Остават само броени дни до края на 2013 г, което означава, че е изминала една година в технологичния свят, една година в света на мобилните технологии. А в този свят това е голям период. Много голям. Е, какво ни донесе тази една година? Със сигурност хардуерни подобрения, софтуерно освежаване, но и няколко интересни събития. А какво ни изненада? Отново промените – надявахме се на нещо повече.

 

Apple и Samsung остават лидерите в този бизнес. Не виждаме как може това да се промени, особено при липсата на стабилен трети играч. HTC премина през недобра година въпреки отличните отзиви за флагмана HTC One. LG се опитва и наистина търси новости – някои от тях сполучливи, други странни, но интересни (G Flex). Поне можем да й дадем положителна оценка за старанието, но и за отличния хардуер, който представи в LG G2. Microsoft продължава борбата за пазара и въпреки че компанията е с най-голямо израстване за третото тримесечие (Q3) на 2013 г., трябва да имаме предвид, че скокът със 156% означава пазарен дял от 3.6%.

 

 

Това не означава, че не можем да открием интересни неща. За съжаление голяма част от тях останаха недостъпни за нас, потребителите в България. Motorola успешно харчи парите на Google и пусна изненадващо добрия Moto X (да не забравяме и бюджетния Moto G, който се надяваме, че ще стигне до Европа и в частност до нашата мила родина), който получи изключително позитивни ревюта. Алтернативните операционни системи като Ubuntu и Firefox OS изпробват нови неща, въпреки че все още са територия на разработчици и изключително запалени фенове, гийкове. BlackBerry стана пословична със своите проблеми, а Microsoft купи основната част от Nokia… или поне тази, която живо ни интересува. Малко от тези неща успяха да нарушат предварително определеното темпо на 2013 г., но със сигурност ни очаква интересна 2014 г.

 

Цифромания 2013

Какво всъщност се случи с пазара? Промени ли се статуквото в неговото разпределение? Пригответе се за малко цифри. Да, те невинаги са интересни, но без тях няма как да си създадем общата картина, а и настъпиха някои промени, които заслужават внимание.

 

Според анализаторската компания IDC до края на година ще бъдат доставени над 1 милиард смартфони в световен мащаб. Това означава увеличение от 39% спрямо 2012 г., а ако темповете се запазят, числото ще нарасне до 1.7 млрд. през 2017 г. Въпреки че в развитите страни започва да се наблюдава насищане, търсенето е все още силно в развиващите се пазари. Има няколко факта, които стоят зад привидно неспирния растеж, според IDC. Понижените цени заемат първо място. Средната пазарна цена за смартфон ще падне до 337 долара до края на тази година, което е с 12% по-малко спрямо 2012 г. През 2017 г. средната цена за смартфон ще бъде около 265 долара. По-ниските цени ще направят този тип телефони още по-масови.

 

 

За Q3 на отминаващата година Android притежава 81% от пазарния дял, а iOS се е смъкнала до 12.9%, Windows Phone увеличава процентите до 3.6, а BlackBerry все още притежава част от пазара – 1.7%. Операционната система на Google пожъна голям успех през Q3 и достигна до тези рекордни проценти. Доставките на Android устройства са 211.6 млн. бройки, тъй като общите доставки на смартфони са 261.1 млн. бройки, това означава, че 4 от 5 смартфона са задвижвани с Android. Въпреки че операционната система отбелязва ръст, големият брой производители, които я използват, все по-трудно се преборват за жадуван, стабилен пазарен дял. Samsung е отговорен за 39.9%, докато останалите доставчици са с едноцифрени проценти, а някои дори не достигат и до 1% (което всъщност са по-голямата част от тях).

Как се представи iOS? Прочетете на следващата страница.

iOS отбелязва спад през третото тримесечие, но това се дължи основно на факта, че всички потребители очакваха новите iPhone модели, които излязоха през септември. Това означава, че можем да очакваме покачване на процентите за последното тримесечие на 2013 г. Но има друг сегмент, в който Apple трябва да внимава – фаблетите. iPhone се отличават с компактен дизайн, който има своите фенове, но от друга страна големите смартфони стават все по-популярни. Миналата година са заемали 3% от пазара на смартфони, а тази година са набъбнали до 23%, а и те се продават за много по-добра средна цена. По всичко личи, че този сегмент ще продължи да се развива. Почти всички успешни хардуерни производители, които използват Android, вече имат 5 до 7-инчови фаблети. А и Nokia се насочи по този път с Lumia 1320 и Lumia 1520. Освен това цената на фаблетите е намаляла с 22.8%. Роля за това играят и големите телефони, ориентирани в бюджетния клас – Huawei Ascend Mate, Samsung Galaxy Mega 6.3 и Asus Fonepad Note FHD 6.

 

Windows Phone отбелязва най-голям процентен скок с около 156% – основно благодарение на Nokia, която е отговорна за 93.2% от всички доставени Windows Phone телефони за Q3. Макар този процент на растеж да звучи бомбастично, не трябва да забравяме, че пазарният дял е 3.6%. Въпреки това няма как да не определим Microsoft като един от най-големите победители през това тримесечие, тъй като, освен че процентите растат, компанията получава по около 1 млрд. годишно от Android, под формата на такси за използване на различни патенти. Android и Windows Phone отбелязват добро покачване през последното тримесечие, въпреки че се намират на различни краища в таблицата. Това се дължи най-вече на един от най-важните фактори – цената. И двете операционни системи имат хардуерни представители в бюджетния край на ценовата листа. Това ги прави достатъчно достъпни за масовия пазар.

 

Интересно е, че в топ 3 на производителите на хардуер се намеси и Lenovo. Китайската компания идва от изключително удобна позиция – вече разположена зад лидерите, а основно съсредоточена върху пазара в Китай. Това вече се променя и производител номер 1 при PC-тата ще атакува и пазарите в Европа и САЩ. През 2013 г. се случи нещо много интересно – за първи път смартфоните изпревариха по продажба обикновените апарати (т.нар. слушалки). Почти 55% от продажбите са за „умни телефони“.

 

В общите мобилни продажби Samsung остава лидер и има дял от 26%, което е с 3% повече спрямо миналата година. Въпреки всички проблеми около Nokia компанията остава на втора позиция – 63 млн. устройства, отрежда пазарен дял от 13.8%, но спадът е осезаем – около 6 пункта. Apple, която произвежда само iPhone, е с 6.7% дял (около 30 млн. бройки).

Какви са промените, които настъпиха в операционните системи?

Промени в операционните системи

 

iOS

През септември, заедно с официалното представяне на не един, а на цели два iPhone модела, потребите получиха и iOS 7. Новата версия донесе и няколко новички функции (сред които полезният Control Center, който добавя добре познатите ни от Android бързи настройки и преки пътища), но това, което първоначално прави впечатление, е новото излъчване и усещане за операционната система и приложенията й. iOS 7 все още има елементи за доизглажадане и някои от външните приложения са в момент на нагаждане от предишната версия към новата, но като цяло промените са за по-добро. Освен всичко интерфейсът остава също толкова интуитивен и бърз. Apple вярва най-вече в качественото изживяване, което трябва да получат потребителите. Някои от тях, които търсят големите възможности за персонализация и промени, няма да ги открият тук, но ще открият силата на тази компания – отлична оптимизация и съвместимост.

 

Android

Силата на iOS7 може да е в постоянството, но Android се отличава с гъвкавостта си. Системата работи на хиляди различни смартфони и именно в това е и големият й успех. Разбира се, това има и своите негативи, когато говорим за получаване на новите версии и тяхното забавяне (а често и липса) за някои апарати. Google се отличи тази година с нов Nexus телефон, дело на LG. Nexus 5 притежава върхов хардуер, а за щастливците, които живеят отвъд Океана, цената му е повече от прилична – 350 долара. Телефонът излезе с новата версия на Android – 4.4 KitKat. Макар и междинна версия, KitKat донесе няколко важни подобрения – Dialer вече е нещо повече от клавиатура за набиране на номера, цялостният дизайн е изчистен, Google Now е една още по-умна система, но най-важното е оптимизацията на Android и по-точно – намалените системни изисквания. Това е добра стъпка в посока коригиране на една от най-големите й слабости – нейната фрагментация (нееднородност на OС версиите при различни мобилни устройства). Новата версия използва 16% по-малко памет спрямо версия 4.3 и е с 12.9% по-ефективно използване на пикселите.

 

Windows Phone 8

Третата мобилна платформа е и тази, която претърпя най-малко промени. Да, бяха пуснати три основни ъпдейта, но подобренията не бяха съществени. И въпреки че в софтуера не видяхме големи новости (като изключим, че доживяхме официални Instagram и Vine приложения), хардуерът се представи повече от добре. Новите телефони от серията Lumia ни впечатлиха с качествена изработка, бърз хардуер и най-вече – отлична камера. Достатъчно е да споменем Nokia Lumia 1020, която разполага с 41 MP камера, Carl Zeiss оптика и технологията PureView. По всичко личи, че интересните времена за Windows Phone предстоят. Дали това няма да стане през 2014 г.?

 

Когато има победители, има и победени

Цифрите показват, че Samsung (основен разпространител на Android) и Apple са стабилни в своите продажби. Но какво стана с другите компании? Най-лоша беше съдбата на BlackBerry, която напусна потребителския пазар и беше на път да бъде изкупена... буквално на части. Големите проблеми дойдоха от недостатъчно бързите намеси, грешни решения или просто подценяване на пазара. Така един от мобилните лидери само допреди няколко години отбеляза загуби от 4.4 млрд. долара за последното тримесечие. За нейно голямо съжаление BlackBerry Z10 и новата операционна система не пожънаха нужния успех. Дори напротив. Компанията инвестира големи пари (и надежди), но в момента тези телефони залежават по складове и рафтове на търговци. Въпреки всичко BlackBerry отказва да се предаде и ще се опита да се спаси сама. На борда вече е нов изпълнителен директор – Джон Чен, който е твърдо убеден, че ще се справи със ситуацията.

 

Още една компания отбеляза слаба година. Коя е тя?

Още един голям производител изживява трудни времена и в частност – трудна година. HTC обяви първото си тримесечие на загуба. Това не се беше случвало нито веднъж през последните 11 години, откакто компанията стана публична през 2002 г. Тайванската компания обяви, че е регистрирала нетна загуба от 101 млн. долара. Минусът беше очакван, но не и толкова голям. За същия период миналата година компанията отчете нетни приходи от около 130 млн. долара. Лошо планиране. Ето това е сред основните причини за състоянието на HTC. Половинчати опити за игра в ниския и високия клас, но всички знаем поговорката за двата стола. Samsung успя, защото намали цените на бюджетния клас устройства, наложи серията Galaxy, но и е много по-голяма компания, която произвежда собствен хардуер, която има много дивизии и не е напълно зависима от смартфоните си. HTC трябваше да се съсредоточи върху една цел, а след нейното постигане да набележи нова. Освен това тайванската компания се раздели и с Beats Audio, след като марката на Dr. Dre изкупи дела си. Дали мишките не напускат първи кораба? Със сигурност следващата година ще бъде много натоварена за хората от HTC, които ще се опитат да обърнат процентите и да избягат от участта на канадците от BlackBerry.


За изНЕнадващата сделка

Новината, че Microsoft закупи Nokia за 7.2 млрд. долара, бе сред основните теми на отминалата година. Сделката ще бъде напълно приключена през първата четвърт на 2014 г. Какво получи Microsoft за тези пари? За 5 млрд. долара придоби бизнеса с устройства на финландската компания, а за 2.17 млрд. долара – патентите й. 32 000 служители се присъединиха към софтуерния гигант, а сред тях е и Стивън Елоп, който, преди да се присъедини към Nokia на поста изпълнителен директор, заемаше висока управленска длъжност в Microsoft. Поне в следващите години ще чуваме името Nokia за смартфони, тъй като софтуерният гигант закупи правата за ползване на търговската марка за срок от 10 години. Все още не можем да отчетем резултатите от тази сделка, това най-вероятно ще го направим в края на следващата година, но едно е ясно – Microsoft се сдоби със собствен хардуерен производител и си осигури сигурна платформа за Windows Phone.

 

Да не забравим и „умните аксесоари“

Безжичните комуникации направиха така, че технологиите да бъдат навсякъде около нас. Дигиталният свят се промъква от компютрите към телата ни – от музикални плеъри, които подбират музиката според ритъма на сърцето ни, до блузи, които променят цвета си според емоциите ни. „Състезанието сега започва. Очакват ни някои много големи крачки през следващата година“, коментира Маниш Чандра, технологичен анализатор. Пазарът за тези аксесоари се покачва. Очаква се пред 2017 г. броят на устройствата да достигне 64 млн. Продажбите на умни очила, часовници и фитнес тракери достигнаха 8.3 млн. бройки в световен мащаб през 2012 г. Предишната година броят им е бил 3.1 млн. според данни на Berg Insight. Годишното увеличение е 50.6%. 

 

Безспорно най-голям шум се вдитна около умния часовник на Samsung – Galaxy Gear. Той е първият от този тип технологии, който е оборудван с пълна версия на операционна система Android, а притежава и функционираща камера, вградена в каишката. Реакциите след излизането му са изключително противоречиви, но едно не може да се отрече – умните аксесоари ще бъдат все по-голяма част от технологичния свят.

Какво се случи с таблетите?

Какво стана с пазара на таблети?

Линията, по която бяха тръгнали таблетите, се запазва. Основната битка продължава да бъде между две операционни системи – Andorid и iOS. Доставките на таблети са се увеличили с 6% спрямо второто тримесечие на 2013 г. Основната причина са Android таблети, докато търсенето на iPad отбелязва спад. Това отново е породено основно от изчакването на новите модели, които направиха своята премиера през ноември. Android вече притежава 65% от пазара. Това е в резултат и на големия брой бюджетни Android решения. Въпреки че през празниците ще има увеличаване, не се очаква то да бъде чак толкова голямо. При така стеклата се ситуация Android таблетите имат и по-големи приходи. Според информация на анализаторската фирма Morgan Stanley те са отговорни за 46.2% от приходите в този сегмент. Apple има 45.6%. Това може да се промени след декември. Пазарът за тези устройства все още расте. За Q3 има 47.6 млн. доставени бройки, което е повече спрямо същия период на миналата година (34.8 млн.). Apple е лидер с 29.6%, а на второ място е Samsung с 20.4%. Asus е на трета позиция със 7.4%, Lenovo – 4.8%, и Acer – 2.5%. Нарастването на този пазар е с 36.7% за годината.

 

 

Таблетите продължават да бъдат по-предпочитани пред PC-тата. Според анализаторите от Canalus таблетите могат да достигнат до 50% от PC пазара през следващата година. За Q3 те заемат 40% от целия PC пазар.

 

България

В България не са наблюдаваше голяма промяна в мобилния пазар. По-голямо събитие беше осъществената продажба на Глобул, която премина в редиците на норвежката компания Теленор срещу 717 млн. евро. Все още не сме видели настъпване на големи промени, но се очаква това да се случи през следващата година, когато, според информация в медиите, Глобул ще смени своето име с това на Теленор. Можем да очакваме по-модерно портфолио, насочено към потребителите на смартфони.

Интересно е, че в България пазарът има известни разлики спрямо световните тентенции. По данни на IDC България най-предпочитаната марка за таблети е Prestigio (18.1%). Тя е следвана плътно от Samsung (17.7%) и Lenovo (17.2%). Топ 5 се допълва от Acer (13.3%) и Asus (13.1%). Най-вероятно лидерската позиция на Prestigio се дължи на изключително конкурентните цени, на които се предлагат устройствата на този производител.

Ако говорим за смартфони, по данни на IDC България, лидер е Nokia (33.4%). Тази марка все още е достатъчно привлекателна за българските потребители, които все още намират най-познато име в този производител. Nokia е следвана от Samsung (29.6%), Sony (12.2%), HTC (7.3%) и LG (7.2%).

Какво видяхме за първи път през 2013 г.

● Apple представи не един, а цели два iPhone апарата – iPhone 5s и iPhone 5c. Компанията въведе 64-битовия процесор и биометричен сензор за пръстов отпечатък. HTC също въведоха сензор за пръстов отпечатък в първия си фаблет – HTC One Max.

Телефони с огънат дисплей. Първо го видяхме от Samsung, а малко след това и от LG. Ако при Samsung Galaxy Round извивката е по-скоро естетична и свързана с някои по-интересни функции, при LG, макар и да не може да се сгъва, телефонът може да се подлага на леко огъване. При него извивката е по хоризонтала, а при Galaxy Round – по вертикала. От LG смятат, че те имат „правилната извивка“. Освен това G Flex, както се казва моделът на LG, е покрит със специален „регенериращ“ се слой, който сам се заздравява от леки драскотини. Много приятно.

● Първо тримесечие на загуба за HTC.

● Смартфон записва видео с 4K резолюция (Samsung Galaxy Note 3).

● За първи път смартфоните задминаха по продажба обикновените апарати.

● Първи умен часовник от Samsung – Galaxy Gear, оборудван с пълна версия на операционна система Android и камера, вградена в каишката.