Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Живеем в несигурни времена. Според официалната статистика на ФБР в САЩ на всеки 3.7 секунди се извършва по един грабеж с взлом, а щетите от подобни престъпления надхвърлят 4.5 милиарда долара.

Вижте още: Хай-тек престъпници от бъдещето

Целта на тези цифри (а и на това кратко ръководство в частност) не е да ви стряска – напротив. Намерението ни е да разгледаме някои от най-новите и модерни средства, с които можете да защитите дома си от подобни неприятни събития, и то не само с престъпен характер, но и от злополуки като пожар, наводнения или дори щети, причинени от непослушни домашни любимци.

Ще се спрем не само на конкретни продукти, с които лесно и бързо да изградите импровизирана система за домашна сигурност, но ще ви дадем и полезни съвети и препоръки за използването и конфигурирането ѝ.

 

Първи стъпки в домашната сигурност


Едно от основните неща, които трябва да прецените, преди да пристъпите към планиране и реализация на проекта си за защита на вашия дом, е какво точно ниво на мониторинг желаете?

Дали искате да осигурите наблюдение само на отделни помещения и/или критични точки от жилището, или смятате, че се нуждаете от по-комплексна, цялостна система за защита и сигурност.

Ако живеете в апартамент на висок етаж и нямате неограничен бюджет за реализация на проекта си, може да се концентрирате основно върху пространството около и пред входната врата на дома. Ако обаче трябва да осигурите защита за еднофамилна къща или апартамент на по-нисък етаж, вероятно ще трябва да помислите и за наблюдение на алтернативни входни точки като прозорци или гаражни врати.

След като веднъж уточните ключовите точки за мониторинг, които ще трябва да покриете, е много по-лесно да решите и колко на брой и какви камери и сензори ще са ви необходими.

Преди да пристъпите към реализация на проекта си, е важно да решите и по какъв начин ще съхранявате и преглеждате информацията, записана от вашата домашна система за сигурност.

Едва когато вече имате общ план и яснота по всяка от тези точки, можете да пристъпите към избор на конкретни продукти.


Камерите


Безспорно един от най-съществените елементи от всяка система за домашно наблюдение. Днес на пазара ще намерите десетки различни модели миникамери, предлагащи впечатляващ набор от опции за дистанционен контрол на наблюдението, широк зрителен ъгъл, лесни възможности за инсталация и конфигуриране и което е най-важното – на достъпна цена.

D-Link например са една от компаниите, които не само предлагат подобен вид мрежово свързани камери, но и цялостни решения, които гъвкаво могат да се адаптират към вашите конкретни нужди и, разбира се, към бюджета, с който разполагате за осигуряване защита на вашия дом.

Едно от най-достъпните им предложения например – DCS-P6000LH, е изключително интересна мини WiFi HD камера, която предлага впечатляващ набор от възможности за дистанционно наблюдение и сигурност.

Тя е една от най-компактните камери от този клас в продуктовата гама на D-Link и е висока едва 9.2 см с тегло под 60 грама. Тя позволява лесен и дискретен монтаж навсякъде в дома, захранва се от собствен Micro USB адаптер, а настройката и конфигурирането ѝ е изключително просто.

За разлика от повечето бюджетни камери за наблюдение, DCS-P6000LH може да предава видео в реално време и да го записва със скорост от 30 кадъра в секунда – по-евтините решения на пазара обикновено са настроени да записват с доста по-нисък фреймрейт от няколко кадъра в секунда. Този метод безспорно изисква по-малко пространство за съхранение, но е и по-ненадежден, тъй като видеозаписът е с по-ниско качество.

Когато избирате подходяща камера за видеонаблюдение, не бива да пренебрегвате и вида на използвания обектив. DCS-P6000LH например предлага 120-градусов зрителен ъгъл, който покрива по-голяма площ и използва обектив с широка бленда от f/2.4. Светлочувствителността е показател от особено важно значение, ако желаете да осигурите 24-часова защита на дома си, т.е. да можете да имате надеждна система за наблюдение и през нощта. DCS-P6000LH разполага и с вграден инфрачервен светодиод, който гарантира отлична нощна видимост дори в пълен мрак. Камерата разполага и с опция за незабавно известяване, в случай че регистрира движение или звук.

Добре е да имате предвид, че макар да е изключително достъпен, модел като DCS‑P6000LH е предназначен за използване единствено в закрити помещения. Това означава, че ако желаете да осигурите видеонаблюдение за външния периметър на вашето жилище, ще трябва да се насочите към алтернативен модел със защитено тяло - например камера от класа на IPC-B1B40 от китайската компания Dahua Technology. Тя е сравнително базово решение, предлагащо запис със скорост между 20 и 30 кадъра в секунда в зависимост от резолюцията, но затворено в защитено от влага тяло с IP67 рейтинг.

Ако желаете да имате повече обратен контрол, по-съвършената D-Link DCS-8300LH позволява по-фини опции за настройка на известяването, в това число персонализиране на чувствителността, избор на области на дейност и взаимодействие с други устройства.

Този модел включва възможност и за двустранна аудио комуникация, т.е. когато камерата се задейства автоматично, можете да реагирате на случващото се – например да смъмрите непослушния си домашен любимец, че се е качил на фотьойла, където му е забранено, или да кажете на куриера къде да остави пратката, която ви е донесъл.

DCS-8300LH също така предлага още по-широк зрителен ъгъл (137 градуса), както и опции за предаване в реално време и запис на видео с по-високо качество (1080р).

Още по-високият клас DCS-8515LH пък включва и възможности за дистанционен контрол на ъгъла – тялото на камерата може да се накланя и върти, за да обхваща по-голяма зрителна площ (до 340 градуса), както и опции за автоматично проследяване на движещи се обекти.

Разбира се, на пазара ще откриете множество алтернативи, но имайте предвид, че изграждането на цялостна, завършена система от продукти на един и същ производител си има несъмнени предимства. Особено от гледна точка на възможностите за дистанционно управление, архивиране и последващ преглед на видеозаписите.

 

Запис и контрол


Днес почти всяка домашна камера за видеонаблюдение, която се предлага на пазара, предлага функции за предаване на видео в реално време. Не всички модели обаче могат да ви осигурят възможности за запис на регистрираната информация, опции за лесно споделяне и отдалечен достъп.

D-Linк например предлагат гъвкав набор от услуги за облачен запис. Mydlink Cloud ви дава възможност да съхранявате видеото от до 3 камери напълно безплатно, като записаната информация се пази 1 ден. Съответно платените пакети ви позволяват гъвкаво да добавяте както още камери, така и да удължавате времето, за което архивните видеозаписи се съхраняват в облака.

Компанията предлага също така множество опции за гъвкаво локално съхранение – специални модели мрежови рекордери, които позволяват запис на видеото от до 16 камери, както и опция за дистанционен достъп, търсене и преглед на съхранения архив.

Това е по-добрият вариант за потребители, които не желаят да се ангажират дългосрочно със заплащане на онлайн абонаментни услуги, а търсят по-перманентно решение, върху което да имат пълен и постоянен контрол – както за управление на архива, така и за гъвкаво добавяне и премахване на камери от системата.

Какъвто и вариант за архивиране и контрол да изберете, шансовете да имате проблеми с отдалеченото управление на системата и администрирането нарастват значително, ако се опитате да комбинирате продукти от различни производители. Разбира се, няма нищо невъзможно в реализирането на подобен проект, в който са използвани, да речем, камери от една или повече компании и рекордер (рекордери) от друга, но техническите предизвикателства в този случай са по-сериозни и почти сигурно ще изискват посвещаването на повече усилия и свободно време от ваша страна.


Сензори


Прибавянето на различни датчици към вашата система за домашна сигурност ще ви позволи да разширите обхвата ѝ на защита. По този начин ще имате възможност за ранно известяване при значително по-широк спектър от неблагоприятни обстоятелства – не само незаконно проникване в дома ви, а пожари, наводнения или просто непослушни домашни любимци, които обичат да правят пакости във ваше отсъствие.

Като част от цялостния комплекс решения за „Умен дом“ D-Link например предлагат сензор като DCH-S161, който може да ви извести за различни видове битови течове – от маркуча на пералнята, прелял кран на мивката, спукан водопровод и други.

Както всички останали продукти от този клас, DCH-S161 предлага опция за дистанционно управление и известяване през интернет – така имате пълен контрол върху сензора, дори да сте на хиляди километри от дома си.

На пазара ще откриете и множество интелигентни детектори за дим – като например S3000BWES, който е част от Nest системата, разработена от Google. Той предлага опции за дистанционно известяване, засича дим и натрупвания на въглероден монооксид, който е газ без цвят и мирис, но е изключително токсичен и опасен.

Европейската компания Fibaro, която е част от Nice Group, също предлага комплексни решения от подобен клас: интелигентен сензор за течове, датчик за пушек, въглероден окис и други.

 

Допълнителни елементи на системата за сигурност


Компании като Fibaro и D-Link предлагат също и умни контакти и разклонители, които позволяват дистанционен контрол през интернет. Така, ако сте забравили включен в тях електроуред, лесно и бързо можете да го изключите дори ако сте далеч от дома си.

За да е напълно завършена системата ви за домашна сигурност, добре е да помислите също така и за някакъв вид алармена сигнализация – много проучвания показват, че понякога силен звуков сигнал може да стресне крадците бързо и ефикасно.

Също така не е лоша идея да предвидите някакъв вид алтернативно захранване поне за част от компонентите в системата си за сигурност.

Повечето датчици за дим и наводнения разполагат с автономно захранване, но за наблюдателните камери и мрежовите рекордери, записващи сигнала от тях, е добре да разполагате с някакъв резервен източник на енергия – например надеждно непрекъсваемо захранване (UPS).

С подобна цялостна система за защита домът ви ще е значително по-сигурен – проучванията посочват, че едно напълно незащитено жилище без никакви средства за противодействие срещу незаконно проникване има 300 процента по-висок шанс да стане обект на грабеж.

Казват, че спокойствието е нещо, което не може да се купи с пари. Е, може би не напълно, но поне що се отнася до жилището и собствеността ви, надяваме се този текст да ви е убедил, че осигуряването на поне базови средства за домашна защита не е нито особено сложно, нито прекалено скъпо.