Продуктовата гама на Samsung постоянно се обогатява с всяка следваща година. Марката GALAXY вече е гарант за качеството на смартфони и таблети, а новият фотоапарат GALAXY Camera снима, слуша, възпроизвежда, редактира и разпраща вашите фотографски трофеи. Устройството вече получи много суперлативи и овации - заслужени.

Samsung ни предоставиха бройки от новата GALAXY фотокамера, като бяха напълно убедени, че ще се преборят с най-разнообразните предразсъдъци. Една от най-големите ни резерви беше, че фотоапаратът има твърде голяма прилика със смартфон, та дори и почти аналогична функционалност (без опцията за провеждане на разговори). Все пак устройството е базирано на актуалната Android ОС – Jelly Bean, а отделно предлага и опция за споделяне на заснетите снимки и HD клипове през Wi-Fi и мобилна връзка (3G или 4G). Намира се и популярното напоследък решение за автоматично архивиране на материалите в интернет cloud услуга – тук е наречено Auto Cloud Back-up.

 

Незаменимата алтернатива

Истината обаче е, че няма смартфон, а дори и компактен Wi-Fi фотоапарат, който да замени хардуерните екстри на GALAXY Camera. В това можете лично да се убедите от снимките към материала, които заснехме за този фототест. Те не са обработвани по никакъв начин - такива са, каквито ги свалихме от паметта на устройството. Няправихме няколко кадъра на ISO 100 и ISO 260 при дневна светлина, както и eдна нощна снимка на ISO 800 без статив. Резултатите бяха с отлични или най-малкото с приемливи детайли. Ще забележите и че дори при максимален зум няма дразнещи изкривявания на перспективата в краищата на кадрите. Как се постига такова качество на изображенията?

Чудната машинка на Samsung разполага с 1/2.3" BSI CMOS (16.3 MP) и светлочувствителност до ISO 3200. Най-силният компонент, който буквално отвявя алтернативите, е широкоъгълният, ултракомпактен обектив (23 мм) с феноменално 21-кратно оптично приближение и не по-малко впечатляващата светлосила F2.8. За управлението на приложенията и обработката на заснетите клипове и снимки се грижи 4-ядрен процесор с честота 1.4 GHz. В никакъв случай не е за подценяване и големият 4.77-инчов сензорен Super Clear Touch дисплей, поддържащ HD резолюция и гъстота на пикселите 308 пиксела/инч.

 

Вижте галерията с оригиналните, необработени снимки

 

 


 

Режимът Smart PRO

Той осигурява лесни резултати, аналогични на професионалната техника – независимо дали става дума за дълга нощна експозиция или ефектът „замразен момент“. Разбира се, не са забравени и стандартните режими за портретна, пейзажна или интериорна фотография. Същото може да се каже и за видеото, където обичайно можете да правите Full HD клипове със скорост 30 кадъра/секунда. Но особено интересна е опцията за филми на забавен каданс при DVD резолюция (720х480 пиксела при 120 кад./сек).

 

Гласово управление

Хванали сте на фокус някой обект и не искате да движите ръцете си, за да използвате оптичното приближение или за да активирате спусъка? Това е лесно с функцията Voice control – настройвате прецизно GALAXY Camera да разпознава гласа ви и апаратът ще слуша внимателно вашите команди. Опцията е чудесно решение и в режим самоснимачка. Чрез 65 мощни алгоритми за редактиране получавате възможност да редактирате в движение и с лекота. Включени са и сложни ефекти за автоматично калибриране на тоналността на лицата, за омекотяване на детайлите и корекции на сенките.

С други думи – направо е чудно, че една малка фотокамера предлага толкова много! Направо всичко, което можем да очакваме. Ако GALAXY Camera ви е заинтригувала, не пропускайте и статията в ноемврийския брой на HiComm. Там подробно разглеждаме как фотоапаратът се възползва от операционната система Android - какви нови възможности получава за снимане и за споделяне на съдържанието.

Тагове: