OLED или LCD? През последните няколко години този въпрос се превърна във фундаментална дилема за всеки потребител, оглеждащ пазара за нов телевизор.

Вижте още: Нови монитори за гейминг от LG

Много хора считат, че OLED технологията е ултимативният избор и всеки модел, използващ различен панел, е някаква форма на компромис. В действителност отговорът тук е доста по-комплексен и категоричен победител в състезанието на практика няма. Всяка от двете технологии има своите плюсове и минуси, а честно казано – при настоящото ниво на развитие, на което се намират масовите OLED и LCD панели, приликите са повече от разликите.

Едва ли има по-ярка демонстрация за това от моделите на един от водещите производители на тв пазара в момента – LG. От известно време насам компанията предлага както висококачествени OLED панели от най-висок клас, така и телевизори, разчитащи на фирмената NanoCell технология, която осигурява изключително близко до OLED качество на картината, но заедно с това и всички предимства на класическите LCD модели.

И тъй като една подобна теза най-добре се илюстрира с конкретни примери, нека разгледаме отблизо два от най-актуалните, достъпни и интересни 55-инчови модела на LG – 55SM9010, типичен представител на NanoCell продуктовата гама на компанията, и OLED55C9PLA, екипиран с един от най-добрите OLED панели, предлагани от корейския гигант.

NanoCell – стопява различията

Една от основните слабости на класическите LCD панели е в богатството на цветовъзпроизвеждане. Типичната OLED матрица е изградена от индивидуални светодиоди, всеки от които може да излъчва собствена светлина в един от основните три цвята на гамата – червено (R), зелено (G) и синьо (B). Съответно милионите комбинации между тях създават всички останали цветови нюанси.

При традиционните LCD матрици обаче RGB светлинните вълни често се застъпват и преливат в диапазона на съседните – ефект, известен като „замърсяване“ (или „изтичане“) на цветовете. Затова на такъв панел често червените цветове на картината изглеждат по-скоро оранжеви, зелените жълтеят и т.н.

NanoCell технологията на LG решава този проблем по следния начин – панелите, които я използват, разполагат с тънък слой микроскопични (нано) частици, които филтрират излъчваната от LCD матрицата светлина и я разделят коректно до чист червен, зелен и син цвят (RGB). По този начин се предотвратява изтичането и избледняването на цветовете, типично за стандартните LCD матрици, и се гарантира ярка, наситена, жива картина с качество, много близко до това, което може да предложи един OLED панел.

55SM9010 е един от моделите, предлагащ най-модерната версия на фирмената технология NanoCell, благодарение на което не само гарантира отлично богатство на цветовете, но и висока точност на цветопредаване, покриваща над 80% от DCI P3 гамата.

NanoCell технологията има и още един солиден плюс – освен че „пречиства“ преминаващата през нея светлина, при необходимост тя може да я блокира изцяло. По този начин с помощта на т.нар. NanoBlack функция се стопява друга съществена разлика между OLED панелите от висок клас и традиционните LCD матрици – способността за постигане на качествен контраст.

Както вече споменахме, OLED технологията позволява включване и изключване на всеки индивидуален пиксел от панела. Това означава, че когато съответната сцена включва елементи на пълен мрак (отсъствие на светлина), OLED панелът няма проблем да ги визуализира просто като не подсветва съответните пиксели в тази част от екрана.

За типичните LCD матрици това е трудно за реализация. При тях подсветката обикновено е разположена по периферията на панела и дори когато сцената изисква визуализация на абсолютно черно, за зрителя тези части от нея изглеждат по-скоро в различни нюанси на сивия цвят. Причината за това е т.нар. изтичане на светлина.

NanoCell матриците се справят с този проблем с помощта на специална технология за локално затъмняване на части от екрана, т.нар. пълно локално затъмняване на подсветката, или Full Array Local Dimming (FALD).

За разлика от класическите LCD матрици, телевизори като LG 55SM9010 разполагат с директна подсветка – панелът при тях е разделен на локални зони (в случая 40 на брой), всяка от които може да се подсветва индивидуално.

Ефектът, разбира се, не е толкова фин, колкото при типичен OLED панел, но е на светлинни години от традиционните LCD панели, а реализацията на истински черен цвят е много близо до предлаганата от OLED.

И тъй като модели като LG 55SM9010 всъщност комбинират всички предимства на NanoCell с доказана технология за производство на LCD панели като IPS, те предлагат и отлични зрителни ъгли – цветовете на панела изглеждат ярки, живи и наситени дори когато се гледа под ъгъл 50–60% градуса.

LCD-базираните модели като LG 55SM9010 също така са все още и водещи по отношение на т.нар. върхова (пикова) яркост – изключително важен показател, що се отнася до реализирането на много популярните напоследък HDR ефекти.

55SM9010 например може да предложи стойности до 900 лумена, което е доста над минимално приемливото ниво за реализация на качествени HDR ефекти от 600 лумена. Това означава, че независимо дали гледате актуална холивудска продукция с 4К HDR качество, или играете модерна игра, поддържаща HDR ефекти, ще можете да се насладите на отлично визуално преживяване без компромиси.

Не е за пренебрегване и фактът, че понеже LG 55SM9010 е един от най-актуалните модели на компанията, той разполага с цели четири HDMI порта, поддържащи най-новата 2.1 ревизия на стандарта. За разлика от масовата в момента 2.0 версия, 2.1 ще предложи трансфер на сигнал със значително по-високо качество – с резолюции до 8К и честота на опресняване 120 херца. Това е отлична гаранция за бъдеща съвместимост на модела с устройства от следваща генерация, като например новите Xbox Project Scarlett или PlayStation 5 конзоли, които ще изискват именно HDMI 2.1 свързване, за да покажат максималното, на което са способни.

OLED – все още шампион

Макар технологии като NanoCell да стопяват в значителна степен разликата по отношение качеството на картината, OLED панелите все още си остават най-доброто, което модерната телевизионна технология може да предложи от гледна точка на върхово визуално преживяване.

Освен съвършено черно и до 99-процентно покритие на DCI P3 цветовата гама, телевизори като OLED55C9PLA могат да се похвалят и с още редица ключови характеристики.

Моделът например е екипиран с интелигентен процесор на LG от втора генерация a9. Много потребители пренебрегват този функционален елемент при избор на нов телевизор, но в действителност той е много важен. Качеството на картината, разбира се, до голяма степен зависи от вида и възможностите на използвания панел, но чипът, обработващ входния сигнал, също е от значение. От него зависи например доколко добре вашият телевизор ще успява да подобри изображения със стандартно качество (каквито са например излъчванията на повечето ефирни и кабелни телевизии) и ще ги конвертира до ултрависоката дефиниция (4К), която предлага моделът.

От вградения процесор също така зависи доколко добре телевизорът ще се справя с изчистване на смущенията в звука и картината на входния сигнал.

Не на последно място той е определящ и за реализация на модерни смарт функции, като например връзка с интернет, гласово управление с помощта на услуги като Google Assistant и Amazon Alexa, способност за декодиране на видео с висока резолюция в реално време, когато гледате интернет-базирани програми като Netflix, HBO, Hulu.

Реализацията на HDR ефекти също е на изключително високо ниво благодарение на отличния за показател за пикова яркост от 850 лумена и фирмената технология 4K Cinema HDR. LG OLED55C9PLA предлага поддръжка на всички популярни в момента HDR технологии: Dolby Vision, HDR10 и HLG (Hybrid Log Gamma).
Сериозно предимство на OLED моделите на LG е и използваната WRGB технология за изработка на панела. Вместо на традиционните три (червен (R), зелен (G) и син (B)) матриците на LG разполага с още един, допълнителен бял (W) пиксел. Целта е постигане на по-висока пикова яркост и по-добър контраст. Благодарение на това OLED моделите на LG могат да се похвалят с впечатляващо контрастно съотношение  (рязка граница между най-ярките, осветен и затъмнените зони от всяка сцена), което е още една предпоставка за реализиране на висококачествени HDR ефекти.

Несъмнен плюс на този клас OLED телевизори е и техният минималистичен дизайн. OLED технологията позволява изработването на значително по-тънки панели, отколкото LCD, тъй като не изисква допълнителни компоненти зад екрана за реализиране на подсветка – тук, както споменахме, всеки диод (пиксел) излъчва собствена светлина.

С LG OLED55C9PLA получавате и още една уникална екстра – гаранция, че телевизорът няма да увреди очите ви дори при по-продължително използване. Тя идва от независимата немска рейтингова агенция TUV Rheinland, която е провела тестове с OLED телевизори на LG, фокусирайки се върху три основни показателя: скоростта на трептене на панела, качеството на изображението и интензитет на т.нар. синя светлина.

Това са трите основни аспекта, които са от значение за здравето на очите ви, когато използвате OLED панел. Заключението на TUV е, че моделите на LG показват особено високи резултати по всички показатели. С особена сила това важи за нивото на синята светлина. При OLED телевизорите на LG нейното ниво е само 34% – доста под максималната стойност от 50%, определена от TUV.

Синята светлина, излъчвана от телевизорите и компютърните дисплеи с плосък панел, се счита за фактор, дразнещ очите, и се предполага, че оказва отрицателно въздействие върху качеството на съня, особено вечер. OLED панелите по принцип излъчват минимално количество синя светлина за разлика от LCD телевизорите например, при които интензитетът ѝ достига до 64%.

В заключение

Както вероятно се убедихте днес, разликите между LCD и OLED телевизорите не са толкова драматични, колкото бяха преди няколко години – поне що се отнася до моделите от продуктовата гама на LG от висок и най-висок клас.

Разбира се, всяка от двете технологии си има предимства – OLED панелите все още предлагат ултимативно качество на картината и компактен дизайн, но продължават да са по-скъпата от двете опции. Освен това се представят малко по-слабо по отношение на показателите за пикова яркост, които са от значение при реализация на HDR.

В същото време LCD моделите, благодарение на модерни технологии като NanoCell, вече „дишат сериозно“ във врата на OLED конкурентите си по отношение качеството на картината, предлагат малко по-достъпни цени и обикновено демонстрират по-добра пикова яркост.

В крайна сметка, разбира се, какъв точно модел ще изберете, зависи от вас – важното е да сте наясно с предимствата, които предлага всяка от технологиите, за да можете да се спрете на най-подходящия за вашите специфични нужди и желания телевизор.

Тагове: