Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Отминалата 2019 година беше повратна за масовия тв пазар. По всеобщо мнение двете основни технологии, които го доминират – QLED и OLED, достигнаха своеобразен връх в развитието си и понастоящем са в най-зрелия етап от жизнения си цикъл.

Вижте още: Телевизорите: какво следва?

Това е безспорно добра новина за потребителите основно по две причини: от една страна, можете да сте сигурни, че купувайки си телевизор днес, вие получавате най доброто, което са способни да дадат водещите производители в тв сегмента. От друга – го получавате на исторически най-ниска цена – никога преди това перфектото визуално и аудио качество не е било толкова достъпно за средностатистическия зрител.

Прибавете към това и изобилието от качествено развлекателно съдържание с HD и Ultra HD качество под формата на най-разнообразни стрийминг услуги, 4К игрални конзоли от последно поколение и HTPC системи, и получавате една изключително благоприятна картина (pun intended), поне що се отнася до тв пазара.

Тези повече от добри новини за потребителите обаче ни изправиха пред интересен проблем. Сред изобилието от толкова много и отлични предложения ни беше изключително трудно да откроим конкретни „Най-добри“, които да похвалим в различните категории на този обзор. Така да се каже – криза на предлагането. Въпреки това ето какво подбрахме за вас в крайна сметка.

 

Телевизорите по джоба на всеки за 2019

Стартираме с бюджетния клас, който включва модели, които не могат да се похвалят с най доброто от модерната ТВ технология, но предлагат достатъчно за повечето масови потребители.

Основната слабост на този тип телевизори е посредственият показател за максимална (пикова) яркост. Подобен клас телевизори обикновено предлага показател за пикова яркост в диапазона от 300 до 400 лумена, което е доста под изискванията за добро качество на HDR ефектите, а именно 600 лумена. Дали дадено устройство поддържа определен HDR стандарт означава дали може да възпроизведе съдържание записано в този стандарт. Качеството на възпроизвеждане на HDR като цяло е комбинация от двата показателя (яркост и контраст), макар че за момента няма единна класификация и стандартизация по този въпрос. При динамичните HDR стандарти, мета датата (характеристиките за настройка на картината) се подават за всеки отделен кадър, а при статичните –  веднъж за цялото съдържание.

При гледане на SDR съдържание обаче ще получите отлично качество на картината с наситени ярки цветове, прилична компенсация при динамично движение и ултрависока (4К) резолюция с добро опресняване, обикновено 60 херца.

 

Philips PUS7304


Един от най-достъпните 4К Smart модели на компанията, който предлага диагонали до 70 инча на страхотна цена.

Моделът поддържа най-важните и популярни HDR стандарти като HLG, HDR10, HDR10+ и Dolby Vision, но максималната му яркост е на средно ниво. Ако обаче си търсите телевизор с огромен диагонал и ултрависока резолюция на разумна цена, PUS7304 серията е отлично предложение. Сред другите плюсове на модела са поддръжката на фирмената технология Ambilight, която създава илюзията за още по-голяма площ на екрана и намалява зрителната умора след по-продължително гледане. Трябва да допълним още, че PUS7304 е захранван от можещия P5 процесор, а материалите, от които е изготвена серията, са адски качествени. И още, всички модели от 58-инча включително предлагат и въртяща се стойка.

Smart функциите му са базирани на Android 9 Pie и благодарение на това имате достъп до огромната библиотека с приложения на Google Play, както и поддръжка на екстри за гласов контрол през Google Assistant и Google Cast.

 

LG UM7450


LG са сред големите играчи на пазара, които продължават да поддържат и предлагат IPS матрици в моделите си, въпреки че много други производители в масовия LED сегмент избират да използват VA панели. Това означава по-добри зрителни ъгли, но за сметка на по-скромните честоти на опресняване.

Сред силните страни на модела са ниският входен лаг, който е на нивото на повечето добри 60 херцови гейминг монитори и нелошата яркост при гледане на SD съдържание. Това прави UM7450 отлично бюджетно предложение както за гейминг, така и за гледане на стандартна (кабелна) телевизия. Пиковата яркост е около 300 лумена, а контрастът не от най-висок клас и следователно HDR ефектите няма как да са перфектни. Въпреки това моделът предлага поддръжка на масовите HDR стандарти, като HDR10 и HLG (Hybrid Log Gamma).

 

Samsung RU7400


Тъй като разчита на VA панел, този телевизор може да се похвали с доста добро контрастно съотношение от 5000:1, което му позволява да постигне прилични нива на черния цвят дори в относително тъмно помещение. Това го прави подходящ за гледане на филми, телевизия и стрийминг със стандартна дефиниция. Пиковата му яркост обаче е само около 300 лумена, която може да се окаже недостатъчна за идеален образ в HDR10+ или Dolby Vision формат.

Ниският входен лаг го прави подходящ за SDR гейминг, но зрителните ъгли на панела не са особено големи и за максимално качествена картина е добре да сте разположени централно пред екрана.


Sony XG80


Още един модел с IPS панел, гарантиращ отлична цветова репродукция и комфортно големи зрителни ъгли.

Пиковата яркост при гледане на HDR съдържание отново не е особено висока, но е прилична като за бюджетен панел – около 400 лумена. За съжаление входният лаг на модела е висок, което вероятно ще разочарова любителите на динамични игри и потребителите, които биха искали да използват XG80 като РС монитор.

 

Най-добрите телевизори от висок клас през 2019


На противоположният край на скалата, както вече споменахме, можете да очаквате впечатляващо визуално преживяване с най-доброто, което модерната ТВ технология може да предложи. Говорим за фантастични нива на пикова яркост, изключително висок (и дори безкраен) контраст, наситени, ярки и естествени цветове в съчетание със спиращи дъха HDR ефекти. Разбира се за целта ще се наложи да се разделите с немалка сума пари, но въпреки това значително по-ниска, отколкото преди само една или две години.

 

Philips OLED 804

Носител на престижната EISA награда за най добра покупка в категорията OLED, серията OLED 804 на Philips предлага отлично балансирани, ярки и наситени цветове, страхотен Dolby Atmos звук и елегантен дизайн. Макар че използва WRGB матрица (както и всички останали OLED телевизори на пазара между другото), Philips я комбинира с уникалната фирмена технология Ambilight.

Това е безспорно една от ключовите причини да предпочетете именно модел с марката на Philips – интелигентната LED подсветка на Ambilight се променя в зависимост от картината визуализирана върху екрана във всеки един момент. По този начин OLED 804 моделите не само създават усещането за по-голяма площ на панела, но и намаляват умората на очите при по-продължително гледане.

От чисто техническа гледна точка 804 серията е безупречна – максимална яркост от 1000 лумена, пълноценна поддръжка на всички модерни HDR технологии, в това число HLG, HDR10, HDR10+ и Dolby Vision, и Smart функции, базирани на класически Android 9 Pie. Чипсетът, който спомага за адски качествената картина и функциониращия като "Светкавицата" Android 9, e P5 Pro.

За съжаление разполагате единствено с HDMI 2.0 входове.

 

Samsung Q90/Q90R


Абсолютният връх на фирмената QLED технология на Samsung. Q90 използва 10 битова VA матрица от най-ново поколение, предлагаща отличен контраст, богата цветова гама и честота на опресняване до 120 херца.

Максималният показател за яркост от над 1400 лумена в комбинация с контраста и технологията за локално затъмняване с 240 зони, гарантира впечатляващи HDR ефекти. Съответно моделът предлага поддръжка на почти всички модерни HDR технологии - в това число HDR10, HDR10+, HLG и Quantum HDR 2000.

На геймърите Q90 може да предложи както рекордно нисък входен лаг, така и поддръжка на технологии за активна синхронизация (FreeSync и VRR), благодарение на която дори най-динамичните сцени в игрите се визуализират без насичане и замазване.

Две неща може да ви липсват в Q90 – поддръжката на Dolby Vision и най-новата версия на HDMI стандарта с пореден номер 2.1.

 

Sony AG9


Не е тайна, че практически всички OLED модели, които се предлагат в момента на пазара използват матрици на LG. Sony AG9 не прави изключение. Това от една страна означава, че получавате всички несъмнени плюсове на OLED технологията – безкраен контраст и абсолютно черно, фантастични цветове и впечатляващо широк зрителен ъгъл.

Sony обаче са прибавили към това и две много важни опции, които са изцяло тяхна заслуга. Едната от тях е специално разработеният X1 Ultimate процесор за обработка на изображението. Благодарение на него получавате плавно възпроизвеждане дори на най-динамичните сцени – нещо, което е изключително важно, когато говорим за OLED панел. Втората уникална черта при моделите на Sony е, че те използват модифицирана версия на Android. Това означава, че имате широка съвместимост с огромен спектър от мобилни устройства, разчитащи на операционната система на Google, както и впечатляващ избор от различни приложения.

Показателят за върхова яркост е около 700 лумена, но тъй като става дума за OLED панел със страхотен контраст това е повече от достатъчно за реализация на впечатляващи HDR ефекти и пълноценна поддръжка на Dolby Vision, HDR10 и HLG.

За съжаление и в този модел отсъства поддръжка на HDMI 2.1 – всички входове са от по-старата 2.0 версия.

 

LG C9


Един от шампионите в OLED сегмента през тази година, С9 определено е един от най-добре подготвените за бъдещето телевизори, които можете да закупите още днес.

Освен, че може да се похвали с OLED картина с безкомпромисно качество, светкавично ниско време за реакция на матрицата и изключително нисък входен лаг, този модел предлага с пълен комплект от HDMI 2.1 портове – впечатляващо, особено предвид на факта, че в момента все още няма друго потребителско устройство на пазара, което да използва този нов стандарт.

Двете конзоли от следваща генерация обаче – Xbox Series X и PlayStation 5 ще разчитат на него за реализация на множество нови функции – като например технологиите за активна синхронизация и възпроизвеждане на съдържание с 4К резолюция и 120 херца опресняване или 8К/60 херца.

Показателя за върхова яркост на панела достига до 850 лумена, а HDR ефектите са гарантирани от Dolby Vision, HDR10 и HLG, но не и HDR10+.


Panasonic GZ2000


Panasonic наричат този модел „най-кинематографичният телевизор в света“ и според всеобщото мнение на рецензентите има защо. Екипиран с OLED панел с професионално качество, GZ2000 може да се похвали с едно от най-безупречните нива на цветовъзпроизвеждане без необходимост от специално калибриране.

Показателят за върхова яркост на панела е 1000 лумена, като имаме поддръжка и на пълен набор от всички най-съвременни HDR технологии в това число HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG и HLG Photo.

Това прави Panasonic GZ2000 отличен телевизор за всеки киноман, но запалените почитатели на видео игрите вероятно ще останат леко разочаровани от сравнително високия входен лаг и поддръжката единствено на HDMI 2.0 входове.

 


Най-подходящите телевизори за гейминг през 2019


Само допреди няколко години най-фанатичните фенове на видео игрите гледаха на масовите ТВ модели с пренебрежение. Това с особена сила важеше за най-взискателните измежду тях – РС геймърите. И разбира се за това имаше редица съвсем обективни основания. Повечето телевизори на пазара не можеха да се похвалят с особено добри показатели за входен лаг, масово предлагаха скромни честоти на опресняване и рядко се „разбираха“ особено добре с компютърните видео карти, тъй като разчитаха на индустриалния стандарт HDMI, а не на специално разработения за нуждите на РС потребители DisplayPort.

2019 донесе истинска мини революция в това отношение. Непрекъснато растящата популярност на видео игрите, а успоредно с това и растящите изисквания на масовите потребители по отношение на гейминг функционалността на модерните телевизори доведе до появата на някои впечатляващи иновации в текущата генерация ТВ модели.


Samsung Q70/Q70R


Страхотно предложение, което ще допадне на всеки геймър разчитащ на AMD графичен хардуер. Причината? Q70 е един от малкото модели на пазара, предлагащ пълноценна поддръжка на фирмената AMD технология за активна синхронизация FreeSync, както и на HDMI Forum стандарта VRR (Variable Refresh Rate).

Тъй като двете актуални в момента конзоли (Xbox One и PlayStation 4) и техните бъдещи наследници – Xbox Series X и PlayStation 5 ще използват AMD графични адаптери, това означава, че в това отношение Q70 на практика е готов за бъдещето.

По отношение качество на картината и HDR характеристики, Q70 отстъпва леко на флагмана Q90, но в същото време е и по-достъпен от него, което го прави отлично балансиран модел идеален за всеки геймър.


LG C9/B9


През тази година компанията която успя да поглези най-много феновете на видео игрите определено беше LG. Най-новата им линия OLED модели от среден и висок клас – B9/C9/E9 предложи на активно играещите фантастично ниски показатели за входен лаг и пълноценна поддръжка на най-новата ревизия на HDMI стандарта 2.1, което гарантира, че всеки от тези модели ще е готов за следващата конзолна и GPU генерация.

В самия край на годината обаче компанията поднесе още по-голяма и приятна изненада специално на РС геймърите, като обяви пълноценна поддръжка за фирмената Nvidia технология за активна синхронзация G-Sync – опция, която до скоро беше достъпна единствено за РС мониторите от висок клас. В комбинация с поддръжката на 4К/120 херца гейминг, това превръща OLED моделите на LG в неустоимо изкушение за всеки геймър, мечтаещ за несравнимо игрално преживяване върху ТВ с голям екран и безкомпромисно качество на картината.


Sony XG95


Макар да няма “QLED” в името си (тъй като QLED е запазена, търговска марка на Samsung), X950G на практика предлага идентични технологии за подобряване качеството на картината. С максимален показател за пикова яркост от 1200 лумена, и пълноценна поддръжка на HDR10, Dolby Vision и HLG и технология за локално затъмняване (FALD), този модел ще ви гарантира впечатляваща HDR картина без значение дали гледате пилотния сезон на The Witcher по Netflix, или играете Days Gone на PS4 Pro.

Входният лаг на XG95 панела е доста добър – всъщност един от най-ниските в цялата гама панели на Sony и единственото което липсва тук е технология за активна синхронизация.

 

8К резолюцията при телевизорите през 2019


Ще запомним 2019 и с факта, че макар и бавно 8К технологията започна да се утвърждава като де факто нов стандарт за резолюция при масовите телевизори. Разбира се, ако гледате цените на подобен вид панели едва ли „масови“ е първата дума, която ви идва наум. Но всяка нова, прогресивна стъпка напред неизбежно идва със съответната (често доста солена) първоначална цена. Ако желаете да притежавате преди всички най-новото, което може да предложи ТВ пазарът, трябва да сте готови да се разделите с немалка сума пари.

8К технологията безспорно има потенциала да предложи още по-реалистично и впечатляващо ТВ преживяване, но към момента основната пречка пред масовото ѝ налагане са не толкова високите цени на панелите, колкото практически пълната липса на развлекателно съдържание с подобна резолюция. Само преди няколко години обаче по подобен начин стояха нещата и с 4К телевизията, а днес почти няма сериозен ТВ или кино хит, който да не се предлага в UHD формат.

 

Samsung Q900/Q900R


Samsung са един от пионерите в този вълнуващ нов сегмент, който осигурява фантастично, невиждано до момента ниво на детайла, благодарение на панели с чудовищна резолюция от цели 7680 x 4320 пиксела.

На практика с Q900 получавате всичко най добро от QLED гамата на компанията – върхово качество на картината, прелестни HDR ефекти, пълноценна поддръжка на HDR10, HDR10+, HDR4000 и HLG, пикова яркост от 1600 лумена и технология за локално затъмняване (FALD) с цели 480 зони.

В добавка обаче имате и рекордно нисък входен лаг, VRR/FreeSync активно синхронизиране и разбира се 8К резолюция на панела. Основното, което липсва за сега разбира се е 8К съдържание, но благодарение на уникалният Quantum процесор за обработка на изображението, Q900 с лекота превръща дори „обикновен“ 4К сигнал във впечатляваща 8К картина.

 

LG Nano 9 Series 8K


Превод „в ефир“ – в речника на LG „NanoCell“ означава „QLED” на езика на Samsung. Иначе казано – говорим за сходна технология, но с различно наименование, тъй като както вече споменахме QLED е запазена търговска марка на Samsung. Една от традиционно силните страни за LED моделите на LG е запазена и тук – телевизорът разчита на IPS матрица, която предлага отлични цветове и по-широк зрителен ъгъл от масово използваните VA панели.

HDR ефектите също са на високо ниво, благодарение на показател за пикова яркост от 1000 лумена в комбинация с технология за локално затъмняване (FALD) със 120 зони. Nano 9 предлага пълноценна поддръжка на HDR 10 Pro, Cinema HDR, Dolby Vision, HLG и HDR Dynamic Tone Mapping.

Освен това получавате отличен показател за входен лаг, официална поддръжка за VRR и не съвсем официална за G-Sync активна синхронизация.

И всичко това с 8К резолюция. Смазващо!


Sony ZG9/ Z9G


Sony наричат ZG9 серията си „Master” и с право! Подгответе се за един от най-добре реализираните FALD панели с локално затъмняваше, включващо цели 720 зони за прецизно управление на подсветката и показател за пикова яркост от цели 3000 лумена. В комбинация с 8К резолюция цената очаквано е не по-малко фантастична.

За съжаление входния лаг е относително висок и не се поддържа технология за активна синхронизация, което вероятно ще разочарова любителите на видео игрите, нетърпеливи да видят как изглеждат любимите им гейм заглавия във футуристична 8К резолюция. Което е жалко всъщност, тъй като в момента един от малкото достъпни източници на истинско нейтив 8К съдържание е именно мощно РС с графичен адаптер от най-ново поколение.

 

Телевизорите с най-добър звук през 2019


Още по-впечатляващо качество на картината, още по-високи резолюции, още по-добри HDR ефекти – всичко това са сред най-явните тенденции сред телевизорите на 2019. От чисто естетическа и визуална гледна точка обаче друга подчертано ясна и видима тенденция е, че през тази година всички ТВ панели станаха още по-тънки. Това с особена сила се отнася за повечето OLED модели, които масово са с дебелина под сантиметър.

Проблемът тук е, че в едно толкова тънко и изящно тяло е трудно да се събере наистина добра озвучителна система. Поради тази причина и днес много потребители прибягват до покупката на самостоятелен саундбар и дори не знаят как звучат вградените говорители на новия им телевизор.

Въпреки това на пазара има и модели, които успяват да съчетаят фин корпус с отличен звук, който макар и да не може да съперничи напълно на самостоятелно аудио решение, предлага добра алтернатива.

 

Philips OLED 984


Първата задача на повечето потребители след като се сдобият с желания висококачествен телевизор е да започнат да се оглеждат и за подходящ саундбар. Проблемът с повечето модерни ТВ панели е, че понеже телата им са ултра тънки производителите са принудени да разчитат на сравнително скромен вграден звук.

Philips обаче са решили този проблем като са добавили към своята OLED 984 серия цял отделен саундбар. При това съвместна разработка със световно известните аудио магьосници от Bowers & Wilkins.

Той включва уникална триканална система от говорители (60W), насочени нагоре за по-реалистична симулация на обемен звук, плюс вградена бас колона.

Монтира се върху специална стойка, намираща се под телевизора - тоест по никакъв начин не нарушава изящния му профил. Напротив, обогатява го.

Очаквано разполагате с поддръжка на Dolby Atmos, Dolby Digital и разбира се безупречна картина с OLED качество и Ambilight. OLED 984 работи с флагманския чипсет P5 Pro, а операционната система е Android 9 Pie.

 

LG E9


Една от основните причини да искате да се разделите с малко повече пари и да изберете Е9, вместо С9, е именно качеството на звука, което той предлага. По отношение на картината едва ли ще забележите съществена разлика – и при двата модела получавате OLED панел с най-високо качество.

Е9 обаче предлага малко по-различен дизайн, разчитащ на говорители изцяло разположени в предната част на панела т.е. директно насочени към зрителя. Подобна конструкция ще срещнете най-често в изключително популярните напоследък саундбар системи. Е9 разполага с 4.2 канални говорители с обща мощност от 60 вата (срещу 2.2 канални и 40 вата при С9).

В комбинации с фирмената технология за калибриране на звука AI Sound, Е9 може да ви предложи отлично звучене дори и без допълнително аудио тяло или скъпа озвучителна система. Освен това получавате пълноценна поддръжка на технологии като Dolby Atmos, Dolby Surround, Clear Voice III и вграден DTS декодер.


Samsung Q80/Q80R


Q80 е идеален за хората с малко по-скромен бюджет, които обаче не искат компромиси с качеството на вградения звук на техния телевизор. Моделът предлага система от 2.2 канални говорители с обща мощност от 40 вата, поддръжка на Dolby Digital Plus, вградена бас колона и технология за подобряване на диалога.

Нелоша и още по-достъпна алтернатива е Samsung RU7100, който също предлага поддръжка за Dolby аудио и 2 канални говорители с мощност от 20 вата.

 

Panasonic GZ2000


Като част от „кинематографския“ пакет на най-елитния си модел, Panasonic не са щадили усилия по отношение не само на картината и на звука. Явно от компанията са наясно, че пълноценното кино преживяване изисква не само безкомпромисна визия, но и аудио.

Съответно GX2000 е екипиран със специално конструирана система от насочени нагоре вградени говорители. Два от тях са с мощност 40 вата и още три, всеки по 20 вата. Благодарение на това GZ2000 може да се похвали с висококачествена реализация на Dolby Atmos ефекти и въпреки изключително тънкия си корпус моделът предага мощен и динамичен звук със солиден бас.

Цялата аудио система на GZ2000 е настроена и оптимизирана от инженери на Technics, като е използвана оригиналната технология JENO Engine на Technics за висококачествен и прецизен звук.