През последното десетилетие възходът на интернет и сайтове за нови идеи и технологии, като Kickstarter, подпомогнаха разпространяването на изключително оригинални идеи. Някои от тях са забавни и смешни, други почти революционни. А някои от тях са чисто и просто… странни!

Транспортната област - автомобили и превозни средства, винаги са били източник на иновации, нови и нови предложения, разработки. Както и съвсем благоприятна среда за виреенето на… изключително странни изобретения. Така че следващите няколко интересни хрумвания може би не са най-ефективният начин за придвижване от точка А до точка Б, но със сигурност са пълни с оригинални идеи. И със сигурност ще накарат главите на минувачите да се обръщат във вашата посока на движение.

Самодвижещи се ролери

Защо да се занимавате с обикновените старомодни ролери, когато може вече от всякъде да си купите и да се плъзгате с електронни такива? И още по-добре – дори вече не се налага да купувате обемист електронен ховърборд, който да се чудите как да поберете в шкафа в офиса си, след като сте се „плъзгали“ доволно до него. Тези миниховърборди, залепени за краката ви, се наричат Blizwheel ESkates и изглеждат като комплект кухненски чинии, завързани около глезените. Но вътре в тях цъка цяла купчина от сложна механика и електроника, задвижваща въртящите се колела. Последните са облицовани със специална гума, като са закрепени на платформи, обгръщащи плътно краката ви за по-голяма стабилност.

Хибридът между ролери, кънки и ховърборд може да развива неголяма скорост – до 24 км.ч, но все пак тя е 4 пъти повече от тази на нормално крачещ човек. Електрическите ролери се контролират чрез закрепен на пръстите ви специален пръстен, който при движение (сгъване на пръста) предава информация за ускоряване на въртенето или намаляване.

Тези ролери обаче вероятно няма да успеят да намерят финансиране за разлика от модели с подобна идея. Най-вече това е заради високата им крайна цена от 569 щатски долара.

Тротинетка върху топка

Объркахте ли се? И аз – докато не видях за какво става дума. Тази идея наистина е щура и странна, защото колкото повече намалявате броят на колелетата върху една тротинетка, толкова по-сериозни балансиращи качества трябва да притежава управляващият. За да компенсира тези трудности, създателите на странната тротинетка използват няколко различни самобалансиращи механизми, за да намалят болезнените срещи с настилката и главата ви.

Интересното устройство е създадено за забавление от германския електроинженер Олаф Уинклер. Наречено е Uo Scoouter и може да се движи за сметка на едно-единствено „кълбо“ от гума, което придвижва човека благодарение на моторизираните и движещи се във всички посоки малки колелца, променящи посоката и направлението чрез промяна на собствената си позиция. Ускорението, спирането и завъртането се извършват с накланяне на тялото и чрез малък джойстик на върха на телескопичната пръчка, която се използва като ос.

Подобно на предишното предложение, това също не е успяло да събере нужната подкрепа в Kickstarter, макар че такова превозно средство е наистина уникално.

За подрастващите скейтъри

През 2012 година един от може би най-известните професионални скейтъри в света, Тони Хоук, предизвика доста шум в пресата, след като направи няколко невероятни изпълнения със скейта заедно с 4-годишната си дъщеричка на рампата в задния си двор. Като дори не ѝ сложи предпазна каска. Не е ясно обаче откъде е дошло вдъхновението на екипа, създал Quinny, макар че е ясно, че момчетата не са от противниците на „делото на Тони Хоук“.

Този интересен скейтборд е комбиниран с детска количка така, че когато щурият баща реши да покара дъската с колелца навън, той спокойно може да вземе детето си с него, като то седи комфортно в предната му част.

По време на разработката на тази идея екипът получава множество различни мнения от потенциални клиенти – най-вече около темата „сигурност“ на скейта със сложното име Longboardstroller. Затова създателите му се стараят да добавят множество иновации за допълнителна сигурност, като например амортисьори и ръчна спирачка. Те може би не са достатъчни напълно, за да е този скейт тотално обезопасен, но ако все пак не се притеснявате да го изпробвате върху детето си, срещу 745 долара можете да го поръчате от сайта на Quinny.

Сгъваем електрически скутер

Е, това пак си е тротинетка, просто е електрическа, но е сгъваема и е с цилиндрична форма, така че, след като се поразходите от единия край на университетския си кампус до другия, за да стигнете на лекции, може лесно да го свиете и приберете в шкафчето, вместо да се чудите къде да го оставите.

GoTube е практично предложение, което може да се движи с около 16 км/ч и за кратко време да ви придвижва на кратки разстояния. С едно зареждане на батерията си може да изминава около 12 километра, така че би трябвало да е достатъчно за всеки ден. Освен това може да преодолява и наклони (не е нужно да го карате само в равни участъци).

Този продукт е успял да премине поставените парични постъпления в Kickstarter, нужни да започне да се произвежда (още през декември 2016 г.). Но ако решите все пак да го купувате, проверете внимателно цялата информация за него, защото някои от собствениците му не са особено доволни и имат забележки.

Велосипедът „Хищна птица“

Е, разбира се, това е шега. Велосипедът с интересно име Bird of Prey определено не е хищна птица от семейството на ястребите, но има странна форма, подобна на велосипедите, предназначени за чупене на рекорди по скорост. Затова едва ли ще видите масово по улиците подобни велосипеди. Създателите му смятат, че той има някои предимства пред традиционните байкове – по-добра аеродинамика, по-добро управление и дори… по-голяма сигурност!

Карайки традиционен велосипед, винаги съществува вероятността при неочаквана ситуация да натиснете рязко спирачките. А при по-висока скорост това означава, че гарантирано ще се преметнете напред през кормилото. Такова нещо обаче не може да се случи, ако карате Bird Of Prey. И това е най-вече заради полулегналата аеродинамична позиция. Масата на човека е разположена ниско и точно заради това е невъзможно да излетите напред, освен ако не карате с невъзможна за „колелото“ скорост.

Ако считате, че можете да карате подобен велосипед, а новите „екстри“ са достатъчни, за да предизвикат интереса ви, то „хищната птица“ може да бъде закупена директно от фирмения сайт срещу немалката сума от 4800 щатски долара.

Возете се върху… лаптопа си!

WalkCar, създаден от японската компания Cocoa Motors, не е лаптоп, макар и да прилича на такъв. Това е малка движеща се платформа, върху която може да стъпите и да се придвижвате, подобно на ховърбордите. Устройството се движи на няколко малки колелца, задвижени, разбира се, от ел. мотор и батерии.

С едно зареждане WalkCar може да се използва цял час без прекъсване, като максималната скорост на движение е до 16 км/ч.

„Лаптопът на колелца“ е анонсиран през 2015 година, като първоначално е изглеждало, че този странен транспортен уред просто ще си остане концепция и няма да види бял свят. Но интересното е, че през 2016 година Cocoa Motors го обявяват съвсем официално за продажба в магазините и сайта си, макар и за жалост все още той да стои в… статус Preorder.

Така че статутът на тази подвижна идея не е все още ясен. Дали за това е виновна солената цена от цели 1280 долара или нещо друго – не знаем. Но все пак, ако имате търпение, желание и няма проблем да похарчите едни 1280 долара, то смело отидете на сайта и си го запазете.

За улични чистачи авантюристи?

Последното странно превозно средство – Solowheel, се продава на пазара и за пръв път е показано още през „далечната“ 2011 година. Представлява стандартен електрически моноцикъл – велосипед с 1 колело, който използва вградена жироскопична система за балансиране.

Преди броени дни компанията реши да „ъпгрейдне“ възможностите на Solowheel и да предложи странна добавка към него. Low-tech решението ще помогне на новобранците, които си купуват екстремното возило. То представлява…. Добавящи се твърди четки от двете страни, които според производителя улесняват значително карането и особено залитането настрани. Нещо като помощните колела, които поставяме на велосипедите си, за да помогнем на учещите се да ги карат малчугани.

Тези вертикални матрици (добре де, четки) наистина добавят стабилност, но според някои коментиращи със сигурност могат да помогнат за чистотата на улиците, особено ако повече хора започнат да ги използват. Представете си, докато отивате сутрин на работа, карате плътно до бордюра и по този начин не само стигате до офиса си по-бързо, но и „замитате“ няколкостотин фаса и други боклуци направо в канализацията. Съчетаване на полезното с приятното, нали?

Цената на комплекта четки за собствениците на Solowheel е 69 долара с доставката, като тя ще започне през май тази година. Приятно каране и… чистене!