След 103 години, подводен плавателен дрон откри разбитите останки на първата подводница на Австралия. Дронът-подводница, на име Hugin 1000, управляван от корабът за разузнаване MV Fugro Equator, откри 800-тонната подводница HMAS-AE1 близо до остров Херцог на Йорк в Нова Гвинея. Тя се е намирала на 300 метра под водата и за откриването й е използвана иновативна странично сканираща сонарна система.

HMAS-AE1 е подводница Е-клас, построена в Англия от Викърс Армстронг през 1911 и влязла за първо плаване през 1914 година. Това е първата зачислена подводница към австралийската военна армия. През първите седмици на Първата световна война обаче, HMAS-AE1 изчезва, понесла екипаж от 35 британски, австралийски и новозеландски моряци от бреговете на Папуа, Нова Гвинея на 14 септември 1914 г. Това е и първият плавателен съд жертва на войната в онзи момент. Първоначалните търсения не откриват и следа от подводницата, а следващи търсения се провеждат чак през 1970, отново безуспешно. Впоследствие, в по-модерни времена, е използван дори магнетометър в търсене, включващо Жак Кусто, но отново без резултат.

Финалното и успешно търсене е финансирано от австралийското правителство и фондацията Silentworld, както и от гвианското правителство. Ключът към откриването се оказва дронът-робот Hugin 1000, който е малка, автономна подводница, способна да работи на дълбочина от 3000 метра и до 100 часа без човешка намеса. Благодарение на сонара с висока разделителна способност, с който разполага, дронът открива потъналата подводница, която, въпреки сериозните си повреди, е добре запазена и цяла. След откриването е проведена малка възпоменателна церемония, а родствениците на загиналите моряци са уведомени.