Войната в Сирия продължава вече седем години и през този период бяхме свидетели на изпробването на различни видове бойна техника. Повечето страни в конфликта доста често използват безпилотни летателни апарати (БЛА или повече известни като дронове). В най-различни кадри от тетъра на бойните действия се вижда как безпилотници, които се продават за по 500 - 600 долара на свободния пазар, служат за разузнаване и корекция на артилерийски или минометни удари.

Първите седмици на новата 2018 г. белязаха значим момент във воденето на асиметрична война. Руските военновъздушни сили (ВВС) съобщиха, че са прихванали и унищожили седем безпилотника на сирийските бунтовници, както и са поели командването на още шест. Това е станало на 6 януари в околностите на авиобазата Хмеймим, която се ползва като основна инсталация на руската авиация в Сирия, както и около пристанището в Тартус (ключова логистична база на Кремъл в района). Специфичното на дроните е, че са били почти напълно изработени от подръчни материали, както и че са били въоръжени с минометни снаряди или гранати от РПГ. С други думи руските сили в арабската държава са били атакувани от „рояк“ въоръжени безпилотници тип „Направи си сам“.

Иновативна стратегия и технологично противодействие

Сирийските бунтовници са изработили дроновете с подръчни средства. Опашката на един от тях например е изработен от части от ракета за бадминтон и използва електромор с предно витло за задвижване. На част от снимките се вижда и повреден квадрокоптер, който обикновено се използва за снимки от въздуха, но в случая е бил преоборудван да носи и пуска гранати. Освен въоръжението другото им уникално качество е, че те са могли да бъдат управлявани от 100 км разстояние. Това е впечатляващо за сглобени в гараж БЛА.

 Pantsir S-1 Air Defence System

Руските военни потвърдиха, че са свалили седем от самоделните дронове с модерната система за противовъздушна отбрана Pantsir S-1. Тя е въоръжена с две сдвоени 30 мм автоматични оръдия и 12 ракети земя-въздух. Pantsir S-1 е специализирана за отбрана на ключови обекти от нисколетящи цели – от хеликоптери, през крилати ракети, до дронове. Останалите шест безпилотника са били „превзети“ от руските специалисти по радиоелектронна борба, които са заглушили сигнала на бунтовниците и са поели контрола над тях.    

Действията от началото на януари ясно показват някои нови тенденции в начина на водене на асиметрична война. Използват се достъпни материали за изработването на иновативни бойни платформи за нанасяне на удари от дистанция.

Любопитният контекст

Дни преди новината за атаката с рояк от самоделни дронове се появи информация за нанесени щети на руската авиация в базата Хмеймим. Те включваха до 10 повредени или унищожени самолети. Кремъл потвърди, че такава е имало на 31 декември 2017 г. и че двама военнослужещи са убити. Но отрече за нанесени материални щети. Снимки в социалните мрежи показаха повреден опашен хоризонтален стабилизатор на бомбардировач Су-24, както и за втори, който е с теч в задната част на фюзелажа. Любопитното е, че фронтовата линия е далеч от базата и е извън обсега на стандартните 82 мм минохвъргачки, които могат лесно да се пренасят. Много е вероятно и в тази атака да са участвали самоделни дронове, но доказателства или потвърждение за момента няма.