрично, може да се прогнозира, че колата ще се възползва от Steering Assist - вече позната разработка на Mercedes, която включва стереоскопични камери, помагащи на водача да следва точно маркировката на пътя. А когато машината е на пълен автопилот, LED светлини ще подсказват на пешеходците кога е безопасно да пресичат улицата.