На предстоящото изложение Paris Air Show европейският консорциум Neva Aerospace ще представи концепта си за персонално летящо возило, което излита и каца право нагоре. Става дума за квадро велосипед на име AirQuadOne, който ще се захранва изцяло с електричество и ще може да достига максимално издигане от 914 метра, както и да лети със скорост от 80 км/ч. С едно зареждане на батерията AirQuadOne ще лети максимално 20 - 30 минути.

Въпросната батерия, която ще тежи около 100 кг, ще е съвместима със зарядните устройства на станциите за електрически автомобили. Ще има и опцията да смените изтощената батерия със заредена такава на момента. Плановете на Neva са за пилотни и безпилотни возила от този вид, а също и за полуелектрически, хибриден модел, който ще може да лети около час време. Всички модели ще са изработени от рециклирани въглеродни влакна.

Neva в момента разработва електрически, въртящи се турбини, които ще дават повече мощност на изтласкване. Очаква се квадро велосипеда да се регистрира като лек самолет в Европейския съюз. Пилотите му ще имат и 24/7 връзка със спешен сателитен сигнал при аварии или нужда от помощ по време на управление.