Автор: Никола Папукчиев

Samsung Galaxy S5 е от онези телефони, за които се знае, че ще се превърнат в бестселъри още преди да са започнали да се продават. Независимо дали Samsung ще решат да комуникират модела като дизайн, напомнящ на речен камък (S3), супер умен, разпознаващ жестове, поглед и лица (S4) или пефектния спортен асистент (S5), флагманите на компанията вече имат традицията да предизвикват вълнение при появата си, което доскоро беше запазена територия единствено на Apple. Ето и основните причини да преминете от S4 на S5.

 

Видеоревю: Дарин Димитров

 

1. IP67 сертифициран

Надали много от вас ще снимат под вода, въпреки че опцията би могла да намери приложение през ваканциите, но възможността да си измиеш телефона е супер, а към момента много малко други устройства я предлагат.

 

2. Още по-добър екран

Да, резолюцията е същата като на S4, а размерът е незабележимо увеличен, но яркостта е подобрена, а също и четимостта на директна слънчева светлина. Инженерите видимо са работили и в посока по-коректно репродуциране на цветовете, което от години е основен недостатък на AMOLED екраните, сравнени с LCD.

 

3. ISOCELL сензор

CMOS сензорът на S5 е огромна стъпка напред към по-качествени снимки и видео не само заради по-големия си размер. Технологията зад него е толкова значима, че заслужава отделна статия.

 

 

И на пръв поглед сe вижда, че цветовете в кадрите са по-богати, но пълните качества на новия сензор се виждат при снимане на слабо осветление. Разликата от 13 до 16 мегапиксела в полза на S5 не допринася толкова, колкото по-големият сензор (1/2.6”), който този път е с точни пропорции 16:9 за разлика от S4, който губеше около 4 Mpix при кроп до 16:9.

 

4. 2160p видео

Камерата на S5 може да заснеме 4K UHD видео 3840 × 2160 пиксела (8.3 Mpix) при 30 кадъра в секунда и 48 Mbps битрейт, което е повече от впечатляващо. Ако пък желаете да използвате всички екстри и слезете само до Full HD, ще имате възможност да снимате с 60 кадъра в секунда. Лекотата, с която S5 прави това, разбива конкуренцията.

 

5. .3 сек автофокус

Скоростта, с която S5 фокусира, е изумителна. Това е един от ключовите показатели, които всеки тест взима предвид, а за разлика от други предишни модели, които изчисляват фокуса единствено на базата на контраста, S5 е Phase detection (разпознаване на фаза), което по-съвършен метод за автоматичен фокус.

Вижте останалите пет причини на страница втора.

6. HDR

Функцията не е нито нова, нито е уникална за S5, но тук вече я виждаме чувствително подобрена, скоростта, с която се правят кадрите HDR, e увеличена в пъти, сравнено с S4, а най-хубавото е, че HDR режим вече е достъпен и при снимане на видео. 

7. Qualcomm Snapdragon 801 чипсет

Четириядреният 2.5 GHz Krait 400 процесор в комбинация с Adreno 330 правят S5 едно от най-бързите Android устройства, създавани някога. Скоростта е впечатляваща и ясно осезаема за тези, които са свикнали с S4 или някой по-бавен модел.

 

8. Kids mode

Страхотен режим, който заключва голяма част от функционалностите, които не желаете да бъдат достъпни за вашите деца. Все пак могат да да рисуват и да гледат видео, като в същото време няма риск да изтрият нещо важно за вас или да генерират сметка към мобилния ви оператор.

 

9. Сензор за сърдечен ритъм

Първото ми мнение беше, че е прекалено да слагат отделен сензор, само за да следим пулса си, но тъй като не спортувам, приемаме, че не ги разбирам тези неща. Приложението S Health следи редица важни ваши физически показатели или поне се опитва да ви накара да ги въведете, а сензорът отчита сърдечния ви ритъм, за да запази история как се е променял през деня. Не мога да кажа, че всеки път успява да го отчете, а и никога не съм се вълнувал дали имам 70 или 80 удара в минута, след като сърцето ми работи, но предполагам, че спортистите са на друго мнение.

 

 

10. Скенер за пръстов отпечатък

Приятна новост, която има за цел да подобри защитата на вашия смартфон (и да улесни плащанията ви с PayPal). Tова е функция, която присъства, за да отговори на същата възможност при iPhone 5S. За разлика от устройството на Apple, където просто поставяте пръста си на Home бутона и телефонът се отключва, при 5S трябва да го придвижите с определена доза старание отгоре надолу, което е досадно, защото невинаги разполагате с достатъчно концентрация за точния ъгъл на пръста, за да го направите правилно. Освен това има максимум за въвеждане от 3 пръста, което ви дава избор дали да добавите два палеца и един показалец или два показалеца и само един палец, с който да можете да отключвате вашия S5.

Вижте и нашето пълно ревю на Galaxy S5, в което можете да прочетете повече и за фитнес тракъра Gear Fit.